Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebuji vyrobit spoustu dřevěných koleček průměr 60 mm a 100 mm, ale plechové vykružováky se rychle ztupí a nejde s nimi vrtat.
Sada těch pevných, kovových by šla ale z těch zase kolečko nejde vysunout bez poškození.
Na internetu jsem nic kvalitního nenašla. Víte někdo o kvalitním vykružováku?
Já bych zvolit toto: vrtací korunky s /...
U vykružovací korunky nekoukejte na doporučené otáčky a vyzkoušejte, které se osvědčí. Klidně bych šel i na maximum, co dá vrtačka (ruční nejčastěji 3000 ot/min), pokud bude výsledek nejlepší a dřevo se nebude pálit. Ono totiž při velkých otáčkách a pomalém posuvu bude vykružovák fungovat spíš jako fréza než pilka, řez bude čistější, dřevo nebude tak chlupaté a kolečka by mohla jít snáze vyndat. Podmínkou samozřejmě je, že máte sloupovou vrtačku, nebo ruční v kvalitním stojanu.
Je to známější jako CNC
NC jako Numberic Control tedy číslicově řízený stroj, to první C je ještě Computer.
Podle mě je to jako jít s kanónem na brabce. Spíš si říkám, jestli by nebylo jednodušší ty klečka řezat z kulatiny, ale pokud je potřeba i ta díra uprostřed, je vykružovák lepší řešení. A nejlepší by asi byl soustruh, ani by nemusel být CNC, to je věc, kterou by měl zvládnout učeň.
Na dřevo v pohodě...když umí i hliník a barevné kovy...pokud tedy stačí výška kroužku 38mm (tloušťka desky)
mám obavy jestli kolečka půjdou vysunout bez poškození. Kdesi jsem viděla, že byla na vrtáku pružina, která kolečko po vyvrtání vytlačila ale už to nemohu najít
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.