Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlavní svorkovnice ochranného pospojeni

Od: boban® odpovědí: 7 změna:
V jednom starším vlákně zde na poradne napsal pan ra20z níže napsanou věc, ale to mi nějak nejde do hlavy. Vždyť hlavní ochranná svorkovnice by neměla být zamenovana s PEN lištou v rozvaděči...Nebo jsem rádce špatně pochopil?
Vždy dáváme hlavní svorkovnici pospojeni vedle rozvaděče do samostatných dvířek, nebo sice do prostoru rozvadece, ale nenahrazujeme ji "pohou"PEN lištou jenž je součástí rozvaděče a do které se "píchnout"všechny PE vodiče kabelů světel, zásuvek...
20.07.20 09:32[nahlásit]
Funkci hlavní ochranné svorkocnice může plnit svorkovnice PE v hlavním domovním rozvaděči ale většinou se umisťúje k vývodu zemniče.
Zdroj: poradte.cz/...
doplněno 15.03.24 14:25: NAPSAL JSEM TO ŠPATNĚ - V ROZVADĚČI MYSLÍM PE lištu, ne PEN lištu, samozřejmě.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Svorka MET (dříve hop) je uzemněna přes základový pás, desky atd... Bere se to jako hlavní potenciál uzemnění. Na tuto svorku se připojuje PE svorkovnice v rozvaděči, bod rozdělení (PEN na PE a N) a ochranné pospojení. Většinou se dělá další svorka na ochranné pospojení, která se připojí na MET. V reálu se ale ochranné pospojení může připojit jak k MET, tak k PE svorkovnici.
doplněno 15.03.24 14:16: Pokud se dává PE vodič na svorkovnici PEN, tak se vodiče připojují až za N vodiče - přes PE nesmí téct proud.
U PE svorkovnice to dělám v tomto pořadí: PE přívod > PE ke světlům a zásuvkám > ochranné pospojování
hodnocení

@blesk1616
Díky
NAPSAL JSEM TO ŠPATNĚ - V ROZVADĚČI MYSLÍM PE lištu, ne PEN lištu. Omlouvám se.
Bavíme se jen o nových instalacích.
My právě připojujeme doplňkové ochranné pospojení přímo k MET.

hodnocení

2x
I v nových spíše menších instalacích svorkovnice PE v hlavním rozvaděči může být použita jako svorkovnice MET (HOP).
hodnocení

Nehadam se, ale jak zapojit zemnici kulatinu nebo zemnici pás do svorkovnice PE? VĚTŠINA svorkovnic PE v rozvaděči má docela malý otvor a nepojme uzemeni zakladu(tyčovina, pás)
Zemnici drát má průměr cca 10mm,ten se nevejde do díry PE svorkovnice.Pas má 30*4mm
Jedině dokoupit do rozvaděče PE mustek, co tycovinu nebo pás pojme. Ale to už se nebavíme o svorkovnice PE, která je dodaná výrobcem rozvaděče ale nějakou dokoupenou
Na zemnič svorku, dále CY.
hodnocení

@ra20z
A můžeš se hodit odkaz na tu svorku, co spojí ten zemniče s CY vodičem? A kde by ta svorka měla být umístěna?
Protože to už mi fakt jinak vychází dělat to tak jak děláme - že použijeme MET SVORKOVNICI, kde je možnost zapojit zemnící pasovinu, nebo zemnici drát a další vodiče, jako doplňkové pospojeni(vany, sprchové vaničky...)
Vhodnou svorkou co se používá na hromosvody nebo zemniče. Spojení by mělo být rozebíratelné kvůli měření. Umístění svorkovnice HOP se pro každý objekt navrhuje individuálně a návrh samozřejmě musí být ekonomický. Také v objektu může být několik hopek, než z každého místa tahat vodič k zemniči.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]