Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha?

Od: iklionky® odpovědí: 50 změna:

Tři ze čtyř varných ploch elektrického sporáku Amica SHC 5784DX nejde otočnými knoflíky regulovat a po otočení knoflíkem hřejí na plný výkon bez ohledu na to, jak moc se knoflíkem otočí. Pouze jedna varná plocha lze otáčením knoflíku regulovat. Tak je to už od zapojení sporáku. Kde jde chyba? Může někdo poradit? Děkuji.

50 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Stačí vyměnit termoregulátory, pro jednoduchou plotýnku opravelektro.cz/...
Pro dvojitou opravelektro.cz/...
Taky pod názvem regulátor energie... Měním pravidelně na sporáku Gorenje.. a u vás to mohla být vadná série, stačila reklamace..
doplněno 04.03.24 21:37: Netvrdím, že odkazy jsou správné na 100%, je třeba znát další údaje ze štítku sporáku...
hodnocení

Děkuji. Zkusím ještě pořešit to zapojení, zjistit, jestli je to 3fáze a když to nepomůže, dám na vaši radu a zkusím vyměnit termoregulátory. Jen ještě dotaz. Jaké je rozdíl mezi termoregulátorem a termostatem? A nemůže to být i vadnou řídící jednotkou?

hodnocení

No reklamaci by asi neuznali, protože podmínkou reklamace ja papír, že to bylo doborně zapojeno, což v mém případě takový papír nemám.

asd1
Reklamujes vadu, ne zapojení. Mohli by zamítnout pouze pokud by vada byla způsobena nesprávným zapojenim. Viz OZ. Nějaký kecy v zarucaku na zákonnou záruku nemají vliv, zákon je takovym kecum nadrazeny.
Ovšem mělo se reklamovat hned.. hlavně neříkej že to je od začátku ale že to zaclo teď..
hh

Naopak, Řekni že jsi to právě zapojil a že to dělá od zapojení, s fazemi to nemá co společného.

Pokud je to v záruce, tak to musí být výrobní vada, Případně tam mohlo něco shořet přijde odborné montáži, typicky se to stává, když je plovoucí nulák?

Ještě k dotazu, termostat a zde termoregulátor (taky u prodejců regulátor energie) jsou funkcí stejné, akorát že termostat třeba u bojleru nastavíte občas, tehdy, když chcete změnit teplotu vody; termoregulátor nastavujete při vaření každou chvíli, udrzujete požadovanou teplotu, to jen na vysvětlení.
Tyto sporáky nemají řídící desku; pokud mají hodiny a ty se případně přepínají na zobrazení teploty, nemá to NIC společného s plotýnkami, pouze "řídí" ohřev trouby, alespoň u Gorenje to tak je.
Pokud dáte foto štítku sporáku s dalšími údaji, pomohu vám najít patřičné termoregulátory. Sice jsem už dal odkazy, ale jak píši, nemusí být 100%, proto štítek s údaji, kde je typ, číslo výrobku a další.
Štítek, alespoň u Gorenje, typ E51V1-E3, model RC 763E, je pod spodním okrajem dvířek... musím sundat dvířka, abych se k němu dostal. Nevím, jak u vás...
Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha?
hodnocení

Moc děkuji. Jestli bych tedy mohl poprosit na odkaz na ty náhradní díly. Štítek posílám.

Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha? #2

hodnocení

2x
Neznám konkrétní sporák, ale reguluje výkon plotének změnou zapojení jejich spirál, nebo má každá z nich jen jednu spirálu regulovanou termostatem? Pak by hraly jen naplno a střídavě vypinaly při dosažení žádané teploty.
hodnocení

Jde o sklokeramickou desku, v rámci ní jsou jakoby plotny vyznačené kruhem. Knoflík má polohy 0, 1, 2, 3. Pomocí knoflíku by tak mělo jít regulovat množství tepla dodávaného k nádobě. Na otáčení knoflíkem reaguje teplota pouze jedné plotny. Ostatní plotny se, ať knoflík otočím jakkoliv, rozehřejí na maximální teplotu. Jakmile dosáhnou maximální teploty, tak se na chvíli vypnou, a to každá samostatně, takže to vypadá, že má každá plotna má svoji spirálu a svůj termostat.

Tak v tom případě to podleme funguje správně.
ja

Také si myslím, že to funguje správně. Máme indukci i sklokeramiku a u obou to funguje přesně tak, že se to zapne na max a potom vypne. Regulace spočívá v tom, jak dlouho je to zapnuté a vypnuté.

