Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přidání druhého rozdělovače podlahovky

Od: voody odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chtěl bych požádat o radu. V domě mám rozdělovač na podlahové topení s čerpadlem a směšovacím ventilem. (viz foto) Nyní bych potřeboval do vzdálenější části domu dát druhý rozdělovač, ale rád bych se vyhnul dalšímu čerpadlu se směšovacím ventilem. Šlo by za teploměry na rozdělovači dát t-kus a z nich vést trubky k druhému rozdělovači?

Přidání druhého rozdělovače podlahovky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Spis to nepujde. A kolik okruhu podlahovky jeste potrebujete napojit? Pokud mate v dome i rozvod potrubi k radiatorum da se pouzit na jeden okruh podlahovky RTL ventil. To je bez pouziti smesovaciho cerpadla.
voody
hodnocení

Radiátory nemám, pouze podlahovka. U současného rozdělovače je 6 okruhu a potřeboval bych zapojit 4 okruhy do nového rozdělovače. V čem by mohl být problém?

Tlakova ztrata, nebude to topit.
voody
hodnocení

Jak by to bylo nejlepší tedy vyřešit? Vzdálenost je zhruba 10m.

A jaky je zdroj tepla? Kondenzacni kotel nebo atmosfericky? Elektrokotel? Vstupni teplota do stavajiciho rozdelovace?
Osobně bych se toho nebál- ale dvě připomínky či tři bych měl
- napojení druhého rozdelovace/ sběrače provest " bohatě" nadimenzovanym potrubím. Nevíme výkon či průtok, ale viděl bych to na Cu28 mm či obdobný profil
- v "druhem" rozdelovaci/sběrači nepoužívat dlouhé okruhy - tj aby nebyla výrazně větší tlaková ztráta okruhů vůči hlavnímu rozd/sber.
- je předpoklad že se bude muset zvýšit výkon oběhového čerpadla podlahové směšovací skupiny a tím vzroste jeho příkon
- zřejmě se bude muset nově zaregulovat prutoky na hlavním rozděl/sběr
Vidím to obdobne. Pri zvýšení výkonu čerpadla by som si dovolil poznamenať riziko väčšej hlučnosti od neho.
Druhá možnosť by bola - v prípade dostatočne dimenzovaného prívodného potrubia bez odbočiek k radiátorom - presunúť čerpadlo aj s -cestným ventilom do kotolne, kde by pomer dĺžok prívodných potrubî mohol byť priaznivejší.
voody
hodnocení

Vstupní teplota je jak kdy... Mám krbovky a elektrokotel. Tím směšovacím ventilem se to redukuje na necelých 40°C. Časem bych rád pořídil tepelko, tak počítat s nízkou teplotou. Jinak rozdělovač je vzdálen od elektrokotle zhruba 5m a je připojen cu 28. Na čerpadle mám nastavený druhý stupen ze tři. Ale když jsme to jednou zkoumal, tak jsem nepoznal rozdíl v topení, jestli je to na prvním, druhým nebo třetím... Klidně bych to mohl zvednout na třetí...Kratší okruhy podlahovky mi nevycházejí. Mám všude zhruba stejné, okolo 100m. Bylo by řešením natáhnout ze vzdálenější části domu okruhy podlahovky do stávajícího rozdělovače? (Mám na něm shodou náhod volných pět pozic) S tím, že by nové okruby musely být následně delší, okolo 120m...

Podľa mňa záleží na tom, či sa Vám chce do rozbíjania podlahy pre prívodnú trasu a či máte pre ne v podlahe miesto - napr. tam už nie sú už položené hady existujúcich okruhov. Ak by bolo potrebné trubky ťahať napr. stropom a potom nazad dole, asi by som sa prikláňal k samostatnému rozdeľovaču z dôvodu odvzdušnenia. (2 odvzdušňovacie ventily v strope schováte nad menšie revízne dvierka ako 10…)
V prípade nutnosti použitia dlhších okruhov je možné použiť väčší priemer trubky. Prípadnému prehrievaniu chodby - ak by viedli natlačené jedna vedľa druhej sa dá do určitej miery zabrániť uložením prívodov do izolácie. Spiatočky môžu zostať prípadne neizolované.
Ešte k tomu prívodu od kotla. Cu 28 je podľa mňa dostatočné na to, aby ste mohli 3CV ventil s čerpadlom presunúť ku kotlu. Záležať bude aj na umiestnení jednotlivých zdrojov tepla. Napr. ja mám obdobné okruhy pripojené na Cu 22. Momentálne k tomu pridávam 3 veľké okruhy. Mám to ale položené tak, že začiatky okruhov vedú do zhustených zón pod oknami a až potom do klasickej špirály. Spiatočky sa vracajú vychladené. Okruhy mám zregulované. Čerpadlo (6m) si len paberkuje.

hodnocení

0x
Klidně to takhke udělej mělo by to bez problému chodit. Mám doma podobně připojene 2 smyčky v patře. Jen jsem to musel trochu doregulovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]