Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce panelového bytu - indukce nebo plyn

Od: miguel® odpovědí: 52 změna:

Zdravím. Chystám se na rekonstrukci panelového bytu. Klasika - zbourat jádroa všechno nové. Přemýšlím, že zruším plyn a dám indukční desku.

Co to všechno obnáší?

Když zůstanu u plynu, mohu natáhnout nějakou trubku ve zdi (ytong) až do kuchyně? Není třeba mít spoje přístupné pro měření při kontrole?

Když dám indukci, tak musím kontaktovat ČEZ? Je to na výměnu hodin? Opravdu je spotřeba náhle dost vyšší při vaření?

Děkuji za pro a proti a případné rady a upozornění.

52 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Plyn musi montovat jen osoba, co na to ma opraveni, plus revize. Plyn se da tahat i medenych trubkach, kolena a prechodky se lisuji. Nic se nevari. Sam si plyn a elektriku neudelate. Poptejte firmu na plyn i elektriku.
hodnocení

Já nepsal, žýe si plyn budu tahat sám!

No, super. Takze po revizi a tlakove zkousce se muzou kolena zahazet maltou….

111®
hodnocení

2x
Plyn se svaruje, takze sám neudelate nic. O elejtriku bych se poptal u dodavatele, protoze v domě nemusi byt rezerva. Rozmyslet si jestli vam daji 3faz.nebo ne. Mohl by stacit u jednofaz ale varit mudete na max 2 plotnach. Pokud vam vas dofavatel povoli změnu, tak pak teprve kopnout do zdi.
hodnocení

Já nepsal, že si plyn budu tahat sám.

tj
hodnocení

2x
Indukci. Jsme ve 21.st. Byty s plynem už dneska moc lidé nechtějí. Berou to, protože musí. Třeba 100% mých známých by už na plynu znova vařit nechtělo, já vařil 5 let, pak jsem zkusil indukci a plyn už nechci ani vidět. Ani na vaření, ani na topení, ani na ohřev vody. Vše se dá řešit elektrickou cestou (často mnohem lépe a paradoxně někdy i levněji).
krtek6

no topit elektrikou teda výhodný není...a nikdy nebude...

@krtek : lenze plyn uvolnuje energiu spalovanim a maximalne do hodnoty, aku dovoli chemia a fyzika.

Elektricke tepelne cerpadlo vyrobi z 1 kW prikonu 3 az 4 kW tepla v byte, cim sa cely vypocet dostava inde. Vase tvrdenie je pravdive len pre elektro kotol a podobne spotrebice, kde sa elekrina spotrebuje na priamy ohrev.

A elektřina se bere kde?!

tj
Ježiš lidi, tak se tady nehádejte *smich*. Elektřina je právě na vytápění vhodná. Když použijete tepelné čerpadlo (ideálně země-vzduch), tak si má, s trochou štěstí, šanci i na sebe vydělat, oproti jiným zdrojům tepla, třeba plynovému kotli. Elektřina vždy byla, je a vždy 100% bude, protože vše jede na elektřinu. Pokud nebude, tak to, že si nebudete moci ohřát jídlo bude vaše (a všech ostatních lidí) ta nejmenší starost. Elektřina narozdíl od plynu být musí. Elektřinu si umíme vyrobit, máme dokonce přebytky, které prodáváme do zahraničí (nebudu sem tahat hloupou politiku naší vlády). Plyn se dováží ze zahraničí, jsou rezervy v zásobnících, ale když se zavřou kohouty a nepošlou se lodě, smůla. Při ohřevu plynem čehokoliv jsou větší ztráty, než elektřinou. A konečně se k tomu dostáváme... Elektřina na ohřev čehokoliv je bezpečnější, než plyn. To je bez debat. A nejpodstatnější důvod. Ohřev čehokoliv elektřinou je komfortnější. Nestane se, že by vám vytekla trochu voda z hrnce a zhasl plamen, nestane se, že si popálíte utěrku, když přenášíte hrnec nad dřez. Úklid? Žádné drhnutí připálených zbytků na roštu. Stačí po uvaření zašpiněnou desku jen otřít (bacha na krystalky soli) a je absolutně čistá. Vážně mě nenapadá jediná výhoda plynu, aby to stálo za to si ho pořídit. Ano, kdyby vaření na plynu bylo o 80 % levnější, možná bych to zvážil, ale ono není...
jarman