Na nižší stupeň by měly být delší doby vypnutí než na vyšším stupni.

Ta údajně fungující ploténka může mít zvláštní funkci s omezováním proudu (na nádobu s tenkým dnem, aby se nepřipálilo jídlo ke dnu).

Tazatel by se měl vyjádřit, jestli se mění doby vypnutí ploténky, když je nastavení na nízký nebo vysoký stupeň výkonu.

hodnocení

"... Máme indukci i sklokeramiku a u obou to funguje přesně tak, že se to zapne na max a potom vypne. Regulace spočívá v tom, jak dlouho je to zapnuté a vypnuté...Na nižší stupeň by měly být delší doby vypnutí než na vyšším stupni..."

Ano, přesně tak to mám i já. Děkuji za vysvětlení a přesný popis toho principu, jak to funguje. Teď už to chápu. Výhřevnost plotýnky je dána dobou, po kterou je zapnutá, nikoliv intenzitou výhřevu nebo termo regulací. Knoflíky tedy určují čas, po kterou je plotýnka zapnutá, a tím i intenzitu tepla přiváděného do nádoby. Plotýnka se zahřeje vždy na maximu, akorát při poloze knoflíku na stupni 1 hajcuje krátkou dobu, zatímco při poloze na stupni 4 delší dobu, tím se určuje, jak rychle se nádoba na ní postavená zahřeje. Problém je, že u té jedné ploténky se ta doba, kdy to je zapnuté, dá regulovat otočným knoflíkem, zatímco u zbývajících tří ty otočné knoflíky tu dobu neregulují, a je tam jen jedna doba, po kterou je ta plotýnka zapnutá, a to ta maximální, bez ohledu na to, do jaké pozice knoflíkem otočím, takže knoflíky právě tu dobu zapnutí ploténky u těch třech plotének neovlivňují, to je možné pouze u té jedné.

"...Ta údajně fungující ploténka může mít zvláštní funkci s omezováním proudu (na nádobu s tenkým dnem, aby se nepřipálilo jídlo ke dnu) ..."

Pochybuji, tam to funguje bez ohledu na výši dna nádoby. Prostě tím knoflíkem se ta doba zapnutí plotýnky dá regulovat a funguje tak, jak má.

"...Tazatel by se měl vyjádřit, jestli se mění doby vypnutí ploténky, když je nastavení na nízký nebo vysoký stupeň výkonu...".

Právě že u té jedné ploténky se doba vypnutí ploténky při otočení knoflíku na nízký stupeň reguluje, je delší, zatímco u těch zbývajících tří se tato doba nereguluje, ať otočím knoflíkem na jakýkoliv stupeň, ta doba vypnutí plotýnky je stále stejná, a to minimální, takže i když otočím knoflík např. na stupeň 1, doba vypnutí ploténky je ta minimální, takže se to rozpálí na maximum, jako by tam byl stupeň 4.V tom je ten problém. Proč ta jedna funguje a ty tři ne? Je možné, že je to zapojením do elektrické sítě? Nebo jsou porušeny ty regulátory té doby ohřevu reagující na stupeň otočení těch knoflíků?

ja

Popisujete to podrobně a chápete systém regulace správně.

Samozřejmě se mohou regulátory postupně pokazit. Ale je dost zvláštní, že by ze 4 regulátorů přestaly 3 fungovat. Byt i se sporákem jste měl pronajatý - jak to fungovalo tomu, kdo tam bydlel? Byla taková vada od začátku, nebo se regulátory kazily postupně? Jak nájemník vařil? Zkusto to nějak zjistit.

Schéma od zapojení neznám, ale mohlo se stát i to, že nějaký společný přívod k potenciometrům (knoflíkům) je přerušený nebo odpojený z konektoru.

Teď jsem si všiml, že je to od začátku zapojení sporáku - to by potvrzovalo odpojení nějakého vodiče.

Proč se to nereklamovalo?

hh

Také mám jednu sklokeramiku má stupně 1 až 6 ale skokově ne plynule - a každá plotna má dvě spirály na 2 výkony A těch 6° se kombinuje skládáním ...

Termostat, který na chvíli vypne při přehřátí, s tím nesouvisí

Podle všeho se zdá, že je něco ve varné desce vadné, může být jen vypadnutý nějaký konektor...

