Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtání do nosného sloupu

Od: danny odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

Mám dotaz ohledně vyvrtání otvoru pro kabeláž pro klimatizaci (venkovní jednotka) v cihlovém domě cca 6 pater.

Můžeme vyvrtat otvor v nosném sloupu? Sloupy jsou opravdu velké přes 70cm x 70cm a doufám, že nemohu narušit statitku takhle malou dírou?

Děkuji za uklidnění,

D.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud netrefíte zrovna železo, tak to půjde v pohodě.

danny
Děkuji Milane.

Páč budete vrtat max 50mm.

hodnocení

3x

Do nosných sloupů rozhodně nic nevrtejte! Sloup obejděte a vrtejte jinde, třeba v nosné zdi.Nic nevíte o statice ani p.Cukrář. Nikdy jste ten pilíř staticky nepočítal a nikdo neví, zda- je únosnost vyčerpána, či nikoliv. Pan Cukrář nic neviděl a nezastupuje tady statika, tak nevím, co vás uklidňuje. Tato laická poradna nemůže tyto rady poskytovat z důvodu, že to přísluší osobě autorizované, kterou p.Cukrář rozhodně není.

až budete mít tolika zkušenosti jako já, tak to snad pochopíte.

No jasně, Škola života je 100x lepší než 3 vysoké školy... Ne, opravdu není, takovým názorem se bohužel projevuje nesoudnost stáří. A to už těch křížků také pár mám...

ajvn, v pořádku, každý má různý názor, já jen vím, že sloup, který má 700x700mm, snese otvor 50mm, To nemůže ohrozit statiku v žádném případě,

Ale klidně ať tazatel nechá vydělat statikovi tisíce.

krtek6

taky bych rád věděl co může taková 5cm díra udělat ve sloupu 70x70cm...to by ten sloup musel být jak cedník, aby to spadlo...ale pro klid duše všech zůčastněných se tam může dát ocelová trubka jako chránička...

km

Mám zkušenosti, že s tímto se statik ani nebude zabývat. A to jsem po něm požadoval posudek na mnohem mnohem závažnější věci. Přehazovali si mě mezi sebou, až to skončilu u třetího, který se se mnou potkal, poreferoval mi, dal nějaké doporučení, ale aby se podíval na místo jsem ho nedonutil.

Též jsem toho názoru,že to nic neohrozí.Proktická zkušenost ! Ono někdy ta teorie je méně než prakce.Postupně vrtat menším vrtákem,takový sloup to ani nepocítí.:)

spu
hodnocení

2x

Když si každý navrtá " jen dírečku" , sloup bude jak ementál. Najděte jiné řešení.

kmet
hodnocení

1x

Já bych nevrtal, časem se v tom totiž může někdo vrtat, kdo do toho vrtal, kdo mu to povolil a že to pěkně zvrtal, protože se do toho vrtat nesmí. Vibrace z vrtání můžou taky způsobit nějakou trhlinu, to je potom popotahováního.

hodnocení

1x

Materiál sloupu je jaký? Cihla? litý beton nebo prefabrikát Proč do sloupu kdž je to sloup?ten bych normálně obešel.

Přijde mi, že nás vodíte za nos. Pod pojmem sloup totiž je něco podobného jako betonové nebo dřevěné sloupy el vedení třeba ! Nemyslíte náhodou zesílení -pilíř v průběžné zdi?!

km
hodnocení

0x

Je třeba to lépe popsat, materiál, rozměry, co sloup nese, zda je to sloup nebo pilýř, přidat foto...

hodnocení

0x

Já bych tam nevrtal - nejde ani tak o to, že 50x50 mm by snad nevadilo, ale nebudu kvůli tomu vrtat 700 mm betonu (+výztuž).

To opravdu nejde kabeláž (předpokládám, že v kabelovém kanále) o metr posunout?

Vyhnal jsem několik klima firem, které měly své představy (jinak to nejde, šéfe).

A ono to šlo.

Pane Vibe, přiznám se, že si myslím, že tazatele již naše rady nezajímají. Páč na mnoho dotazů poradců neodpovídá.

Díra stačí o průměru max 50mm, to že by to bylo z betonu, to nikdo nevíme z čeho to je, kdyby to mohl objet, tak se neptá.

Ale souhlasím s Vaší větou: "(jinak to nejde, šéfe). A ono to šlo."

To je ten rozdíl, že někdo má naučené postupy, někdo je šikovnější...

Přeji krásný zbytek víkendu. Večer *pivo*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]