Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřebuji pomoc se zapojením světla,respektive mám zapojené světlo,které ale nesvítí a mám tu volný žlutomodrý drátek,který nevím kam zapojit viz foto.Nevíte někdo co s tím?
spíš bych koukl do rozvaděče, které vodiče jsou zapojeny kam, také může být použit PEN místo N ale to se musí jít od rozvaděče, jak je zapojen kabel do místnosti...se světlem..
Já na tom obrázku žáden žlutomodrý drátek nevidím. Žlutomodrý drát jsem ještě nikdy neviděl. Já tam vidím žlutozelený drát a ten se zapojuje někde na kovovou kostru toho co se tím připojuje. Obvykle tam bývá na to samostatná svorka, většinou s mosazným šroubkem. Pokud je to tvoje světlo ale celé plastové což z toho obrázku není poznat tak to tam asi nebude kde zapojit a nechal bych ten drát nezapojený.
Proč ti to světlo nesvítí se dá takto na dálku těžko určit. Těch příčin může být mnoho od vypnutého jističe přes vadnou objímku v tom světle, vadnou žárovku, vadný vypínač, přerušený přívodní kabel atp.. Nejdříve by asi bylo dobré zjistit jestli u toho světla je proud, ale to bych raději doporučil nechat udělat nějakému elektrikáři nebo někomu kdo se v elektrice alespoň trochu vyzná.
dragoncz: Když už chceš jít do detailu tak pokud tam nebude procházet nějaký proud při měření napětí měřákem nebo zkoušení zkoušečkou tak tam, žádné napětí nenaměříš a nezjistíš.
A nebo také tazatel je barvoslepý. Pokud pro tebe milane je modrá barva totéž co zelená tak to bych doporučil nechat si vyšetřít zrak.
Ono ten nějaký chytrák mohl zapojit i fázi na ten žlutozelený drát a vůbec bych se tomu nedivil. Když se do elektřiny hrabou i takoví kteří o tom téměř nic neví tak těm je jedno kde co a na jaký drát zapojí. Viděl jsem už různé zapojení elektřiny, že jsem ani nechápal jak vůbec někdo něco takového mohl zapojit.
Tazatel by nejříve měl dát více informací, zejména jak k tomu doško:
- světlo svítilo a přestalo svítit
- světlo jsem nikdy svítit neviděl
- světlo jsem měnil a teď nesvítí
A další informace - měnil/neměnil jsem žárkovku, žárovku jsem zkoušel/nezkoušel v jiném svítidle
Ano, z informaci které nám tu poskytnul tazatel se nedá jednoznačně posoudit a určit v čem by mohl být nebo je problém. Těch příčin může být spousta, ale takto když o tom nevíme téměř nic se to příliš nedá určit. Je ale možné, že tazatele to asi příliš nebo vůbec nezajímá, protože se tu do diskuze nezapojuje. Pokud se ale v elektrice příliš nebo vůbec nevyzná, což z toho co nám tu napsal by vyplývalo tak bych z bezpečnostních důvodů mu doporučil na to si zavolat nějakého elektrikáře nebo někoho kdo se v elektrice alespoň trochu vyzná.
vernon: Ano, tazatel zjevně tomu nerozumí když ani neví k čemu se používá u elektřiny žlutozelený drát. Elektřina není hračka kde když se něco špatně udělá tak se nic neděje. Elektřina pokud je udělaná (zapojená) nesprávně tak může dokázat nadělat nemalou neplechu a člověku i pořádně ublížit.
milancukrar: "Pokud nechcete radit, opravdu nemusíte..." Když nechceš nebo neumíš poradit a asi tomu nerozumíš tak neraď. Nevidím tu žádnou tvojí radu, pouze samé naivní kecy.
Žlutozelený nechte volný přesně jak je.
Je to zapojené správně (jsou doufám vodiče odizolované?), mělo by to fungovat, příčinu hledejte jinde.
"Je to zapojené správně"
Kde berete jistotu, že nejde o TNC a že je v rozvaděči připojený nulák na modrý drát a ne na zelenožlutý (PEN)?
Nehledě na to, že při zobrazeném zapojení bude fáze na objímce žárovky, což určitě není správné zapojení (i když to na funkci vliv nemá).
Máte pravdu, dráty jsou obráceně, než ty popisky, kterých jsem si nevšimul (správně má být L-černá, N-modrá). Ale to nemá na funkci vliv (nefungovalo by to úplně stejně při jejich prohození), na bezpečnost to má vliv spíš teoretický (současné objímky nemají pod napětím závit, ale packu pod ním, takže na závitu objímky ani žárovky při jejím vyšroubovávání napětí neni, je to totálně blbovzdrorné).
Vést třídrátovým vedením TNC mi přijde jako prasárna (ale co nadělat, když dvoužilový kabel B (se žlutozeleným) se tak 20 let běžně nevyrábí, zlí jazykové tvrdí, že to zakázala EU). Ale byla by to možnost. Osobně by mi přišlo čistčí zapojit i ten modrý.
Tohle by se zjistilo buď měřením, jestli ten modrej je "v luftě" nebo pohledem na druhej konec kabelu, kam je co zapojené.
Je fakt, že zasazení do širšího kontextu chybí. Vycházím z běžných zvyklostí, že pokud jsou někde takovéto tři dráty, tak žlutozelený je ochranný a černý a modrý nebo hnědý jsou pracovní. Pokud jsou dráty dva a jeden je zelený nebo žlutozelený, pak je ten (žluto)zelený zároveň pracovní. Ale v instalacích se tak často nehrabu, takže moje fantazie, co všechno lze spáchat neni tak obsáhlá.
měl být hned vznese požadavek na tazatele, ať vyfotí rozvaděč. Teprve pak se dá něco radit.
protože takhle se tady můžeme vzájemně dohadovat až do nekonečna.
pokud by tazatel nereago val a neposkytnul fotku rozvaděče, tak je to vaření z vody a nemáme se o co opřít a je to jen ztráta času. Protože pochybuju, že tazatel bude umět dobře měřit, jestli vůbec má čím měřit. Doutnavka je na houby
Podle fotky rozváděče se toho asi příliš nedá zjistit. Hlavně když ten rozváděč bude zakrytovaný a nebude vidět kde a jak jsou v něm zapojené kabely a dráty. Ten přívod z rozváděče k tomu světlu může vést ještě přes nějaké krabice, vypínač atp. a problém může být tak kdekoliv na trase včetně vadného kabelu a ne nutně v rozváděči.
boban: Požadovat po tazateli který se v elektrice asi nevyzná aby kvůli vyfocení rozvaděče z něho sundával kryt mi nepřijde příliš rozumné. Ten kryt je v rozváděči hlavně z bezpečnostních důvodů proto aby se nedalo snadno dostat ke svorkám které tam jsou pod napětim. Navíc z takové fotky rozváděče se asi toho příliš nedá dovědět když nebude známo jak je to dále mimo rozvaděč.
peter:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.