Pokusil bych se to vymontovat, rozebrat a podívat se, když bych nic neviděl (Vypadli konektor, vyhořelou součástku )

zkusil bych nezávazně servis, a pokud by oprava byla dražší než řekněme 1000 Kč, tak bych pravděpodobně přešel na indukci. Protože sklokeramika je dost nepraktická dnes, nemá to časovač, má to dlouhý náběh a doběh

07.03.24 21:11
hodnocení

Děkuji.

hodnocení

0x

Je potřeba nejprve zkontrolovat zapojení podle doporučených schemat zapojení. Zapojení prováděla kvalifikovaná osoba?

Vypadá to, že podle schematu je vše ok. Zapojení bylo provedeno nedávno, nebo je to už nějaký ten rok?

hodnocení

Zapojeno cca před 9 lety, ale ta regulace ploten nefungovala hned od začátku. Já teda u toho zapojení nebyl, půjčil jsem byt známé, a ona to bez mého vědomí nechala zapojit, sporák byl jinak nový, chtěl jsem to nechat zapojit odborně, abych měl papír pro případ záruky, ale ona to bez mého vědomí nechala někým zapojit a tohle se stalo.

Potom je třeba zjistit, jak je připojený druhý konec kabelu , připadá mi to jako by to bylo vše připojené na jednu fázi. Jaké to má jištění? Nebyl tam předtím plynový sporák? Potom by tam teoreticky chyběl třífázový rozvod a elektronika sporáku si pak reguluje příkon, který je nedostatečný.

hodnocení

...Potom je třeba zjistit, jak je připojený druhý konec kabelu...

Druhý konec kabelu vede do komínu, kde jsou stupačky a vede tím komínem někam nahoru. Je to takový tlustší kabel. Jak to mám zjistit?

...připadá mi to jako by to bylo vše připojené na jednu fázi...

To je docela možné, děkuji za tip, možná to bude správná stopa. Jak to zjistit?

...Jaké to má jištění?...

Bohužel tomu nerozumím, jak to mám zjistit?

...Nebyl tam předtím plynový sporák?...

To nevím, když jsem byt koupil, nebyl tam žádný, jen ten kabel. Ale je to možné, protože v některých bytech paneláku plynové sporáky mají.

...Potom by tam teoreticky chyběl třífázový rozvod a elektronika sporáku si pak reguluje příkon, který je nedostatečný...

A pokud by tomu tak bylo, dá se s tím něco dělat?

hodnocení

Už jsem to zjistil Kabel z druhé strany vede sem.
Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha? #3
Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha? #4
hodnocení

A takhle vypadá v komínu. Kolika fázový proud tam je nepoznám. Šlo by to někak změřit?
Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha? #5
hh

To přece není komín, to je paneláková stoupačka, ale nějak se mi nezdá, že po 9 letech chcete řešit ... Nejlépe bude zavolat si elektrikáře.

Případně vyfotit svorkovnici té desky, jak je to připojené k desce ten kabel

I kdyby jste měl pouze jednu fázi v bytě, Což pokud byl v paneláku plyn, tak je asi obvykle. tak si nějak neumím představit, jak tohle může vzniknout

Jistič je třífázový ale je třeba rozdělat ty bakelitové víka a podívat se jak je to vůbec zapojené. Ale to si zavolejte už elektrikáře. V bytech, kde byl původně zavedený plyn se dělal jednofázový rozvod 220V. Vypadá to, že někdo to už před vámi předělal na třífázový ale elektrikář by to měl vše překontrolovat. Když by to jelo jen na jednu fázi, pak si dokážu představit, že to dělá právě to, co popisujete.

Ještě se pozastavím nad tím tvrzením, že to tak fungovalo od začátku. Od začátku vašeho nastěhování, tzn. že to někdo před vámi už provozoval nebo od začátku instalace? To je zásadní informace. Pokud to někdo před vámi už provozoval a vy jste to převzal rozbité, je i možné, že zapojení by mohlo být vpořádku a chyba nastala závadou termoregulace až v průběhu používání. Nechce se mi věřit, že to bylo nefunkční od začátku instalace. Schema zapojení je zcela jasné a i úplný začátečník by to zapojil dobře na první pokus.