Na plynu se lépe vaří, rychlá regulace. Na elektrice je dlouhá setrvačnost. Dá se stím žít. Je to trochu jiné vaření. K plkynu jsem se vrátil a je to lepší.

Tepelné čerpadlo potřebuje chladivo, které EU zakáže do 10 let a také se zakážou opravy nevuhovujících zařízení.

Bude možno používat jen přírodní chladiva a ta s GWP do 150.

Fluorinated gases and ozone-depleting substances: Council and Parliament reach agreement
consilium.europa.eu/...

---

Chladiva používaná v tepelných čerpadlech

vytapeni.tzb-info.cz/...

tj
Od plynu se celkově ustupuje a budoucnost za x let směřuje jasným směrem...
ceskestavby.cz/...
Za druhé... jaká setrvačnost? Zapnu indukci, ihned nahřívá, vypnu indukci, ihned je vypnutá. Ha *sok* . A teď vám řeknu ještě jeden paradox, když máte indukci v kombinaci s normálním hrncem na indukci, tak v něm vodu přivedete k varu výrazně rychleji, než na maximální plamen na plynu. Vařil jsem už v hrncích s takovým teflonovým povrchem (už si nepamatuji bohužel značku) a tam bylo něco špatně, protože jeho ohřátí trvalo jednou tak dlouho na rozdíl od klasického plechového. Nevím co to bylo za typ a z čeho měl dno, ale určitě byl nevhodný na vaření na indukci.

hodnocení

1x

Plyn musite tahat podla plynarenskych noriem, teda nie v stene, ale po povrchu. Cele to musi mat revizu od technika pre plyn.

Co usetrite na fixnej platbe za plynomer, to zaplatite za fixnu platbu noveho istica, plus minus vas to pri beznom vareni vyjde rovnako.

Plyn se dava bezne pod omitku.

hodnocení

1x

Osobně jsem s plynem nic nedělal, trubku do kuchyně jsem nechal jak byla jen jsem ji obezdil. Jinak používám kombi sporák-deska plyn,trouba multifunkce

hodnocení

0x

Plyn jen na vaření se nevyplatí, měsíční paušál to zabíjí.

spu

Ale jděte. Vaříme na plynu za hubičku. Soused se nechal nachytat, zrušil plyn a tet si rve vlasy, jelikož platí měsíčně o 3000 Kč víc.

win11

urcite rozdilem bude sporak? Ledaze by denne varil pro 10 partaji.

Nejlepe at tazatel napise, kolik MWh plynu za posledni rok spotreboval, pak se to da lehce spocitat!

V Panelakach casto byly sporaky i s troubou na plyn

Tak když má doma vývařovnu pro celou ulici, tak to potom jo:)

hodnocení

0x
Výhledově pořad bude vaření na plynu výrazně levnější.
Při přechodu na el.sporák budete muset navyšovat rezervovaný příkon a pravděpodobně budete muset rekonstruovat přípojku.
win11

v teorii bude muset, v praxi casto ne.

plyn je sice levnejsi, ale jaka je efektivita (unik tepla) u plynu a kolik je pausal?

Zalezi na rocnim objemu, pro maly odber typu vareni je plyn drazsi a naopak. I kdyz lze to poresit extremne levnym pausalem, treba PPAS ma variantu pro ZTP/Seniora s obchodnim pausalem od 29,- bez DPH (+distribuce) Jini ale mohou mit i pres 100 mesicne.

