Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
škodí eloxovaný hliník zdraví co se týče jídelních potřeb do kuchyně, uvolňuje něco...případně je lepší se mu vyhnout?
Děkuji moc za odpověď.
Lidi - neblbněte. Žijte normálně!
Podle provedených výzkumů byly zjištěny nadměrné koncentrace hliníku v mozku lidí s Alzheimerovou chorobou. Výzkum ověřil tuto teorii laboratorními testy na zvířatech, kde pokud byl hliník vpíchnut do mozku laboratorních zvířat, tak se u nich vyvinula neurologická choroba podobná Alzheimeru. Daná studie však byla popřena jinými studiemi. Hliník nebyl spojen s vývojem Alzheimerovy choroby ani po 40 letech výzkumu, jak ukazuje studie z roku 2018.
Hliník máme běžně s potravinami: víčka mléčných výrobků, balení čokolád, balení pro domácnosti Alobal, ...
@ingjirimares: podle toho, co zjistil ten průzkum, o němž píšete, by tedy teoreticky všichni, kteří v 60-tých až 80-tých letech min. století absolvovali 2 roky zákl. voj. služby, pak ti, kteří jedli v menzách a školních jídelnách, a v neposlední řadě i ti, kteří jezdili na čundry a dovolené, museli mít Alzheimera a potíže s potencí (zejména pak rodiče "Husákových dětí"). Tenkrát byl příbor=hliník, ešus=hliník, boxy na jídlo=hliník, várnice na čaje=hliník, konve na mléko=hliník, atd... Zkrátka byl toho plný Humpolec. Myslím to samozřejmě s nadsázkou,, ale pravdu má spíše @hiawata
Jde o množství, takže pokud neznáte jakým způsobem se hliník do těla dostává a v jakém množství, tak je lépe si s tím nezahrávat. Je to stejné se vším, čeho se užívá nad míru..Když o tom nic nevíte, je lépe se tomu vyhnout. Pokud víte, jakým způsobem se hliník uvolňuje, tak se tomu vyvarujete. A pokud jste jedl z ešusu 40 let guláš, tak je to lepší než kdyby jste 40 let pil z ešusu džus nebo jiné kyselé šťávy. Až dostanete Alzheimera, tak si možná vzpomenete na poradnu a budete pátrat, jak je to vůbec možné? Ale to už bude možná pozdě. Pokud žijete jinak zdravě, tak se snad nemáte čeho bát.
Každý má možnost si vybrat, jestli chce hliníkový příbor ze slitiny nebo z nerezu. To samé s nádobím.A pokud vím, že to dělá problém, tak proč tomu ještě pomáhat?
Vrstva eloxu na hliníku je zdravotně nezávadná, někdy se elox probarvuje a tam nějaké riziko být může, ovšem u potřeb pro styk s potravinami se používají zdravotně nezávadná barviva.
U eloxu se spíš využívá toho, že ta samotná vrstva oxidu dává barvu podle její tloušťky. Neni potřeba nic extra barvit (viz eloxované obklady v metru). Ale nevylučuju, že se to dělá.
Něco jiného je holý hliník, i když jeho škodlivost taky neni jistá. Svého času se třeba varovalo před olizováním víčka jogurtu a podobnými věcmi.
Ta vrstva oxidu je značně tvrdá a eloxováním se vytvoří mnohem tlustčí než přirozenou oxidací (hliník na sobě vrstvu oxidu má vždycky). Takže spíš půjde o chemické působení na ten oxid než na samotný hliník, který je chráněný vrstvou oxidu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.