Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vybourání otvoru

Od: stepankab odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, ve starém cihlovém domě bychom rádi přesunuli v příčce dveřní otvor o cca 2 metry (síla stěny 10 cm) strop je z hurdisek. Nad naším bytem se nachází ještě jedno patro. Je potřeba mít statický posudek nebo můžeme bez problému vybourat dveřní otvor. Moc děkuji za odpověď.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je potřeba mít statický posudek****není třeba.

můžeme bez problému vybourat dveřní otvor***bez místní znalosti zdiva to nelze sdělit. Je třeba několik fotografií, popisu stěny.

Ale jen tipuji, že když je zeď jen tak slabá, tak to půjde v pohodě.

doplněno 27.02.24 14:30:

Kdo se bojí...

vzpomněl jsem si na situaci, kde byla příčka z přízemí až do prvního patra. Délka 5,5metrů.

Někdo se rozhodl a v přízemí celou příčlu vyboural až ke stropu. Bylo to tak asi 5 let, nežli jsem začal v prní patře dělat rekonstrukci. Najednou si začali stěžovat dole, že slyší sypání jako písku...

Nevěříte? Taky jsem tomu nevřil.-..

Vybourání otvoru
Vybourání otvoru #2
Vybourání otvoru #3

hodnocení

1x
Nosná Ička hurdysek jsou napříč nebo podél zdi kterou chcete bourat?
Může to být nosná příčka právě pro Ička.
Nad původními dveřmi je plnohodnotný překlad nebo jen nějaká imitace překladu?

Vše je možné, ale (síla stěny 10 cm) Já mám překlad RZP uložen 2,5cm a taky to drží.

Také mám na baráku hudiskové stropy, dělal jsem si je sám.
Také si myslím, že to nebude nosná příčka...ale nevidím tam.

hodnocení

1x

Ked citam o hurdiskach, tak bez statika by som sa na to len opatrne pozeral aspon z 2m vzdialenosti.

No jo Kdo se bojí s.e.r.e v předsíni, nebo jinak řečeno kdo se bojí nesmí do lesa! A HLAVNĚ musí se něco umět na rozíl od vyčtených znalostí bez jakékoliv praxe!

hodnocení

1x

Tak se zase dokonale bavím, co se tu objevilo statiků amatérů, kteří tu rozdávají rozumy stylem "já bych to risknul" a pod.

Předně, pokud jsem laik a nerozumím tomu, zavolám statika, který si prověří všechny věci, které potřebuje pro rozhodnutí, co s tím. Nikdo neví, co je to za dům, jestli dvoupatrový, nebo 6ti patrový, po deseti rekonstrukcích a pod. V různých obdobích se stavělo různě, někdy se dost improvizovalo, většinou po světových válkách nebyl stavební materiál . A hurdisky mohou už být třeba 5.6. rekonstrukce. Příčka vždy nemusí být nevinnou příčkou. Amatérské přestavby tomu dávají pak značnou nepřehlednost až chaos. Proto je potřeba situaci v první řadě vidět. Statik může chtít vidět stavební dokumentaci všech přestaveb. Může chtít provést i sondy. Fotky neposílejte, je to zbytečné. Podle fotek žádný statik nepracuje, pouze osel a tato amatérská tlachporadna. Pokud nemáte na statika, pozvěte alespoň někoho o kom si myslíte, že tomu rozumí. Od stolu to opravdu nikdo nerozlouskne. Hodně zdaru při přestavbě.

tato amatérská tlachporadna

Pokud se Vám tato poradna (ne)líbí, proč jí urážíte? Proč urážíte poradce?

No jo to jsou ti odbornící co snad nihkdy nezvedli ozadí ze židle a šli se podívat na stavbu aby viděli jak je to v praxi!

Pane diesle®.

Chtěl bych vidět statika, nebo projektanta, aby vyprojektoval a spočítal vazbu, když byl každý sloup trošku jiný. Na jiném kousku střechy zase trámy, jinde fošny, zkrátka co se dalo a za kolik. Páč něco jiného je nové, něco jiného když někde se musí bydlet a nejde vše zbořit.

Zkrátka teorie a praxe se liší.

Vybourání otvoru #4
Vybourání otvoru #5
Vybourání otvoru #6

krtek6
hodnocení

0x

Pokud na příčce neleží stropní trámy nebo jakákoliv stropní konstrukce jedná se o nenosnou příčku a tu je možné zbourat klidně celou...pokud je nosná, tak by posudek měl být a dokonce i povolení..pak teda podepřít strop z každé strany, vybourat díru na překlad, maltové lože pro překlad, nechat den vytvrdnout osadit překlad, odstojkovat a podbourat otvor pod překladem ...

Teoreticky ok, prakticky neviete, co tam ma sused nad vami (1t vody v akvarku, 1t kniziek) a ta priecka pomaha stropu ..

Tiez neviete, ci boli pri stavbe dodrzane vsetky postupy a co je s cim previazane.

krtek6

a to je takovej problém jít o to patro výš a zeptat se?

vili
hodnocení

0x
Desítka zeď nebývá nosná snad ani v těch nejhorších konstrukcích. Takže bych si s trochou opatrnosti troufal předpokládat, že problém se statikou při běžné šířce dveří nebude. Samozřejmě by bylo nejlepší mít vyjádření statika, protože vyloženě vyloučit to nelze. Já bych to ale asi risknul.
Ale až to budete bourat, dejte pozor na vedení kabelů a jiných radostí.

hodnocení

0x

V nosné zdi 45cm metrový otvor bez problémů, ale musí se vědět co a jak ! Pokud se bojím a nevím, pak fošnu na zem dvě stojky fošna na strop podepřít, pak vybourat pruh zdiva na překlad, zazdít překlad a po pár dnech pak vybourat zbytek otvoru a sundat podepření. (samozřejmě při tlustích zdích pak víc stojek a taky z druhé strany stěny a otovr na překlad na 2x-vybourat jednu starnu, zazdít překlad a poté totéž z druhé strany)

Ak to spravite v bytovom dome, kde susedia neznasaju hluk, po tretom udere kladiva vas udaju na stavebny urad a ten pre laicke napady "toto mozem burat" bez statika nema pochopenie.

Zase někdo moc špekuluje a rád utráci peníze víc než musí?

JInbak řečeno než se soused někam dostane a než příjde ouřada na "nějakou kontrolu, mám já hotovo a minimálně v jádrové omítce! Jen tak mim . Ale zase to platí VÍM CO DĚLÁM A UMÍM ! A nese... se do něčeno o čem nemám páru!

lofas
hodnocení

0x

Pamatuju si když sme rekonstruovali a já pomáhal zedníkovi. Řikal to vybouráme a dáme překlad, po vybourání měl výraz který jsem jeste u něho nikdy předtím ani potom neviděl. Říkal forfrem! no co Vám budu povídat 250kg překlad jsme ve dvou měli usazený 2 metry vysoko asi za 20 vteřin...

Jde o to se toho nebát *smich*

krtek6

to byl snad otvor o šířce 5m a vkládali jste tam 1 předem udělanej betonovej překlad ze země...jinak mě to hlava nebere...na 3,60m rozpon jsem dával 3xI160 kdy jedno to I160 mělo na tu délku 70kg...

Být vámi, tak se přihlásím do vzpěračského kroužku. 125 kg v nadhozu...to už je výkon *smich*

lofas

Nebyl čas přemýšlet o tom že to nejde zvednout...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]