Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké malé Tepelko vzduch vzduch A++?

Od: hulec odpovědí: 19 změna:

Ahoj.

Prosím tip na nejlevnější nejslabší (2 max 2,5 kW) tepelný čerpadlo vzduch vzduch s topný faktorem alespoň A++ pro dotaci (všude uvádějí štítek ale pro chlazení)...

běžně vytopím 1 kW tak se bojím ze 3 kW TČ by stále spínalo

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

0x

Pokud běžně vytpíte prostor výkonem topidlem s výkonem 1kW, pak TČ prakticky nemá význam.

I TČ s výkonem 2-2,5kW bude v mnoha případech (venkovních teplotách) příliš výkonné a bude zapínat a vypínat (ic jiného mu nezbude).

TČ s max. výkonem 2,5kW bude mít minimální výkon cca 0,8kW...

tc

Jak nemá význam, skoro 800 kWh za měsíc (únor) je v nákladech moc...

takže příkon chci snížit na 1/4

Onech 0,8 kW u TČ je minimum?

To by asi bylo v pohode. V březnu holt bude nějaká hystereze (par sepnuti za den)...

Akorat se mi nedaří nic moc najit

2024

Jak můžete topidlem s příkonem 1kW protopit 800kWh za měsíc? To je fyzikálního hlediska nemožné.

Pokud měsíčně protopíte 800kWh, pak je tepelná ztráta objektu (domu, místnosti) cca 3,2-3,5kW.

Pak ano, výkon 2,5kW v topení je OK.

tc

24 x 31 = 744 kWh tak me nemusíte hned brát za slovo kvůli par kW

prostě tam vidím za posledních 30 dnů cca 900 kWh (v tom je i bojler) takže je jasný ze v lednu to bude krapet vic a v březnu mene

dotaz byl ale na konkrétní (levný a účinný) modely tč.

2024

Tady máte odkaz na single split klimatizaci s topením, chlazení i topení A++, topný výkon 2,5kW:

shop-klimatizace.cz/...

riva
hodnocení

0x

Dej si tam normální klimošku. Bez dotace. Vyjde to levněji.

tc

Jakto? Tak ukaz nějakou levnejsi s topením A++

Nebo doporučuješ s menší účinnosti třeba jen A+?

kenav

Hledej,klimoška je TČ s malým výkonem a jsou i A+++ a co vadí na tom že bude zapínat a vypinat

riva

Levněji to vycházelo z Polska, jen musí člověk zvládnout EU byrokracii s certifikátem na F plyny a přiučit se jak se klima instaluje. Posledně v roce 2021 jsem bral dvě přes Allegro.

Pohodlnější je ale samozřejmě zapíchnout prst do nabídek firem žijících z dotací, nechat vše na nich a zaplatit fakturu.

dajkyn
hodnocení

0x

. Comfora FTXP20N9+RXP20N bterm.cz/... A++ 25268,-

. Perfera FTXM20R+RXM20R9 eshop.biomacenergy.cz/... A+++ 30000,-

Pozn.: ...M20R nová s WiFi na desce, ...M20N starý model

Otázka: vyplatí se ten cenový rozdíl? Prý to dělá pár stovek korun pro topení ch za rok, takže se to po dobu životnosti nevrátí. A to jsou nejlevnější existující ceny, klidně se setkáte s tím, že to někdo nabízí za skoro dvojnásobek, Perferu za 55000,-

A co teprve jiné modely jako Sinclair nebo LG? Vyplatí se ten cenový nárůst daikinu? Prý ne tak nevím... Jde mi o co největší efektivitu pro topení při max -4°C ... a životnost a je to pro nájemní byt... Všichni mi říkají že ne, no ale pak to chtějí instalovat za 8 nebo 10 000, takže přece si nekoupím levnou klimatizaci za 15 a pak nedám za instalaci 10

A co cena instalace, je to nějaký chlaďař, co by to uměl naplnit, nainstalovat?

