Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Srovnání povrchu stěn po sundání obkladů

Od: maly* odpovědí: 20 změna:
Zdravím,
chtěl bych poprosit o doporučení / radu, jak srovnat povrch v koupelně po vysekaných obkladech. Předpokládám, že "ideální" by bylo sundat vše až na cihlu, ale vzhledem k tomu, že tam je relativně velká vrstva omítky a původní lepidlo drží na omítce dost pevně, tak bych rád věděl, zda to nelze jen vhodně srovnat před nanášením hydroizolace a následně lepením obkladů. V dnešní době nabídky stavebních materiálů věřím, že to půjde. Budu rád za případné doporučení konkrétního produktu a postupu. Radu pozvat si zedníka beru, ale rád bych i věděl jak by to onen zedník dělal nebo měl dělat.
Díky a hezký den.
R.

Srovnání povrchu stěn po sundání obkladů

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

3x
Sanacni bruska + profi vysavac na prach (bez nej bych to ani nezkousel, udusis se tam i s maskou).
krtek6

přesně tak...na té cihle je tohle trochu opich, protože když to bude odsekávat, tak usekne i cihlu jak tu psali výše..mě tohle čeká teď na panelu a tam je to jednodušší, protože 2kg kango vezme jen lepidlo a nechá panel:) ale sanačí bruska je správné řešení

hodnocení

1x
Bud osekat malym 2kilovym kladivem-kangem, kousek po kousku az na hrubou omitku. Diry po sekani pak vyspravit. A druha varianta je, lehce obrousit co nedrzi, napenetrovat a srovnat lepidlem do roviny, uz pripravit na obklad.

hodnocení

0x

Podle nerovností na fotce bych zkusil někde půjčit frézu na omítku a to lepidlo bych zkusil odstranit frézou. Musel bys odmontovat WC, možná i demontovat obložky a utěsnit dveře kvůli prachu. Pak bych stěny pořádně namočil vodou a zkusil frézovat.

Druhá horší možnost je škrabák na ruční pohon.

Jestli by si nějaký zedník troufl to vyrovnat? to se musíš zeptat přímo jeho.

maly*
hodnocení

Díky za odpovědi.
Zeptám se, je něco špatně na tomto postupu z první odpovědi a pokud ano, tak co? "Druha varianta je, lehce obrousit co nedrzi, napenetrovat a srovnat lepidlem do roviny, uz pripravit na obklad."
Toto byl můj předpoklad. Beru, že se mi "zmenší" prostor o tyto nové vrstvy, to mi nevadí a navíc chci nově vyjet s obkladem až do stropu. V některých částech bez obkladu, pouze hydroizolace a vhodná dekorativní úprava stěny.
Díky.
re4zon
Spatne na tom neni nic. Jen musis minimalne oskrabat malbu a to stare lepidlo zbrousit aspon ramcove do roviny, jinak se ti to nove bude blbe tahat. Rovnat to lepidlem jde taky, ale je to vic prace a musi ti vsechny vrstvy perfektne drzet. Ja bych si na to vzal tu brusku a vysavac, tim to obrousis za hodinu perfektne, rucne to bude pekny opruz.

hodnocení

0x

Profi postup je obrusit to dole, alternativa s vacsou pracnostou je obuchat to dole rucne / priklepkou so sirokym sekacom. Nejake platanie dalsou stavebnou hmotou by som neriskoval, moze to casom cele opadat, ziadny vyrobca stavebnej chemie a hmot vam neda garanciu na sudrznost neznameho stareho lepidla a jeho hmoty.

hodnocení

0x

Tyto práce dost často provádím v panelácích kolem na sídlištích. Vždy zvítězí nějaký kompromis mezi pracností a výslednou rovinou podkladu. Nejdříve na to jdu pneu kladivem s plochým sekáčem a obouchám největší výstupky- většinou jen zbylou spárovačku. Pak to ručně zbrousím hrubým šmirglem - používají fasádníci na ruční broušení polystyrenu.Tím se povrch částečně srovná více do roviny. Hladítko cca 20x50 cm s nalepeným hrubým šmirglem. Pak to dorovnám cementovým lepidlem ve dvou krocích. Na tu část, co přijde obklad pak rovnou lepím obklad . Na tu část, co má přijít jen malba, ještě dávám Keraštuk. Je to nejlepší způsob jak to relativně s nejmenší pracností opracovat. Důležité je ale měřit rovinnost podkladu. Nesmí být nikde víc jak +-2mm na 2m lati, jinak se dělá hůř obklad a musí se pečlivěji dorovnávat svěrkami

maly*
hodnocení

Zdravím,
díky všem za odpovědi.
Dávám pro info, jaká byla odpověď ze Saint-Gobain (více méně to, co zde zmiňoval @peter).
Bohužel Vám nemohu doporučit aplikovat novou vrstvu pro srovnání podkladu na stávající lepidlo. Bude tedy nutné odstranit lepidlo z jádrové omítky, zároveň v místě nad původními obklady odstranit malbu, celková skladba by byla následující:
Penetrace stávající jádrové omítky pomocí weberpodklad A.
Provedení nové vyrovnávací jádrové omítky weberdur RS1.
Provedení hydroizolace Akryzol v místech přímo ostřikovaných vodou a na podlaze.
Lepení nových obkladů (výběr lepidla záleží na velikosti obkladu).

