Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký vrták?

Od: nelajana® odpovědí: 20 změna:

Zdravím, potřebuji vyrobit spoustu dřevěných koleček průměr 60 mm a 100 mm, ale plechové vykružováky se rychle ztupí a nejde s nimi vrtat.

Sada těch pevných, kovových by šla ale z těch zase kolečko nejde vysunout bez poškození.

Na internetu jsem nic kvalitního nenašla. Víte někdo o kvalitním vykružováku?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Stojanovu vrtacku, spravne otacky, bimetalovu korunku (nie kaleny cinsky plech).
hodnocení

správné otáčky jsou jaké?

Otacky uvadza tabulka dodana s vrtakom. Cim vacsi priemer, tym nizsie.

hodnocení

2x

Já bych zvolit toto: vrtací korunky s /...
U vykružovací korunky nekoukejte na doporučené otáčky a vyzkoušejte, které se osvědčí. Klidně bych šel i na maximum, co dá vrtačka (ruční nejčastěji 3000 ot/min), pokud bude výsledek nejlepší a dřevo se nebude pálit. Ono totiž při velkých otáčkách a pomalém posuvu bude vykružovák fungovat spíš jako fréza než pilka, řez bude čistější, dřevo nebude tak chlupaté a kolečka by mohla jít snáze vyndat. Podmínkou samozřejmě je, že máte sloupovou vrtačku, nebo ruční v kvalitním stojanu.

krtek6
hodnocení

2x

pomocí vykurožávku nejbližšího průměru na vrtačce udělat x koleček..pak to upnout do vrtačky vodorovně na zavitovou tyč...a pomocí dláta docílit požadovaného průměru

111®
hodnocení

1x
Proč vykruzovak a ne kulatinu a soustruh?
hodnocení

porřebují i kolečka i ty díry co zůstanou ve dřevě. Vyrábím hlavolamy pro psy - ty kolečka budou vysunovací z těch děr

ttt
hodnocení

0x

bimetalové se na dřevě také ztupí?

hodnocení

to ještě nevím, chci nějaké koupit ale chci se předem poradit.

hodnocení

0x
Nemá někdo v okolí NC? Tam by to bylo nejlepší.
14.03.24 20:23
hodnocení

Co je NC?

ml1

Je to známější jako CNC

NC jako Numberic Control tedy číslicově řízený stroj, to první C je ještě Computer.

Podle mě je to jako jít s kanónem na brabce. Spíš si říkám, jestli by nebylo jednodušší ty klečka řezat z kulatiny, ale pokud je potřeba i ta díra uprostřed, je vykružovák lepší řešení. A nejlepší by asi byl soustruh, ani by nemusel být CNC, to je věc, kterou by měl zvládnout učeň.

hodnocení

byly by dobré tyto? doktorkladivo.cz/...

Na dřevo v pohodě...když umí i hliník a barevné kovy...pokud tedy stačí výška kroužku 38mm (tloušťka desky)

hodnocení

mám obavy jestli kolečka půjdou vysunout bez poškození. Kdesi jsem viděla, že byla na vrtáku pružina, která kolečko po vyvrtání vytlačila ale už to nemohu najít

Bimetal sa naskrutkuje na univerzalny unasac, ten sa da vybrat von a cez dieru kuskom dreva koliesko vyklepnut.

Po obvodu má korunka drážky, přes které jde kolečko případně vytlačit; a uprostřed kolečka je díra po vodícím vrtáku, tak lze kroužek vytáhnout i pomocí háčku z dráru

hodnocení

Tak jsem objednala tyto. Doufám, že se hned neztupí a že půjdou po otupení nabrousit?

dimapa.cz/...

... já bych třeba objednal tyto: impregnacesobeslav.cz/...

a nařezal pilou :)

hodnocení

já potřebuji i ty otvory, kolečka se z nich budou vysouvat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]