Do 2 let budeme mít pro maloodběry 4q elektroměry co umi v každé čtvrthodině měřit odběr a v různých tarifech. Evropská komise už před časem odsouhlasila plan na omezení spotřeby ve špičkách. Do budoucna prostě poplatky za rezervovaný příkon a distribuci budou větší než silová elektřina. Sporák je ten spotřebič co potřebuje velký rezervovaný příkon a je provozován v době dennich špiček.
A plyn bude do té doby zadarmo:) Právě přebytky ze slunce budou ceny El srážet. Největší špičky jsou ráno a večer,kdy fotovoltaika slábne. Když se dívám do ceníku plynu, tak stojí stejně bez ohledu na spotřebu. Jediné v čem je rozdíl, cena distribuce pouze na vaření je víc než dvounasobna - topení dle spotřeby cca 360 včetně DPH, u vaření 792 včetně DPH. Plus měsíční paušál 117 včetně DPH. Plyn jako komodita je sice oproti elektřině o polovinu levnější, ale účinnost při vaření je také poloviční oproti elektřině, protože teplo uniká bokem. Takže používat plyn pouze na vaření zabíjí vysoká cena za distribuci a měsíční paušál, který člověk musí platit i když nevaří.

Na elektrice zase máte poplatky za OZE a polatky za distribuci, které budou jen narůstat.

Poplatky oze jsou pouze na elektrárny postavené do roku 2010 a na 20let, takže budou postupně končit. Od 2010 se snižovaly, protože to byla politická zlodejna. Elektrárny postavené od roku 2014 už mají oze nulové.

win11
hodnocení

0x

V panelaku tezko muzes zasekat jakekoliv trubky do panelu nebo jak si to predstavujes, vodorovne slice se v panelu nesmi rezat.

Trubka muze byt zakryta za instalacni predstenou, ale me byt odvetravana, plynar bude vedet co a jak.

A pokud nejsi intenzivni kuchtil, sel bych do elektriny, bude to levnejsi, privod do bytu 1x25A na indukcni sporak vystaci, i kdyz teoretici budou tvrdit opak. Staci vedet jak na to. Ale nakonec to stejne bude rozhodovat doveda, ktery vam to bude instalovat (jestli to riziko prijme nebo ne).

Takze platit za 3F to bych urcite NEDELAL, je to zbytecnost, resp. dodelat to jde z chodby do bytu a predratovat rozvodnici vzdy, ale na 95% to nebude nutny.

Proč by zasekával plynové trubky do betonu?! Že ty jsi vůbec nečetl původní dotaz o rekonstrukci paneláku zbourání jádra? Viděl jsi kde a jak je vedena voda, odpady a plyn?!

win11

Obvykle vede průchod ze stoupačky ke sporáku skrz Umakart, nebo jednu zeď. On tam sice píše o yTongu až do kuchyně, a já nevím co si pod tím představit až do kuchyně, nejspíš chce měnit dispozice bytu

Každopádně, průchod zdi musí jít přes chráničku, a pokud je trubka zazděná, tak by měla mít odvětrání. Takže legálně nelze trubku zaříznout do betonu a zalepit maltou, revizák to neschválí.

Plynové vedení v panelových domech je v betou /pokud už je/ tak pouze mezi patry. Asi máte větší zkušenosti ze staveb a rekonstrukcí než já za cca 30 let své ho života.

krtek6

Pokud je trubka zazděná, tak ji těžko odvětráš...odvětrání musíš mít v dutých materiálech...např. když tu trubku vedeš skrz SDK podhled...

hodnocení

Plynové potrubí bych samozřejmě dával jen do nových zdí z ytongu. Ne do stávajícího panelu.

