Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě bytu s nájemníkem

Od: agjasgjksfgn odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
zvažuji koupi bytu, ve kterém má aktuální majitel nájemníka. Jak s výpovědí v případě koupě? Ve chvíli, kdy nabydu vlastnického práva, původní nájemní smlouva zaniká nebo přechází na mě a já dávám výpověď dle standardního §2288 s výpovědní lhůtou 3 měsíce?
Děkuji za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Nájemní smlouva automaticky přechází se vším všudy na nového majitele. Ukončit nájem lze pouze v souladu s OZ, včetně uvedení přípustného důvodu k výpovědi. Případný soudní spor se může táhnout roky.

hodnocení

6x
Když v tom nájemník umí chodit, téměř ho nebude možné vyštípat. Já bych do toho nešel.

hodnocení

3x

původní nájemní smlouva NEzaniká nebo přechází na mě ****ANO

a já dávám výpověď dle standardního §2288 s výpovědní lhůtou 3 měsíce?***Dle uzavřené smlouvy a dle OZ.

tj
hodnocení

2x
Pokud si někdo koupí nemovitost s tím, že tam chce třeba sám bydlet, nevidím jediný důvod, proč by nájemník neměl akceptovat? Hlavně jednat slušně a ohleduplně. OZ jasně... ale nájemník není vlastník. Pokud bude důvodem právě to, že nemovitost byla koupena za účelem užívání vlastníkem, tak nemá nájemník podle mě u soudu stejně šanci. Navíc nechápu proč by se někdo držel zuby nehty v nájmu, odkud ho chtějí vyštípat, když stejně musí vědět, že je jen nájemník a ne vlastník a dříve, či později, by stejně musel stěhování řešit. Ve smlouvě to určitě bude jasně stanoveno.
Na druhou stranu, pokud nemovitost nechci pro užívání pro sebe, nebo pro někoho svého blízkého, a nájemník je v pohodě a platí jak má, nevidím jediný důvod k jeho vystěhování, akorát risk, že ten další bude mnohem horší. Bordel v bytě dokážou udělat i na první pohled slušní lidé. Máme zkušenost v rodině s takovým člověkem.
Důvod (zásadní věc) ale tazatel neuvedl.

kmet
hodnocení

1x

Nechat si ho nemůžete?

hodnocení

0x

Nájemní smlouva přechází na nového majitele. Pokud zvažujete koupi pronajatého bytu, mělo by být samozřejmé současné jednání s nájemníkem. Vyvolání sporu by bylo chování do chlíva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]