monty
To mas jak se vsim, levna klima=kratka zivotnost. Daikin ti vydrzi klidně 15-20 let, zalezi jak k ni pristupujes. Na ceske prodejce se vykasli. V evrope jsou klima e-shopy, kde jednotku, ktera stoji 55tis. sezenes za 25 tis. No a kdyz ji budes reklamovat, tak co zaplatis dopravu...vubec ae neboj, ze by ti ji nikdo neservisoval. Naopak kseft je kseft.
python

@monty Obávám se, že s tím servisováním to bude nějak takhle, dva servisaci ho poslali do háje - si to musel nakoupit nářadí plničku vakuavačku a udělat sám za zlomek ceny

Respektive ten druhý Servisák mu napočítal takovou cenu, že to byl úplný nesmysl.

Problém je, že styl jakým to sledoval, nožná způsobí zničení toho čerpadla Okujemi...

když si to koupíš v zahraničí jak píšeš, no tak ti to pravděpodobně tady Češi NEnainstaluji anebo za cenu podobnou v tom zahraničí (Schválně, čekám na nabídky, ale už jsem viděl i 15 bez DPH). Tedy skoro jednou tolik co HW. Pokud tedy potřebuješ na to zprávu o instalaci / realizaci A neumíš / nemůžeš si to nainstalovat sám (Správně ani nesmíš, manipulovat s chladivem).

monty
Blbost. Poptal jsem v okoli co jezdi k nam na firmu klimaci a bez problému. Neznam firmu co odmitne kseft, zaplnit mezeru...nezijeme ve vzdusnych zamcich. Chce to taky pro to neco udelat. Nez mávnout rukou a podporovat zlodeje. Preberte si to po svem.
Aj kdyby odesla jednotka, furt ji koupim levneji v zahranici, nez pocatecni investice v CR
tc

@monty A viděl jsi to video?

monty
Ty si nemocny? Po 18 letech co cekas, to je životnost čerpadel. Porovnávás dve odlisne veci...neznam chladare, co by po instalaci klimy neservisoval pravidelne. Soudit podle jednoho videa

honzinek
hodnocení

0x

Já se zeptám, zdejších zkušených, jinak. Když chci kupovat klimu na topení, tak zřejmě chci ušetřit proti přímotopu. Jakou návratnost považujete za reálnou, rozumnou, akceptovatelnou? Mě to právě doma furt ekonomicky moc dobře nevychází a vychází mi rozumnější nic nekupovat a platit zatím pořád přímotop. Pochybuju, že mi to bez závad pojede 10 - 15 let. A co náklady na čištění? To neřešíte, nebo si děláte sami?

riva

Když si klimu sám koupíš, sám nainstaluješ, sám servisuješ, sám čistíš a poháníš ji z vlastní fotovoltaiky, tak je ten nákup jedinou investicí. Ale pokud tě to nebaví, tak je samozřejmě lepší vydělat peníze jinde a toto nechat dělat někoho jiného. Nejstarší klimu (no-name, neinvertorová) jsem si instaloval před 10 lety. V zimě hřeje, v létě chladí. Nepotřebovala zatím žádnou opravu. Ale to ani ty ostatní, co jsou mladší a invertorové.

honzinek

Sorry, ale nevím co s tím má společného, zda mě něco baví nebo ne. Ptal jsem se na návratnost. I když si vše udělám sám, tak mě může vycházet návratnost 10 let. Je to moc? Je to málo? Vyhodit peníze může člověk, i když si vše udělá sám.

tc

To záleží na spoustě okolností, Pro zjednodušení pokud budeš počítat průměrný coop 3 , 5 No tak musíš uvést taky spotřebu tvého přímotopu, za rok, aby se to dalo spočítat. 12 let by to mohlo jet bez závad, kvalitní i déle.

Záleží co přesně chceš vytápět. Pokud máš plusový dům, tak možná ani vzduch vzduch nepotřebuješ, Postačí přímotop když bude venku - 10

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]