Na chalupě v Jizerkách je rovná střecha. Už jsem dával novou krytinu - prý Sklobit , 3 x nový tedy za 40 let a už zase do chalupy kape. Přitom každá firma která střechu pokládala, tak tvrdila, že jejich navařená lepenka vydrží 30 let ! Co mám položit na střechu? Plech, nebo je ještě něco lepšího? Moc děkuji.
Nejprve dodejte nějaké fotky, jak to vypadá, protože máte unikát. Plochá střecha z roku kolem 1900 se jen tak nevidí.. To se ještě ani nestavěli garáže a auta se dávaly do stodol. V té době bylo zvykem dělat sedlové střechy,valbové nebo polovalbové. Ale co máte vy, to bude určitě k pobavení.
Dobrý den, horská chalupa s rovnou střechou je asi dost rarita. Plech je fajn, ale musí se natírat (pokud to není např. měď) a vichřice ho utrhne. Ta nějaká lepší, navařená pásová lepenka/krytina je dobré řešení a když ji potom budete udržovat, tak vydrží. Jaká byla údržba současné lepenky do této doby? Žádná, že? Zdravím! doplněno 26.02.24 17:07: jan1 - u ploché střechy nemáte moc na výběr, tak tam dejte asi zase nějakou asfaltovou lepenku a dělejte údržbu izolačním nátěrem, který se neředí vodou a výdrží déle, než současný Gumoasfalt (ten rychle oprší).
Aho , je to rarita, ale já to nestavěl. A stojí to tam 120 let. Tak to jste uhádl údržba žádná. Ale všechny firmy tvrdily, že to je na 30 let. Nebo jsem to měl nějak natírat, to jsem jednou zkoušel, ale loupalo se to !
re4zon
A co to tam dali za material? Pokud to nema sklon a delaji se tam louze, tak logicky posyp v zime odmrzne a pak to nemuze nic vydrzet. Na to je lepsi folie, treba Fatrafol, ta zvlada i ten mraz mnohem lip.
kenav
120 let a co tam bylo za krytinu tenkrát sklobit nebyl.Hlavne se nesmí vařit lepenka na starou to poteče vzdy.co je podklad?
Ano, Elastek 40 special minerál jako první vrstva a na to Elastek 40 special dekor, posyp je ve více barvách. Základ čistý, pevný, bez bublin, případně strhat a penetrovat základ. A na to lepit ty dvě vrstvy. Máme na paneláku o ploše střechy kolem 430m2 od roku 1995, doufám, že ještě minimálně vydržíme alespoň 5 let
Nerozumím, proč by se měl plech natírat... za mne prostě plechovou střechu.
Záruka na lindab nebo satjam je 30 let. Po 10ti letech s plechovou střechou nevím o ničem, co by ji někde poškodilo... Poplastované plechy nebo různě upravované prostě vydrží věčnost.
Ve mém rodišti byl jeden dům s hliníkovou střechou. Ta střecha je jako nová minimálně 40 let - nikdy se nenatírala - prostě jen hliník.
Pokud se jedná o čistě vodorovnou střechu, tak na to jsou zase Hydroizolační fólie - na balkonu relativně namáhaném 10 let bez poškození ... a to jsou tam narvané železné trubky se zábradlím.
No to jo, ale kdo si dnes dává pozink na střechu? jsou tam extra úpravy snad 7 vrstev. Lindab, jak se dívám, má 40 let záruku. A nebo Satjam - "Střecha z hliníku je jistota. Hliník je totiž velmi odolný, a tak střecha z hliníku vydrží sloužit i přes 100 let. Protože materiálu AluMat věříme a chceme, abyste měli garanci jeho kvality, poskytujeme na hliníkové střechy unikátní až 60letou SATJAM Záruku Plus."
Nedokázal bych pochopit člověka, který si místo takové plechové střechy koupí pláty pozinkového plechu, narve to na stávající střechu térákama a zatře tmelem a základovkou... to snad už 30 let nikdo nedělá - nebo 50?
@bene - to byl taky důvod, proč jsem tu plechovou navrhnul. Plechové střechy se prostě dělávaly ze zbytků a "co kdo sehnal" - a fušérsky to sestavil. To byl ten důvod, proč to hnilo. Aktuální plechy na střechu jsou naprosto jinde a přežijí nás všechny. Zvlášť u hliníku.
A když jsem plánoval plechovou střechu, spousta lidí se mi divila, na stavebním úřadu nás dokonce odrazovali.. - nová čtvrt za naším domem už má polovinu RD s plechovou střechou. A když tu trochu víc foukalo, lítaly sousedům tašky ze střech - nikdo s plechem ale problém neměl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.