Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna elektrického sporáku v nájmu

Od: maty odpovědí: 17 změna:
Zdravím!
Kdo zajištuje výměnu sporáku když jsem v nájemním byte? Musi mi pronajímatel pořídit zcela nový takový jaký byl nebo muže zakoupit i něco jineho? A kdo musí rozbity spotřebič odvézt?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

"Musi mi pronajímatel pořídit zcela nový takový jaký byl nebo muže zakoupit i něco jineho?"

Nemusí. Sporák má životnost 15 let. Pokud je ten "Váš" starší a oprava by se nevyplatila, měl by Vám pronajímatel sporák vyměnit za jakýkoliv jiný funkční. Nový být nemusí. Je to majetek pronajímataele a může se rozhodnout, jak je mu libo.

Vždy je to otázka dohody. Když budete například chtít nadstandardní, drahý sporák, můžete se dohodnout, že rozdíl ceny mezi novým a základním sporákem doplatíte ze svého. Sporák se ale i tak stává výhradním majetkem pronajímatele. Nebo se můžete dohodnout zcela jinak. Každopádně bych ale dohodu uzavřel písemně.

krtek6
hodnocení

3x

Zajišťuje to majitel bytu, protože je to investice nebo údržba dražší jak 5000,- za rok

maty
hodnocení

A když me poprosil abych se o to postaral ze mi to poté vše bez problému po doložení proplatí?
Pro me by to problém zřejmě nebyl.
hujer

A tak nač se ptáš? Poprosil tě, pro tebe to není problém tak co?

Když ti to zaplatí, tak nevidím žádný problém. Objednáš i s dopravou a prodejce zároveň odveze starý křáp.
Jen by to asi měl připojit elektrikář. Do zásuvky to nebude.
maty
hodnocení

Do zásuvky to bude

To si jen myslíte. Příkon např.7,5 kW do el.zásuvky na 230V určitě nebude. Takže elektrikáře, pokud tomu nerozumíte nebo si to připojte sám, pokud jste osoba oprávněná.

karel556*
Pane "inženýre", mám sporák s kabelem a vidlicí normálně z výroby do obyčejné zásuvky 230V, takže podle vás to nejde? Pokud máte diplom inženýra, tak ho prosím vraťte, zdravím.

Pane Karle, myslíte třeba tento?

Připojení 220–240 V

i jiné?

sasaa

Jak čtu , tak napětí je sice 230V, ale přečti si odebíraný proud - až 40A !

ale tak chytrý sporák to nepustí vše naráz, až 40A,

karel556*
Pane Cukráři, máme kombinovaný, Amica, nahoře plyn, dole elektrická trouba s grilem, horkým vzduchem, spodní/dolní ohřev atd.s připojením do klasické zásuvky 240V
sasaa

Ano tj. cca 3680W = 16A jištění 16x230. Něco jiného, než když má elektriku i na vaření! Tam je instalovaný příkon kol 8000W! Samosebouz, že nemusí pouštět všechny plotýnky naráz. Pak bych si ale koupil dvouvařič...

Z návodu, možnosti připojení

A shéma zde, příkon 9,2kW..a proud při 230V ..

Sporák 230V.docx122.49 kB

111®
hodnocení

0x

osobně bych povinost pořídit na sebe nevzal..co když odmítne zaplatit..

To spíš, že nájemce koupí špatně a nepůjde to připojit. Např. má jen jednofázový přívod ( už jsem viděl i vypálený sporák, který byl připojený na prodlužovačku *zed*) a koupí sporák,, který vyžaduje třífázové připojení. Nebo stejný ani podobný už nepůjde koupit z důvodu, že se nevyrábí. Vždy je to pak riziko toho, kdo kupuje a má pak starosti s výměnou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]