hodnocení

No od začátku. Bylo to trochu komplikovanější. Když jsem byt koupil, žádný sporák tam nebyl. Koupil jsem ho já jako nový a nechal ho rozbalený nezapojený v bytě. V bytě jsem tehdy nebydlel. Měl jsem ho jenom koupený. Pak jsem ho půjčil na chvíli známé. Když jsem pak přišel do bytu, sporák už byl zapojený, nechala ho zapojit ona, aniž bych o tom věděl, asi od nějakého kamaráda. Jestli na něm ta známá vařila a poruchu udělala ona, nebo někdo jiný, nevím. Pokud vím, tak ona nevařila. Když jsem ji tehdy řekl, že ty tři plotýnky se nedají regulovat, řekla, mi že o tom vůbec neví. Já to ale pod kontrolou neměl a teoreticky s tím mohla ona, nebo někdo jiný udělat cokoliv, takže za to, že sporák byl vadný od začátku, neručím. Já si myslel, že to je proto, že ten sporák někdo špatně zapojil, a proto to takhle funguje. Proto jsem sem dal dotaz, jestli je to zapojení správně a jestli to neovlivňuje termoregulaci těch plotének. Zde mi bylo vysvětleno, že zapojením to není, že jsou poškozené časové spínače zapínání plotének.

Takže vaše nájemkyně lže. Když se podíváte na spodek desky, je to tam zahnědlé od vaření.Závadu vám měla ihned hlásit, což neudělala.

hodnocení

Kdo prováděl zapojení nevím. Já u toho nebyl. Foto zapojení posílám včetně plánku na sporáku a v manuálu. Pokud jde o elektrický přívod, obsahuje 4 kabely, 2 černé - zapojené do svorek 1 a 3, 1 hnědý zapojený do svorky 2 a 1 žlutozelený zapojený do uzemnění. Jestli je to správně, nevím.

Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha? #6
Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha? #7
Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha? #8

sasaa
hodnocení

0x

Prosimtě, co je připojeno na svorky 4a5? Připojení na 400V -3fázově? Ale i tak na 4a5 musí být N vodič.(Je jedno ,zda 400, nebo 230V). Já tam na těch svorkách nic nevidím. Pak ano- je to blbě zapojeno. Při Vašich NE znalostech bych volal elektrikáře, než Vás to potluče. Doufejme ,že žz je PE, nebo PEN !

Píše 4 vodiče.
Takže 3x fáze a žlutozelený.
4 + 5 + uzemnění je proklemováno. Připojené to je dobře.
sasaa

A kolik s jich připojoval ty? svorky 1,2,3, jsou začátky spirál. 4a5 je pracovní nula! Pod nimi je teprve svorka na připojení

PE ! Pán zřejmě používá soustavu TN-C, takže chybí propojka mezi svorkami 4,5 a svorkou "zemnění" (PE).

Pokud propojks chybí, pak nemůže jít regulace plotének (nemají pracovní N vodič).Nebo jsem blbej- já na svorce 4,5, nevidím žádný vodič! Proto se ptám..

hodnocení

Děkuji za odpověď. Jde o panelákový byt. Jde-li o 3fázové připojení nevím. Nerozumím tomu. Vím jen, že z přípojného kabelu vedou jen 4 dráty – 2x černý, 1x hnědý a 1x žlutozelený. To je vše, co vím. Na tom prvním obrázku, tj. foto zapojení, jsou svorky 4 a 5 ty dole vpravo, kde úplně dole vpravo je svorka 4, uprostřed svorka 5, úplně dole vlevo je pak ukostření, kam je připojen žlutozelený drát. Na svorky 4 a 5 tedy není připojen žádný kabel, pouze jsou spojeny propojkami s ukostřením úplně vpravo dole- viz. dvě zlaté svorky na obrázku. Elektrikáře bych rád, ale nikdo nemá v okolí čas.

asd1
Saša ses slepej, 4,5 a zem propojeny jsou = zapojení je správně..
To bude vlastnost sporáku.. ostatně amica je laciná polska sračka..
Regulace vykonu tam bude časem sepnutí..
hodnocení

"Saša ses slepej, 4,5 a zem propojeny jsou = zapojení je správně.."

Ano, propojení tam je.

"To bude vlastnost sporáku. ostatně amica je laciná polska sračka.."

No v roce 2015 stála cca 10.000 Kč...ale sračka to asi je.

"Regulace vykonu tam bude časem sepnutí."