V místech, kde nebudou aplikované obklady je možné na jádrovou omítku aplikovat štukovou vrstvu weberdur štuk IN nebo přímo finální nátěr, je však nutné počítat s hrubším vzhledem kvůli hrubosti jádrové omítky.
Nakonec jsem půjčoval tu brusku a vysavač, ale práce to byla za trest a drbal jsem se s tím pomalu celý den... Bruska nebyla ideální, vysavač z Boels taky ne. Nevím jestli bych příště nevolil ten široký sekáč a příklepovou vrtačku.
Srovnání povrchu stěn po sundání obkladů #2
krtek6

tak to jsi musel opravdu dělat něco špatně...já asi 14dní zpátky brousil lepidlo a různý vrstvy v paneláku a aniž bych se snažil tak to brousilo samo...

maly*
hodnocení

@krtek6
Co jsi měl prosím za techniku / nářadí / stroje. Jako broušení nebyl úplně problém, to šlo relativně dobře. Problém byl, že mi z té půjčené brusky upadávala ta odsávací hadice (bruska nebyla v nejlepší kondici), samotná hadice od vysavače byla těžká, takže to tahat za tou bruskou taky nic moc. Do vysavače bylo potřeba nějakých filtrů / sáčků, což jsem jich neměl dost a bylo hned plné. Nevím, zda na tento jemný prach jsou vysavače co mají nějaký jiný způsob filtrace a jen vysypávám prach. Ještě i ten vysavač pořád spínal a vypínal se. Takže, jak jsem byl nadšený z půjčeného bouracího kladiva Bosch GSH 16, kde jsem vyboural 140 m2 betonové podlahy jak nic, tak toto bylo zklamání. :-/
re4zon
Asi tak. Co to bylo proboha za brusku? Ja nedavno brousil obycejnou flexou se segmentovym kotoucem a "lepsim" stavebnim vysavacem asi 2m2 betonu o skoro centimetr a mel jsem to za hodinu hotove. Cely den brousit relativne mekke lepidlo poradnou bruskou si neumim predstavit, to by toho musel byt kilometr.
maly*
hodnocení

@re4zon
Tuto:
boels.com/...
Ale jak jsem psal, tak bylo více faktorů, které to nedělaly lehké... Jinak je asi taky rozdíl, zda se dělá beton na zemi, kde nic nemusíš tahat a jen tlačíš na zem, než tyto svislé plochy. Ale pokud jsi to dělal taky ve dvou metrech na svislé ploše, tak dobrý a jestli budu něco takového dělat příště, tak asi budu muset lépe.
re4zon
Tak jasne ze na zemi se to dela lip, ale s tou 3kg bruskou to neni zadna tezka prace ani svisle. Problem byl teda asi ten vysavac. Nevim co to dali, ale maji i primo na tohle urceny i se spravnym sackem. Dali ti tohle? boels.com/...
Samozrejme existuji i do normalniho stavebniho vysavace, treba naradimetabo.com/...
Ovsem ja na to kaslu, vysavam s odlucovacem, bez sacku a poustim oklep filtru, staci jednou za cas vysypat do kyble.
krtek6

já nevím přesně co jsem to měl za model...v práci jsem si půjčil sanační brusku a vysavač...výrobce FLEX...

maly*
hodnocení

Mám ještě jeden dotaz, jaký by jste postupovali v druhém případě, zmínit když tak prosím, výhody / nevýhody / důvody.
Máme ještě druhou koupelnu, která je rozměrově daleko větší a chtěli bychom ji taky nově obložit. Děláme s tím zároveň podlahy. Dlažba na zemi co tam byla, se tříštila na drobné kousky, nedlupovala se v celku a byla to zase práce za trest. Počítám, že pokud by se sundával obklad, tak to bude to samé, bude se tříštit a nepůjde to dolů. Pak se ještě drbat se sundáním toho lepidla v takové ploše. Takže pořád nevím, zda sundat nebo dát obklad na tento původní, za dodržení doporučených postupů. Objekt je z roku 2007, takže není to nic starého a neočekávám odlupování původního obkladu.
Jaké jsou porsím na toto názory? Co vidím jako možnou nevýhodu, tak je to, že třeba za 20-30 let, pokud by se dělala další rekonstrukce, tak už by to muselo teoreticky dolů obojí, což by možná byl ještě větší oser, pokud by nebyla možná třetí vrstva. :D
Díky za případné názory.
Srovnání povrchu stěn po sundání obkladů #3

re4zon
Odpovedel sis sam. ASI to bude drzet, kdyz ten obklad trochu zdrsnis a/nebo tam das poradny adhezni mustek, nikdo ti to ale nezaruci. A kdo to pak bude davat dolu te bude proklinat + si zmensis mistnost. Ja bych to osekal, male kladivo s co nejsirsim sekacem a za max pul dne to je dole. Kdyz si tentokrat vezmes poradnou brusku, tak to budes mit i za dalsi pulden obrousene.
krtek6

dělej si to jak uznáš za vhodné...ale já osobně když něco dělám a kor když dělám něco pro sebe nebo rodinu, tak to dělám takovým způsobem, abych už na to v životě nemusel sáhnout a případná udržba byla co nejprimitivnější s ohledem na dodržení technnologických řešení a postupů...já bych to sundal všechno až na cihlu...je to pracnější...ale svoje ovoce to bude mít*nevi*

Pokud je to jen trochu možné, vždy je dobré minimalizovat pracnost a tím i výslednou cenu. Šel bych na to systémem obklad na obklad, pokud vše drží a je rovné. I vícenásobné vrstvení je možné, závisí jen na adhezi použitého lepidla a spojovacího můstku. Též je třeba zohlednit detaily u dveří, protože ne u každého typu zárubně je to jednoduchý detail. U dřevěných obložkových zárubní je třeba provést oddělení o zárubně např. lemovací lištou, aby šlo v budoucnu případně obložky vyměnit.

krtek6

vrstvením dalších vrstev na něco, kor obkladu na obklad je ten největší amatérismus a fušerství co může někdo udělat...docela mě překvapuje, že tohle radí někdo jako tady kolega odborník

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]