Zdravim. Novostavba RD. Z porothermu 44, první 2 řady 38. 2 NP, strop Porotherm. Střecha Valbová. Listopad 2020 - základová deska, 2021 - Hrubá stavba, střecha, okna. 2022 - omítky, podlahy koupelny atd. a zateplení soklu. Leden - 2023 malování a následně stěhování. Červnen 2023 - EPS fasáda. Teď jsem si všiml vodorovné praskliny mezi 1. a 2. řadou cihel ve 2 NP, která je přes celou polovinu domu ve všech pokojích v podstatě od středové zdi ke setředové zdi. Neřešil tohle někdo?
Dobrý den, a jak to chcete řešit? Je to novostavba, tak si "sedá" podloží, což stavby často dělají a potom se praskliny objevují (většinou asi ty svislé). Zdravím! doplněno 17.03.24 13:46: rad - statika se zeptat můžete. On bude mít tu výhodu pro posouzení stavu, že to uvidí jako celek. Uvidí mohutnost/hmotnost stavby, tam kde si to sedá. Uvidí polohu nemovitosti, která je např. ve svahu a posoudí i podloží. Obecně se takové praskliny jen hlídají (umístí se tam sádrové/kontrolní terčíky a ty se sledují). Já mám (svislou) prasklinu na domě už asi 60 možná 70 let a je stále stejná.
rad
myslel jsem to tak, jestli je to běžné, nebo bych měl volat statika radši. Jinak díky
Myslel jsem že kvůli tomu se dělají základové desky místo pasů, aby se už zdivo nehýbalo. To vypadá jako by se podélně rozlomila základová deska?, byl jste u toho když jí armovali? Ale to je jedno, praskliny má každý dům, hlavně když se nebude rozšiřovat.
rad
Je to 2. NP. V prvním nic takového není. Takže problém by byl spíše ve stropě. Napadlo mě jako problém to, že jak se to stavělo původně jako 1vrstvé zdivo, tak se zateploval ještě věnec a věnec byl tím pádem jen 30 cm beton + 6cm eps + 8 věncovka a na to 44 cihla. Druhá věc mě napadla, že se snad roztrhl druhý věnec pod střěchou, to by ale byly podle mě i svislé. Praskliny. Nebo to může byt fakt jen sedáním stropu. Ale po 3 letech nevím no.
A čo už chcete riešiť? Nesprávne základy,nesprávny postup pri zakladaní stavby. Počkať pár rokov,než si to definitívne sadne a prasklinu opraviť.
rad
Je to 2. NP. V prvním nic takového není. Takže problém by byl spíše ve stropě. Napadlo mě jako problém to, že jak se to stavělo původně jako 1vrstvé zdivo, tak se zateploval ještě věnec a věnec byl tím pádem jen 30 cm beton + 6cm eps + 8 věncovka a na to 44 cihla. Druhá věc mě napadla, že se snad roztrhl druhý věnec pod střěchou, to by ale byly podle mě i svislé. Praskliny. Nebo to může byt fakt jen sedáním stropu. Ale po 3 letech nevím no.
Vyřešil jste to nějak nebo přišel na to? Máme úplně přesně to stejné. V 2NP přes půl domu prasklina, ve stejné výšce jako vy, navíc se nám někde udělali praskliny i na příčkách a tam i výš. Nevíme čím to je, říkáme si, zda si nějak strop nesednul? Máme tam miako
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.