Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radio a tv poplatky

Od: winki® odpovědí: 28 změna:

Darovali jsme synovi dům kde nás nechá dožít. On sám žije ve svém bytě na sídlišti kde platí poplatek z TV a Radio. Musí platit poplatky i za dům který od nas dostal? To by vlstně platil 2x.

Děkuji

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

6x
Dobrý den, syn si platí ve svém bytě za sebe (1x) a vy si platíte v jeho domě také za sebe (1x) - platí se za domácnost, která v tomto případě už není společná, tak každý zvlášť. Zdravím!
doplněno 02.03.24 09:18: winki - neplatí se za nemovitost, ale za domácnost. Jednu domácnost má syn a druhou/jinou máte vy. Takže, každý za sebe.
hodnocení

To ale není náš dům. Dům je našeho syna.

Neplatí majitel, ale ten, kdo tam žije, kdo má v domě domácnost. Kdyby došlo na lámání chleba, určitě se svým názorem prohrajete.

kenav

Vy jste poplatek neplatily?Máte radio a televizi?Tak platíte dal.Syn ať se zařídí sám

Platí ten, na koho je napsán odběr elektřiny.

Jedny hodiny=jedna domácnost.

Platí ten, na koho je napsán odběr elektřiny.
Tak to určitě není.

kenav

A co když máte více odborných mis?

kenav, koho se ptáte?

hodnocení

3x

Darovali jsme synovi dům kde nás nechá dožít****vlastnictví domu neřeší poplatky.

On sám žije ve svém bytě na sídlišti kde platí poplatek z TV a Radio****To je správně.

Musí platit poplatky i za dům který od nas dostal?****Ne, nemusí, není třeba platit za dům, ve kterém nebydlí, nepoužívá tam TV, či rozhlas.

Ale Vy, pokud tam máte přijímače musíte platit.

Velice stručně: Povinnost platit TV poplatek mají všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.
samozřejmě je toho v zákoně více, do podrobnosti.

hodnocení

Tak že když to shrnu. Budu přihlášen na obecním úřadě s jeho adresou tak musím zaplatit za radio a tv.

ben®
winki - pletete si pojem "trvalý pobyt", zapsány do OP, s pojmem "(společná) domácnost". Asi na tom úřadě skutečně/fyzicky nebydlíte/nesledujete TV, že?

A jseš přihlášen na radnici? Asi ne. Tvůj dovětek je dost trapný. Reaguji na poznámku tazatele

Je úplně jedno, komu patří dům, nebo byt, nebo kdo je kde přihlášen k trvalému pobytu. Neplatí se za nemovitost, každý platí za svou domácnost.

Představte si, že mám v domě 25 domácností. To jako že když bych já platil za jednu TV, ostatní by už platit nemuseli *zed*?

winki, je jedno, kde máte trvalý pobyt, je jedno, čí je dům, ve kterém bydlíte.

Zkuste se kouknout po internetu, kde je poplatníkem. Dal jsem Vám odkaz, tam to i najdete.

Poplatníkem televizního poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní televizní přijímač. Jestliže drží nebo z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc užívá televizní přijímač fyzická osoba nebo právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato osoba

Příklad, moje tchýne v domově důchodců nevlastnila televizi, já jsem jí dlouhodobě zapůjčil svoji televizi.

Musela tchýně platit poplatek za TV? ANO, musela.

Už je to jasné?

mate59
hodnocení

0x

Ne,poplatek se platí jen 1x.

Špatná odpověď, přečti si otázku znova.

Záleží, jak si kdo představý odpovědi.

Páč opravdu je to tak jak píše mate. Ne,poplatek se platí jen 1x.. Takže syn nebude platit dva poplatky, přesně jak je v odpovědích napsáno. Nebude platit za domácnost rodičů.

Dobře.

Domácnost *1 synův byt na sídlišti

Domácnost *2 synův dům darovaný rodiči.

Za poplatníka koncesionářských poplatků se totiž považuje ten, kdo je odběratelem elektrické energie.

kenav

Ještě by měl tazatel prozradit jak platil dřív,

ernie,

Za poplatníka koncesionářských poplatků se totiž považuje ten, kdo je odběratelem elektrické energie.

zdroj?

