Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reklamace hodinek

Od: 1jana® odpovědí: 4 změna:

Zdravím rádce a prosím o názor na uplatnění reklamace. V prosinci zakoupené hodinky, čtvercový tvar ciferníku, široký zaklapávací kovový pásek - náramek. Ztratila jsem krycí víčko hodinového strojku. Nijak jsem s víčkem nemanipulovala, nebyl důvod - hodinky nové 2 měsíce. Není mi už náct a nikdy jsem se s takovým problémem nesetkala. Prodavačka vyfotila, někam volala a pak mi sdělila, že mi nemůže pomoci. Ať se obrátím na opravnu hodinek. Samozřejmě čtvercový tvar krytky není a není ani čím nahradit. Domnívala jsem se, že hodinky jako reklamaci převezme a zašle výrobci, ten se vyjádří. Nemáte někdo zkušenost jak v takovém případě postupovat? Trvat na převzetí k reklamaci? Je nějaká změna v posuzování reklamací, rozhoduje prodavač? Díky za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

OZ § 2161 Jakost při převzetí

(5) Projeví-li se vada v průběhu jednoho roku od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí, ledaže to povaha věci nebo vady vylučuje. Tato doba neběží po dobu, po kterou kupující nemůže věc užívat, v případě, že vadu vytkl oprávněně.

tedy zákonná domněnka v tomto § nedovoluje prodávajícímu zamítnout reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, pokud sám neprokáže, že je věc bezvadná, popřípadě že věc byla bezvadná při jejím převzetí. Trvejte na reklamaci a ať si prokazují oni. V provozovně musí být vždy k dispozici někdo, kdo reklamaci převezme, nenechte se vyhodit.

hodnocení

2x
Jak opravnu?
Reklamovat u prodejce, on prodal tak ať se stará.
Trvat na převzetí a prodejce pošle na reklamaci

halamus
hodnocení

1x

Pokud znova zamítne, požadovat písemné zamítnutí reklamace, vyhoví/nevyhoví, vyjde to nastejno.

Předžalobní výzva

Souddní znalec, soud. Náklady platí, kdo soud prohraje. Bude lepší se soudit až po vyjádření soudního znalce. Také můžete poslat druhou předžalobní výzvu, která bude mít jako přílohu vyjádření soudního znalce a možná k soudu nedojde.

Otázkou je, zda to stojí za ztracený čas, ten vám nikdo nezaplatí.

hodnocení

0x

Viděl bych to takhle: Pokud jsou hodinky do 1000 Kč, vyrábí se bez náhradních dílů a pokud se s nimi něco stane, rovnou se vyhazují. Je to tak i s jiným zbožím, které se nevyplatí opravovat nebo držet náhradní díly v ceně 10 Kč ale v některých případech i mnohem více. Žádný hodinář se nechce zabývat objednáváním dílu řádově stokorun, když na tom spotřebuje daleko víc času vyhledáváním, komunikací s dodavatelem, převzetím dílu atd. Co se týče uplatnění reklamace, budete mít nárok na vrácení vložených peněz, pokud vám reklamaci uznají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]