Zdravím, chtěl bych poprosit o doporučení / radu, jak srovnat povrch v koupelně po vysekaných obkladech. Předpokládám, že "ideální" by bylo sundat vše až na cihlu, ale vzhledem k tomu, že tam je relativně velká vrstva omítky a původní lepidlo drží na omítce dost pevně, tak bych rád věděl, zda to nelze jen vhodně srovnat před nanášením hydroizolace a následně lepením obkladů. V dnešní době nabídky stavebních materiálů věřím, že to půjde. Budu rád za případné doporučení konkrétního produktu a postupu. Radu pozvat si zedníka beru, ale rád bych i věděl jak by to onen zedník dělal nebo měl dělat. Díky a hezký den. R.
přesně tak...na té cihle je tohle trochu opich, protože když to bude odsekávat, tak usekne i cihlu jak tu psali výše..mě tohle čeká teď na panelu a tam je to jednodušší, protože 2kg kango vezme jen lepidlo a nechá panel ale sanačí bruska je správné řešení
Bud osekat malym 2kilovym kladivem-kangem, kousek po kousku az na hrubou omitku. Diry po sekani pak vyspravit. A druha varianta je, lehce obrousit co nedrzi, napenetrovat a srovnat lepidlem do roviny, uz pripravit na obklad.
Podle nerovností na fotce bych zkusil někde půjčit frézu na omítku a to lepidlo bych zkusil odstranit frézou. Musel bys odmontovat WC, možná i demontovat obložky a utěsnit dveře kvůli prachu. Pak bych stěny pořádně namočil vodou a zkusil frézovat.
Druhá horší možnost je škrabák na ruční pohon.
Jestli by si nějaký zedník troufl to vyrovnat? to se musíš zeptat přímo jeho.
Díky za odpovědi. Zeptám se, je něco špatně na tomto postupu z první odpovědi a pokud ano, tak co? "Druha varianta je, lehce obrousit co nedrzi, napenetrovat a srovnat lepidlem do roviny, uz pripravit na obklad." Toto byl můj předpoklad. Beru, že se mi "zmenší" prostor o tyto nové vrstvy, to mi nevadí a navíc chci nově vyjet s obkladem až do stropu. V některých částech bez obkladu, pouze hydroizolace a vhodná dekorativní úprava stěny. Díky.
re4zon
Spatne na tom neni nic. Jen musis minimalne oskrabat malbu a to stare lepidlo zbrousit aspon ramcove do roviny, jinak se ti to nove bude blbe tahat. Rovnat to lepidlem jde taky, ale je to vic prace a musi ti vsechny vrstvy perfektne drzet. Ja bych si na to vzal tu brusku a vysavac, tim to obrousis za hodinu perfektne, rucne to bude pekny opruz.
Profi postup je obrusit to dole, alternativa s vacsou pracnostou je obuchat to dole rucne / priklepkou so sirokym sekacom. Nejake platanie dalsou stavebnou hmotou by som neriskoval, moze to casom cele opadat, ziadny vyrobca stavebnej chemie a hmot vam neda garanciu na sudrznost neznameho stareho lepidla a jeho hmoty.
Tyto práce dost často provádím v panelácích kolem na sídlištích. Vždy zvítězí nějaký kompromis mezi pracností a výslednou rovinou podkladu. Nejdříve na to jdu pneu kladivem s plochým sekáčem a obouchám největší výstupky- většinou jen zbylou spárovačku. Pak to ručně zbrousím hrubým šmirglem - používají fasádníci na ruční broušení polystyrenu.Tím se povrch částečně srovná více do roviny. Hladítko cca 20x50 cm s nalepeným hrubým šmirglem. Pak to dorovnám cementovým lepidlem ve dvou krocích. Na tu část, co přijde obklad pak rovnou lepím obklad . Na tu část, co má přijít jen malba, ještě dávám Keraštuk. Je to nejlepší způsob jak to relativně s nejmenší pracností opracovat. Důležité je ale měřit rovinnost podkladu. Nesmí být nikde víc jak +-2mm na 2m lati, jinak se dělá hůř obklad a musí se pečlivěji dorovnávat svěrkami
Zdravím, díky všem za odpovědi. Dávám pro info, jaká byla odpověď ze Saint-Gobain (více méně to, co zde zmiňoval @peter). Bohužel Vám nemohu doporučit aplikovat novou vrstvu pro srovnání podkladu na stávající lepidlo. Bude tedy nutné odstranit lepidlo z jádrové omítky, zároveň v místě nad původními obklady odstranit malbu, celková skladba by byla následující: Penetrace stávající jádrové omítky pomocí weberpodklad A. Provedení nové vyrovnávací jádrové omítky weberdur RS1. Provedení hydroizolace Akryzol v místech přímo ostřikovaných vodou a na podlaze. Lepení nových obkladů (výběr lepidla záleží na velikosti obkladu).
