Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
rád bych si zařídil pokoj podle sebe, protože je to brutální atyp, ale mám pár dotazů...
1. chtěl bych si vytvořit podobnou postel 180x200
- je reálné dosáhnout stejné stability korpusu, jako má překližka/masiv s lamino deskou 18mm, nebo byste zvolili 25mm? Na tom videu mi to přijde dost vachrlatý, trošku se na tom zavrtím a postel sjede na plocho :D
- chtěl bych alespoň 3 šuplíky na každé straně viz video, ten přední šuplík nehrozí kvůli místu, masiv nechci, nemám ho kde obrábět
2. chtěl bych 250 cm skříně po stranách postele spojené se skříňkami nad postelí viz obrázek, jakou zvolit tloušťku lamina? Stačí mi všude 18mm, nebo 25mm je lepší? Skříňky budou dlouhé cca 185cm, ale přichycené do zdi.
Díky moc, za jekékoliv rady
jasně chápu, to jsem četl přímo v komentářích u videa, desku bych proděroval, případně zvolil jinou konstrukci z KVH + prkna + rošt... uvnitř postele by se snad tolik prášit nemuselo, když bude víceméně uzavřená šuplíky
edit k doplňení: takže vlastně něco jako kuchyňská linka postavená na zádové desce, akorát ve větším měřítku, rozumím, díky moc
rozumím, na šuplíky si troufnu, případně s tím maximálně dojedu na sběrný dvůr :D moc díky za rady
Dokáži si to představit vyrábět z 18 mm lamina, protože je to jednodušší na sehnání a tomu přizpůsobit rozvržení velikostí skříněk. Stabilita je dána podepřením, připevněním. Tedy, pokud se použijí stejné spojovací prostředky, bude stabilita stejná. Tuhost je pak dána kvalitou pospojování. Průhyb bude jiný, statický modul pružnosti překližky je vyšší.
Jak zde již zaznělo, pod matrací by měl být rošt, s nějakým okolkem, aby držela tam, kde je třeba.
Když uděláš korpus z lamina, tedy příčky jak mezi šuplaty, tak i vzadu za šuplaty, budou hezky křížem a při dobře udělaném spoji desek, to bude držet více než dobře. Navrch položíš rošt a postel je hotová.
Polička nad postel se bude na tuhle délku prohýbat. Dělá se to tak, že se dají dozadu záda z lamina, ty to v pohodě udrží.
Ovšem v žádném případě to nedělej jako ten šoumen ve videu. To je strašný, příšerný. Musel jsem si dát velkýho panáka.
Ostatně, lamino bys ani takhle na tupo neslepil. Nejlépe to týblovat, neboli kolíkovat. Je to profesionální a ač se to nezdá, velmi jednoduché. Taky se to dá spojit na lamelky, ale to si musíš sehnat někde lamelovačku. Na kolíkování sice taktéž existují přípravky, ale na jednu akci se to nevyplatí kupovat. Ale stačí nějakých 60 cm dlouhá lišta 18x18 mm z tvrdého, nejlépe dubového dřeva a do ni si vyvrtat díry. To pak chytneš šroubkem na místo kde se bude vrtat, dáš si zarážku na vrták, abys nevrtal skrz a už to běží.
Jen takový upřesnění, u šuplat se napřed šroubují pojezdy a teprve potom se dává nábytek dohromady, je to podstatně pohodlnější.
tak na zdraví :D
rozhodně to video neberu jako směrodatné, beru to s nadhledem. Kolíkování neumím a ani si na něj moc netroufnu, přišlo mi spíš ok/lehčí to spojit konfirmátem, jako to má IKEA. Vrut bych nepoužil, nebo případně jen na pomocné spoje.
Ohledně stability mě ještě napadlo dát do každého rohu trojúhelník (buď dřevo, nebo kov), to by mělo pomoci. Lamino bych si nechal nařezat/olepit u nás v HK, tady máme 6 dřevařských firem o kterých vím, takže žádný problém.
Díky moc za rady
edit: jak koukám na videa o kolíkování, tak to asi zas tak těžké nebude, vyzkouším
mám ještě doplňující otázku, nevíte, proč dělají v USA všechno z překližky? tady bych byl zachvíli švorc, nepoužít lamino
podobny atyp mam doma uz leta, "vyrobeno" z tri TV stolku Ikea, ale to byli jeste staveny na hluboky tezky TV (100kg nostnost) a Ikea to jeste tak neflakala ...
kazdy stolek je 140x60cm, slozeno do U, sesroubovano, na stenu "nebesa" coz je takova polickova kostka stena kolem TV a na to jeste prisroubovan polohovaci rost, madrace na rostu v pohode drzi
neni to uplne to co jste chtel poradit, ale da se to udelat ruzne :D
něco podobného plánuju :D na ty ikea DIY videa jsem taky koukal, jak to skládají ze 3 skříněk, za mě tomu moc nevěřím...
Z tech soucasnych skrinek bych tomu taky neverila, ty stare TV stolky sou stavene celkem masivne. Plna drevotriska (dokonce jeste prava brezova dyha, ne potisk jako dneska), dole siroky dvojsuplik a nadtim policka delena na tretiny (mysleno pro dvd prehravac/setopbox a dvd dole v supliku). Neni to proste jen kostka/obdelnik, ale je to celkem slozite clenene, takze to hodne zvysuje stabilitu. Ty soucasne sou mysleny pro lehoucky TV, takze osizeno az hruza
vibe2: mám něco podobného (nádstavec v ložnici na skříni) a při své výšce 175cm si stoupnu na špičky a dosáhnu z podlahy.Z postele to určitě nebude problém.Navíc se tam neleze ani dvakrát,ani třikrát...,,za den,,.Je to jen další odkládací prostor třeba na jarní a zimní deky.Mám tam třeba i staré hračky-kloboučku hop,člověče nezlob se a pod. Skříň i s nádstavcem je od podlahy v paneláku ke stropu.Najdu zítra metr a změřím.
Tohle je jednoposchoďové ... Na původním obrázku jsou dvě patra skříněk ...
P.S.
V paneláku jsou stropy tak 240 cm. Skříňky u stropu přístupné z podlahy nejsou problém - k dostání jsou různé schůdky.
Ženě by se moc nelíbil přístup z roviny postele - je to nestabilní (a také bych nechtěl, aby si ublížila) ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.