Já elektriku neodebírám, ale odebírá jí synek, Já zase platím poplatky za televizi a rozhlas. Jedna domácnost.

U tazatele je to asi jinak, páč to jsou dvě domácnosti.

Milane, zdrojem je přeci zákon. Buďto osoba přihlášená jako poplatník, nebo osoba, která odebírá elektřinu. Jak prosté, milý Watsone. Vy jste přihlášeným poplatníkem, tak syna se to netýká.

§ 3

Poplatník
(1) Poplatníkem rozhlasového poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní rozhlasový přijímač. Jestliže drží4) nebo z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc užívá rozhlasový přijímač fyzická osoba nebo právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato osoba.

(2) Poplatníkem televizního poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní televizní přijímač. Jestliže drží4) nebo z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc užívá televizní přijímač fyzická osoba nebo právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato osoba.

(3) Je-li rozhlasový nebo televizní přijímač příslušenstvím dopravního prostředku, poplatníkem je provozovatel dopravního prostředku.

(4) Jestliže je fyzická osoba nebo právnická osoba, která není přihlášena v evidenci poplatníků rozhlasového poplatku nebo v evidenci poplatníků televizního poplatku, odběratelem elektřiny připojeným k distribuční soustavě5), považuje se za poplatníka rozhlasového a televizního poplatku s povinností platit, pokud Českému rozhlasu nebo České televizi (dále jen "provozovatel vysílání ze zákona") po jejich písemné výzvě neoznámí písemným čestným prohlášením opak, a to s účinností od marného uplynutí lhůty 30 dnů ode dne doručení této výzvy. Součástí výzvy musí být poučení o následcích neprokázání opaku v takto stanovené lhůtě.

(5) Práva a povinnosti právnické osoby, stanovené tímto zákonem, se vztahují na organizační složku státu a územního samosprávného celku obdobně.

Ještě doplním, že je to zákon 348/2005 Sb. o veřejnoprávním výpalném.

Pane Ernie,

Jsem rád, že vedeme slušnou polemiku, páč ne s každým to lze.

Zákon stanový, kdo je poplatníkem. To je ten odstavec 1a 2. V tom se shodneme.

Bod č. 4 , červeněn označený je k tomu, aby mohl ČT a rozhlas, obesílat případné plátce. považuje se za poplatníka

Vysvětlení,

V prvním domě, který je Váš a Vaší manželky platí elektriku manželka protože... doplnit desítky možností proč.

V druhém dome, který je pouze Váš, (třeba jste ho zdědil,) Máte tam zavedenou elektriku, psanou na Vás. Nikdo tam nebydlí, čeká se na rekonstrukci. Za tento dům taky budete platit televizi? Když tam není a nikdo tam nebydlí?

Milane asi p.Ernie bude dle svého tvrzení poctivě platit i když neobývá a nemá tak přístroje k tomu určeny!

Pane diesle, nebude, páč ví, co a jak.

Ten odstavec 4 je na toto:

... .Na tuto výzvu máte povinnost odpovědět do 30 dnů. Odpovědět na tuto výzvu můžete zde. Neodpovíte-li do 30 dnů, bude Česká televize, na základě Zákona o rozhlasových a televizních poplatcích (č.348/2005 Sb.§9, odst. 1), nucena předpokládat, že televizní poplatek platit máte, ale neplatíte ho. V tom případě vám hrozí přirážka a zpětná úhrada poplatků po dobu užívání televizního přijímače

Milane a diesele. Když nebudu bydlet v chatrči, která i tak má elektroměr, a budu bydlet jinde a předpokládá se, že ne na nádraží a mám přijímač, tak musím bohužel platit.

Tedy:

1) Buď mám přijímač a jsem plátcem.

2) Nemám přijímač a bydlím v domácnosti s elektroměrem, uvedu čestné prohlášení, že jsem televizi vyrval a hodil oknem, pač je to stejně vymejvárna mozku. V tom případě neplatím.

Vy jste opravdu dobrý tatar!

@Ernie... zkuste si tu část 4 přečíst ještě jednou... Je tam něco o tom, že pokud není poplatník evidován. Vzhledem k tomu, že obdarovaný, tedy syn, je jako poplatník evidován v rámci své domácnosti, tak není co řešit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]