V místech, kde nebudou aplikované obklady je možné na jádrovou omítku aplikovat štukovou vrstvu weberdur štuk IN nebo přímo finální nátěr, je však nutné počítat s hrubším vzhledem kvůli hrubosti jádrové omítky. Nakonec jsem půjčoval tu brusku a vysavač, ale práce to byla za trest a drbal jsem se s tím pomalu celý den... Bruska nebyla ideální, vysavač z Boels taky ne. Nevím jestli bych příště nevolil ten široký sekáč a příklepovou vrtačku.
tak to jsi musel opravdu dělat něco špatně...já asi 14dní zpátky brousil lepidlo a různý vrstvy v paneláku a aniž bych se snažil tak to brousilo samo...
maly*
@krtek6 Co jsi měl prosím za techniku / nářadí / stroje. Jako broušení nebyl úplně problém, to šlo relativně dobře. Problém byl, že mi z té půjčené brusky upadávala ta odsávací hadice (bruska nebyla v nejlepší kondici), samotná hadice od vysavače byla těžká, takže to tahat za tou bruskou taky nic moc. Do vysavače bylo potřeba nějakých filtrů / sáčků, což jsem jich neměl dost a bylo hned plné. Nevím, zda na tento jemný prach jsou vysavače co mají nějaký jiný způsob filtrace a jen vysypávám prach. Ještě i ten vysavač pořád spínal a vypínal se. Takže, jak jsem byl nadšený z půjčeného bouracího kladiva Bosch GSH 16, kde jsem vyboural 140 m2 betonové podlahy jak nic, tak toto bylo zklamání. :-/
re4zon
Asi tak. Co to bylo proboha za brusku? Ja nedavno brousil obycejnou flexou se segmentovym kotoucem a "lepsim" stavebnim vysavacem asi 2m2 betonu o skoro centimetr a mel jsem to za hodinu hotove. Cely den brousit relativne mekke lepidlo poradnou bruskou si neumim predstavit, to by toho musel byt kilometr.
maly*
@re4zon Tuto: boels.com/... Ale jak jsem psal, tak bylo více faktorů, které to nedělaly lehké... Jinak je asi taky rozdíl, zda se dělá beton na zemi, kde nic nemusíš tahat a jen tlačíš na zem, než tyto svislé plochy. Ale pokud jsi to dělal taky ve dvou metrech na svislé ploše, tak dobrý a jestli budu něco takového dělat příště, tak asi budu muset lépe.
re4zon
Tak jasne ze na zemi se to dela lip, ale s tou 3kg bruskou to neni zadna tezka prace ani svisle. Problem byl teda asi ten vysavac. Nevim co to dali, ale maji i primo na tohle urceny i se spravnym sackem. Dali ti tohle? boels.com/... Samozrejme existuji i do normalniho stavebniho vysavace, treba naradimetabo.com/... Ovsem ja na to kaslu, vysavam s odlucovacem, bez sacku a poustim oklep filtru, staci jednou za cas vysypat do kyble.
Mám ještě jeden dotaz, jaký by jste postupovali v druhém případě, zmínit když tak prosím, výhody / nevýhody / důvody. Máme ještě druhou koupelnu, která je rozměrově daleko větší a chtěli bychom ji taky nově obložit. Děláme s tím zároveň podlahy. Dlažba na zemi co tam byla, se tříštila na drobné kousky, nedlupovala se v celku a byla to zase práce za trest. Počítám, že pokud by se sundával obklad, tak to bude to samé, bude se tříštit a nepůjde to dolů. Pak se ještě drbat se sundáním toho lepidla v takové ploše. Takže pořád nevím, zda sundat nebo dát obklad na tento původní, za dodržení doporučených postupů. Objekt je z roku 2007, takže není to nic starého a neočekávám odlupování původního obkladu. Jaké jsou porsím na toto názory? Co vidím jako možnou nevýhodu, tak je to, že třeba za 20-30 let, pokud by se dělala další rekonstrukce, tak už by to muselo teoreticky dolů obojí, což by možná byl ještě větší oser, pokud by nebyla možná třetí vrstva. :D Díky za případné názory.
re4zon
Odpovedel sis sam. ASI to bude drzet, kdyz ten obklad trochu zdrsnis a/nebo tam das poradny adhezni mustek, nikdo ti to ale nezaruci. A kdo to pak bude davat dolu te bude proklinat + si zmensis mistnost. Ja bych to osekal, male kladivo s co nejsirsim sekacem a za max pul dne to je dole. Kdyz si tentokrat vezmes poradnou brusku, tak to budes mit i za dalsi pulden obrousene.
dělej si to jak uznáš za vhodné...ale já osobně když něco dělám a kor když dělám něco pro sebe nebo rodinu, tak to dělám takovým způsobem, abych už na to v životě nemusel sáhnout a případná udržba byla co nejprimitivnější s ohledem na dodržení technnologických řešení a postupů...já bych to sundal všechno až na cihlu...je to pracnější...ale svoje ovoce to bude mít
Pokud je to jen trochu možné, vždy je dobré minimalizovat pracnost a tím i výslednou cenu. Šel bych na to systémem obklad na obklad, pokud vše drží a je rovné. I vícenásobné vrstvení je možné, závisí jen na adhezi použitého lepidla a spojovacího můstku. Též je třeba zohlednit detaily u dveří, protože ne u každého typu zárubně je to jednoduchý detail. U dřevěných obložkových zárubní je třeba provést oddělení o zárubně např. lemovací lištou, aby šlo v budoucnu případně obložky vyměnit.
vrstvením dalších vrstev na něco, kor obkladu na obklad je ten největší amatérismus a fušerství co může někdo udělat...docela mě překvapuje, že tohle radí někdo jako tady kolega odborník
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.