Zdravím, Chtěl bych naši stodolu dostat do stejného hávu jako dům, ať nedělá ostudu. Začal jsem nejdříve výměnou vrat a budu pokračovat dveřmi a okny, následně chci dělat omítku. Je mi jasné, že stávající plochu potřebuji vyrovnat, to bych chtěl provést s EPS. Současný brizolit samozřejmě není do vodováhy a jsou tam i docela velké vlny. Napadlo mě, že místo kupování různých tlouštěk (10,20,30mm) koupit prostě jen 30 mm a následně zbrousit do roviny, stejně nevím kolik jakých by bylo třeba, ale čert ví jak pracné to broušení pak bude a jestli to tedy není hloupost. Chtěl bych ideálně lepit na pěnu, je to prostě pohodlnější a rychlejší, ale nevím jestli se na takový povrch úplně hodí. Co myslíte ohledně mé úvahy. Díky doplněno 18.03.24 15:38: Zdravím ve spolek. Vracím se k tématu, nakonec jsme se doma rozhodli pro možná ano, možná ne, nejjednodušší řešení a tj. omítnout část která není, nahodit ji břizolitem a celé to hodit do barvy jako máme dům. Od známého se mi povedlo získat lešení než ho bude za měsíc potřebovat, takže jsme se do toho chtěl nadšeně pustit, ale aktuálně mě zastavilo počasí. U nás, podhůří, hlásí noční mínusové teploty, či teploty kolem nuly, takže se mi do toho teď moc nechce. Existuje nějaká hodnota, například prvních 5 dní, kdy teplota ani v noci nesmí jít pod 5 stupňů, nebo je to potřeba po celou dobu zrání? Je mi jasné že mi v tomto počasí omítka nevyzraje za 20 dní, ale spíše za dvojnásobek. Díky
Čím vím nad tím přemýšlím, tak máte pravdu. Zlusím si to nějak proměřit jak to zhruba letí ta stěna a nakoupit různé tloušťky. Nějaká rada od jak malé tloušťky začít? Bojím se že 10mm bude hodně poddajné a udělá víc škody, než užitku.
U Vás bych to viděl, že na rohy a uprostřed přiděláte svisle lať tak, aby přesahovala o tloušku izolantu, který bude po celé ploše. Asi 4-5cm. (páč se nejedná o zateplení, že?)
Natáhnete provázky asi po metru na výšku. Doměříte prohlubně, kolik je třeba doplnit a uděláte terče ze správná tlouštky. Nemusí to být celá plocha srovnána, ale aby se měla kde chytit deska polyše 5cm.
Nevím, kde budete kupovat desky polyše, ale někde lze koupit i ve větším formátech. Ale ne zase moc velké, aby s Vámi vítr moc necloumal.
Moc děkuji za další odpověď. Pokud to tedy chápu, tak je to myšleno jako na obrázku. Červené latě, bílé provázky. Jen nevím co je myšleno těmi terči,myslíte jako udělat terč z lepidla / malty do míst kde je propad? Děkuji!
Když natáhnete provázek, někde bude 1cm, někde 0,5, jinde 2cm, pak 3,8cm. Něco srovná větší síla lepidla, někde dáte kousky polyše dle potřeby, ale nemusí být po celé ploše, tento "podlepovací" polyš. Pak to celé přelepíte deskou třeba 5cm.
Určitě. Momentálně vůbec zjišťuji, jak by to bylo proveditelné. Co jsem našel, tak by bylo třeba koupit konzole, které se uchytí do fasády a k na ně jdou latě a celé se to zaklopí deskami. Ale už teď mi to myslím moc nevychází, když těch konzol by bylo třeba desítky, ne-li stovky a nejlevnější co jsem viděl je přes 200kč kus. Cementovláknité desky taky nejsou úplně sranda a ještě se mi nepovedlo zjistit, jestli na ně můžu dát silikonovou omítku.
Doporučil bych jen nahodit to co nahozené není a natřít. Pokud, tak nečím natahnout a sjednotit. Určitě bych se nepouštěl do obalování polystyrenem, pokud by měl mít ten polyš jen funkci vyrovnání fasády. To už pak raději ten cembrit. Ale záleží taky na tom jak vypadá okolí, aby se to tam taky nějak hodilo. Pokud máte možnost levného dřeva a hodí se to tam, tak to je také možnost.
Co na to nenahozené použí také brizolit a pak to nátěrem sjednotit?
A to je roblém? dorovnáte jádrovou,brizolit natáhnete lepidlem a na celé pak natáhnete barvy (beru pod pojmem barva fasádní pastovitou omítku) dle vkusu výběru či přání... Jedině to že to pak vyjde dráž než třeba celé stříkat brizolitem, a pracněji.
Jak to teď rychle zkoumám, tak to opravdu nemusí být špatný nápad. Baumit má příslušné nátěry i v barvách co potřebujeme. Jak by se teda mělo postupovat? U té neomítnuté části nahodit špricem, jádrovku, brizolit a celé to přemalovat barvou? Akorát asi vznikne schod mezi omítnutou a neomítnutou částí, ta levá část co jsem pochopil se přistavěla a "nalepila" na původní chlév a ta neomítnutá část je takřka za rovno s tím brizolitem na pravé straně, ale to není takový problém.
Šikovný zedník to udělá plasticky, což se mnohdy běžně dělá, protože by jednom konci stěny by stačil 1,5cm tl.malty a na některých místech třeba 20cm. Stalo se nám na jedné rekonstrukci, že by byla omítka od 1,5cm až po 160cm tlustá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.