krtek6
hodnocení

0x

zrovna tohle řeším a plyn ruším...budu mít jen přípravu na případnou výměnu někdy...šporák je v místě hned za šachtou, takže případné napojení a úpravy jsou jen drobné...Na elektriku musíš mít vyjádření ČEZ distribuce jestli ti dají vyšší jistič...mě to jde...zrovna v pondělí jsem měl elektrikáře se kterým jsem to řešil co a jak...uděláš novej rozvaděč na chodbě v bytě, podhledem dovedeš novej kábl na do ytong příčky, kde chceš mít sporák...uděláš tam zásuvku na indukci a až bude vše ready tak si jen zažádáš o 3x16 či 3x20A jistič a necháš elektrikáře předělat rozvody od nového bytového rozvaděče do šachty co je společné chodbě a pak dolů někde do sklepa nebo kde je hlavní bod...s revizní zprávou pak půjdeš na ČEZ distribuci a dají ti novej jistič a elektroměr

hodnocení

Díky za komentář :)

andrew80
hodnocení

0x
Určitě indukci, mělo by v pohodě stačit 1x25A, fungovali jsme 3 roky na 1x16A (starý jistič ale snese výrazně víc než vypadne). Plyn je starost na víc. Bezpečnost, a snadný úklid, méně vlhkosti a zdravější klima v bytě. Za mě je to jasné. Dejte si 5x2,5mm kabel od rozvodnice k varné desce při rekonstrukci.
krtek6

máš někde chybu...asi v tom 1x25A má být 3x25A...protože na 1x25 těžko budeš provozovat 1f plotnu, která uvaří jen 2,5kw...to ti je k prdu..

Opravdu si nedokážu představit, jak fungovala ta indukce na jedné fázi 16A. Naše deska má špičkově 7400 W, a to je, při standardním zapojení dvou fází, 16 A na každou z nich.

andrew80
Starý hlavní jistič 1x15A (bakelit, kulatý zamačkávací čudlík) u nás vypadl až když byl odběr víc než 5kW, což se na varné desce AEG bylo víc než 2 plotýnky na plno (bez boostu)... člověk většinou nevaří na všech na plný výkon... uživatelský komfort nebyl výrazně omezen. V bytě nové rozvody. Chtěl jsem tím říct, že provozovat plně elektrifikovou domácnost s 1x25A přívodem považuji za reálné bez zásadních omezení. V našem domě to tak má řada bytů (plyn zrušen a vaří na indukci) a nikdo problémy nehlásil.

Většinou se vaří na 3 nebo 4 plotnách, každá z nich má při boostu 3,2 kW, bez boostu je to max. 2,3 kW. I kdybych vařil na půlce a sem tam něco "ohulil", tak se velmi blížím maximu desky, které mi ona nedovolí překročit (nelze ani pustit boost na všech plotnách najednou). Když se to špatně sejde a kromě vaření se třeba ještě něco peče, myje myčka a pere pračka (a rozhodnou se všechny najednou ohřívat), tak občas to nevydrží ani jistič 3x16 A. Prostě si to na jedné fázi, byť 25 A nedokážu představit, natož na 1f 16 A.

Už jsem to tu několikrát psal. Je to mnohokrát vyzkoušené, mnoho domácností. Bez ohledu na to, jak je zapojená varná deska (je vícero způsobů), tak i při intenzivním vaření a rozumném užívání zbytku domácnosti hlavní jistič 1x25A nepadá. U nás je nejpracnější nedělní oběd, vařím na všech plotýnkách i v troubě. Tak v tu dobu přece nemusím mýt, prát nebo třeba vysávat. Všichni členové domácnosti to ví a respektují, takže je to přece nijak neomezuje.

agafon
hodnocení

0x

...při rekonstrukci BJ jsme pouze vyměnili kabely(CU),staré jističe za nové stejné hodnoty,usadili indukci a "zatím" to funguje cca 15 let bez oznámení ČEZU...

hodnocení

0x

Cena 1 kWh plynu je poloviční vůči elektřině. To je ekonomický pohled.

agafon

...ale ten plyn už není co byl dříve-má menší výhřevnost (žeby větší % vzduchu?)-babi když peče bramboráky tak nadává,že dřív to netrvalo tak dlouho (a já ji věřím páč neznám lepší kuchařku)

111®

vzduch tam nemohou míchat , to by mohlo bouchat, ale jiný plyn možná ano, kdo ví...

