Nejste přihlášen/a.
Provádím rekonstrukci RD. Rád bych udělal do jednoho nebo dvou pokojů v patře/podkroví přípravu na klimatizaci.
Mám hrubou představu o umístění vnitřní jednotky, ta by byla na zdi pod stropem v místě nevyužívaného komína. Vnější jednotka by pak byla v podstatě přímo nad na pultové části střechy na severní straně komína. V jedné z místností jsem schopen poměrně snadno přivést na dané místo HT DN32 na odvod kondenzátu. Dále je předpokládám třeba přivést elektřinu. Propojení vnější a vnitřní jednotky by bylo skrze nevyužívaný průduch komína. Vzhledem k tomu, že jde jen o přípravu (potřebu klimatizace ověříme až se nastěhujeme a prožijeme tam parné léto).
Bude stačit, když k místu vnitřní jednotky přivedu jen to HT DN32 + elektřinu z rozvaděče a nebo mám nějak připravit i to propojení k vnější jednotce? Pokud ano, tak jak? S klimatizací nemám žádné zkušenosti.
Obojí přivézt jak vysoko pod strop, na střed vpravo a nebo vlevo od jednotky?
Problém je v druhé místnosti, kde není kam odvézt kondenzát a také nevím, kudy by mělo vézt propojení z vnější jednotkou (předpokládám jen jednu vnější jednotku), případnými podhledy (nevím zda budou) nebo půdou. Kondenzát by se snad dal svézt do jiného nevyužívaného komína, ale ten není nijak vyvložkovaný, nevím kolik toho kondenzátu bude – máte představu? Možná bych mohl prostrčit nějakou hadici až do sklepa a tam do kanálku. Odvedení do odpadního potrubí přímo v podkroví se nejeví reálně, jelikož je to asi min. 4 metry a mezi jsou dveře a potrubí by muselo jít v 10 cm příčce.
Děkuji za rady.
Příprava na klimatizaci spočívá standardně v rozvedení napájecího kabelu dle příkonu jednotky, 16mm odvodu kondenzátu do odpadu, ven či v tygonu 9,5mm v případě použití čerpadla k venkovní jednotce + kabelu komunikace mezi každou vnitřní a venkovní jednotkou + izolovaného potrubí Cu 6+10mm nebo 6+12mm (opět dle výkonu jednotky) mezi každou vnitřní a venkovní jednotkou. Ohyb potrubí vyžaduje, zvláště při použití páru 6x12mm speciální zacházení (ohýbání pérem nebo ohýbačkou, případně svařování) a nelze jej umístit kamkoliv a jakkoliv. Potrubí se instaluje vlevo - směřující doprava (v případě běžné split), ale vždy podle přesného typu - tedy i dimenzí - jednotky kterou tam budete mít. Kondenzátu může být v létě z jedné jednotky i 2 litry za hodinu. Pokud si nejste jistý tím, zda klimu chcete, běžně se užívá k přípravě podomítková krabice - dobraklima.cz/... ta má kryt a nevypadá v interiéru nijak rušivě. Každopádně na dvě vnitřní a jednu venkovní jednotku se vykašlete a domluvte si místo toho ke každé vnitřní jednu venkovní. Je to stejně drahé (někdy levnější) ale s vyšší spolehlivostí.
Abych to shrnul: přípravu na klimatizaci provádějí běžně (a nejlépe) samotní klimatizéři, tzn. firma, která vám bude později instalovat jednotky. Doporučuji nedělat typickou chybu typu vymýšlet vymyšlené, ale zavolat si na přípravu tuto firmu. Stačí se domluvit kudy jim připravíte napájecí kabel a kam umístit odpady (vše vám řeknou) a oni sami budou rádi, že se tím nemusí zabývat a jen umístí potrubí tam kam je nutné. Ne až bude rekonstrukce hotová, ale hned.
Takže elektřina jde k vnější jednotce a od ní až k té vnitřní?
Myslíte 9 cm mezeru mezi stropem a jednotkou?
Děkuji.
Doplnim kolegu : denne v lete aj 10 litrov kondenzu z dvoch jednotiek dokopy. Original klima hadica na kondenz je priemeru okolo 15mm. Mam dve vnutorne jednotky, jednu vonkajsiu, od kazdej vnutornej je v miernom spade hadica na kondenz tahana vonku z miestnosti.
Pomerne lacne je nechat si vopred instalovat len medene potrubie pre medium, kabel a hadicu, klimu si potom mozno nedate a ostanu vam len zabudovane medene potrubia.
Děkuji.
Tak mě napadá, že když budu odvádět do odpadního potrubí, budu muset osadit také sifon. Když to ale odvedu na fasádu, sifon by neměl být třeba.
Tak to mám hotové. Pána od klimatizací jsem uháněl víc jak měsíc. Zpětně teda musím říct, že na tom není vůbec nic odborného, prostě se natáhne kabel spolu se speciálním CU potrubím, nic se nespojuje. Natáhne se to tam, kde se osadí podomítkový kastlík, který se zase napojí na odpad. Kastlíky jsou se sifonem s kuličkou i bez sifonu.
Informace k tomu jak udělat přípravu je na netu dost, např. na této stránce:
kmbprogress.cz/...
Takže pokudu si to někdo chce připravit sám, tak doporučuji ať tak učiní, je to opravdu jednoduchá záležitost, nebo alespoń u mě byla a docela tím ušetříte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.