Ano, je to tak. Jen váš názor? Proč se ten čas sepnutí u těch třech plotének nedá knoflíky regulovat? Je to zapojením sporáku, nebo poruchou knoflíků? Pokud ano, mohlo k té poruše dojít chybným zapojením k elektice nebo to už bylo tak z výroby? Nebo je to celý šmejd a nedá se s tím nic dělat? Děkuji.

asd1
Jak tam je regulace nevím, buď dobou sepnutí plného výkonu nebo knoflík reguluje i výkon, podle popisu spis to druhe a knoflíky jsou vadné.. Určitě už z výroby, zapojené to máš správně.. amica je laciná sračka bez ohledu na cenu, u mě zase zlobily tepelný pojistky a zapalování hořáků, když jsem viděl vnitřek tak ... prostě výroba co nejlevnější a kvalita tomu odpovídá..

hodnocení

0x

Pokiaľ otáčanie kolieskom je plynulé a nie skokovité,tak je to pravdepodobne porucha regulácie tepla.

hodnocení

Ano, kolečkem se otáčí plynule. Jak k té poruše ale mohlo dojít? Sporák byl před zapojením úplně nový, teplotu nešlo u tří ploten regulovat hned od začátku. Myslíte, že k poruše regulace tepla mohlo dojít chybným zapojením sporáku do elektrické sítě?

04.03.24 17:43

Ano.

NE, špatným připojením sporáku se termoregulátor nemá důvod zničit, je to termostat...a pokud vypíná po nahřátí plotýnky...je jen "ujetý", ale nastavení nemožné...po nějaké době provozu to je běžné (neříkám, že normální...), ale jako dnes vše...

Špatným zapojením nemůžete termostat zničit? Skutečně?

Termostaty tohoto typu (termoregulátory, regulátory energie) se 16A kontakty, ovládanými bimetaly, špatným zapojením přívodního kabelu nezničím. Navíc jsou v serii se spirálami plotýnek. A u vlastní plotýnky je jen bezpečnostní termostat, ten pouze vypíná při přehřátí. Na obrázcích je "dvojitý" termoregulátor.

Teplotu udržuje termoregulátor napružením kontaktu s bimetalem (ovládám excentr uvnitř kolečkem na hřídeli). Excentr napruží, oddálí kontakt s bimetalem a tím zkrátí dobu zapnutí spirály; vyšší napnutí = nižší udržovaná teplota, nižší napnutí = vyšší teplota plotýnky. Taže asi tak...opravdu v obvodech plotýnek jsou pouze kontakty, žádná elektronika; tedy u těchto starších typů sporáků.

U ovládání trouby je to přes "hodiny" a snímač teploty Pt 1000... Hodiny musí ukazovat čas, musí "jít", jinak nesepnou kontakt, ovládající topení trouby. A snímač Pt 100 vyhodnocuje IO a spíná relé ...kontakt relé v serii s kontaktem hodin...

Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha? #9
Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha? #10
Sporák – 3 ploténky nelze regulovat – chybné zapojení sporáku nebo porucha? #11
hodnocení

Trouba funguje dobře. Jen ty 3 plotýnky jedou jen na maximum.

hodnocení

Děkuji všem za cenné rady. Pravděpodobně vyřešeno. Jde o poruchu spporáku, zapojení je správně a nemá s tím nic společného.

Takže pro jednoduchou plotýnku a pro duální plotýnku na ELNY.CZ. Počty objednejta dle potřeby, pokud vám nebude něco jasné, ozvěte se...rád pomohu. Beru od nich pravidelně pro celou rodinu, nejen ND pro sporáky...Zdeněk Nymburský rád poradí, odpoví na dotazy...

Když zadáte do červeného rámečku "Vyhledat pomocí modelu"váš model - SHC 5784D X - , najde vám, zda se hodí ND do vašeho spotřebiče

Odzkoušel jsem, model potvrdí...můžete ihned objednat

hodnocení

Moc vám děkuji.

Dejte vědět výsledek;...a pro neznalé... NIC jiného u plotýnek není, jen plotýnka jednoduchá nebo dvojitá se spínací jednotkou, s různými výkony a a regulátor energie. Regulátory jsme už probrali, dal jsem odkazy na plotýnky, dokonce typy sedí na váš sporák...takto to je u starších typů sporáků

hodnocení

Takže stačí vyměnit jen ty termoregulatory. Plotýnky měnit nemusím?
Jen regulátory, plotýnky až tehdy, když budou mít přerušenou topnou spirálu...po proměření...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení sporáku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]