To je sice pekne, ako je cena za 1 kWh mensia, ale ucinnost prenosu tepla do dna hrnca je ovela lepsia pri indukcii, plynovy plamen plno tepla odovzda okoliu a teplo unika aj ako spaliny horenia nahor ...

Protože účinnost je míň než poloviční. Už jsem to tu psal výše. Distribuční poplatky jsou naopak jednou takové než když se plyn využívá i na topení nebo ohřev vody. A když se k tomu připočte měsíční paušál 117kc bez ohledu na spotřebu, tak z finančního hlediska plyn jen na vaření se vubec nevyplatí. Navíc člověk podporuje Rusko.

To je sice pekne, ako je cena za 1 kWh mensia, ale ucinnost prenosu tepla do dna hrnca je ovela lepsia pri indukcii, plynovy plamen plno tepla odovzda okoliu a teplo unika aj ako spaliny horenia nahor ...
Indukce ztratí na účinnosti nutností generovat VF kmitočet - to není 100% účinnost.

vzduch tam nemohou míchat , to by mohlo bouchat, ale jiný plyn možná ano, kdo ví...

Mohou přidávat vodík - do 12% (sníží se výhřevnost)

---

Nesmysl. Plamen vám odevzdá celou energii - na 1 cm cesty od okraje hořáku ke dnu hrnce nemá velice co ztratit.

Indukční generátor nemá 100% účinnost - asi tak jako mikrovlnka. Takže to vyjde na stejno.

---

Protože účinnost je míň než poloviční. Už jsem to tu psal výše. Distribuční poplatky jsou naopak jednou takové než když se plyn využívá i na topení nebo ohřev vody. A když se k tomu připočte měsíční paušál 117kc bez ohledu na spotřebu, tak z finančního hlediska plyn jen na vaření se vubec nevyplatí. Navíc člověk podporuje Rusko.
Na elektrice máte poplatky za OZE a distribuci - a ty budou jen narůstat. Metan může být bio (bioplynky).

Účinnost je skutečně poloviční, to jsou prostě fakta plus to navyšuje jednou tak dražší distribuce pro malý odběr a měsíční paušál. Jedině ještě se to dá obejít, bomba na propan butan, finančně to vyjde nejlépe, protože se nemusí platit distribuce, měsíčně paušál.
spu

Tak ùčinnost je poloviční...jen ti blbci v těch vývařovnách, hotelích ho furt použìvaji. Nemělo by se jim to říct?

Proč? Účinnost je sice menší, ale to neznamená, že se to nemusí vyplatit. Je potřeba brát v úvahu okolnosti. Pokud je plyn POUZE na vaření, je to ekonomický nesmysl, protože spotřebujete málo plynu a cena za spotřebu je v porovnání s ostatními složkami ceny malá. Jiná situace je v případě, že plynem napájíte kotelnu a K TOMU ještě vaříte. Vždyť je to jednoduchá matematika prvního stupně ZŠ. To si přece spočítá každý, jestli se mu to vyplatí...
Problém je, že evidentně hodně lidí neumí počítat. Když spotrebuju kubík plynu měsíčně za cca 30korun a zaplatím měsíční paušál 120, tak mě ten kubík vyjde na 150kc. Kdežto paušál u elektřiny platím už tak jak tak, a za 150kc mám 20kwh energie. Kubík plynu má 10kwh energie, takže vzhledem k poloviční účinnosti stačí 5kwh z elektřiny a 5kwh stojí cca 40kc. Takže úspora 110 měsíčně. Velká vývařovna má samozřejmě spotřebu plynu větší, takže měsíční paušál v tom množství nic neznamená, navíc u několika velkých elektrických vařičů by musely mít obrovské jističe, tudíž by cena vyšla jinak. Do domácnosti plyn pouze na vaření je neekonomický, ale pokud je bojler či topení na plyn, tak už to nevadí, protože ten měsíčně paušál se už platí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]