Nejste přihlášen/a.
Pokud chcete použít pouze průřez kabelu 3x1,5mm2, musíte vyměnit i jistič 16B/1 za 13B/1, tedy 16A nahradit 13A...některé zdroje uvádějí jištění pouhých 10A...aby byl přívodní kabel jištěný. Ale taky nevíme, jestli přívod k zásuvce není náhodou taky v 1,5mm2, pak by to bylo mimo, špatně...
Zasuvka je dalsi zbytocny prechodovy odpor na kontaktoch, zasuvku zruste, nahradte krabicou, pripojte cez Wago kabel k bojleru, je zbytocne setrit na tom metri a pol, cize 3 x 2.5mm2.
Já ko elektrikář bych neměl problém z 1,5mm2 kabelem ale neviděl jsem vidlici přes tečou 2kw aby po hodině nebyla tepla.Pokud vznikne požar tak je to od vidlice,krabice a nikdy od kabelu.
mnou zmíněné zahoření vzniklo zkratem uvnitř tepelného tělesa - standardní "pružinky" v té keramické kartuši se přepálily a začaly mi hořet ty drátky u tělesa... nechápu proč a jak.
Výrobce nedodává přívodní kabel, protože neví, kde bude bojler umístěný. Při umísťování bojleru se zatřiďuje umístění do zón podle ČSN 33 2000-7-701 a podle toho se kupuje bojler s odpovídajícím krytím a odpovídajícím provedením elektroinstalace.Pokud jste si toho vědom, pak přívod 3x1,5mm2 je odpovídajcí jen nemusí být odpovídající bojler..Ale když se takto ptáte...kdo ví?
Tady je např. návod na instalaci beztlakového ohřívače na 10 l Dražice:
8 ELEKTRICKÁ INSTALACE Schéma el. zapojení je přiloženo v návodu přiloženém k ohřívači vody (obr.15.2 Schéma elektrického zapojení). Ohřívač musí být připojen samostatným přívodem s předřazeným hlavním vypínačem. Ohřívač se připojuje k elektrické síti 230V/50Hz vodičem se zástrčkou do zásuvky, která je osazena vypínačem odpojující všechny póly sítě a jistič (chránič). El. instalace musí odpovídat platným elektrotechnickým normám. Připojení ohřívače na elektrickou síť se provede po vodovodní instalaci. Pro zvýšenou ochranu v koupelnách a sprchách dle ČSN 332000-7-701 je spotřebič vybaven ochrannou svorkou pro připojení ochranným vodičem žlutozelené barvy min. průřezu 4 mm2. Přístup k elektrické části ohřívače je umožněn až po odpojení ohřívače od elektrické sítě a odšroubování krytu ohřívače. Stupeň krytí elektrických částí ohřívače je IP 24. Dodržujte ochranu proti úrazu elektrickým proudem podle ČSN 33 2000 - 4- 41.
radši 3x2,5mm²****ANO.
víte kolik věcí nesmí dělat a dělají se? Víte, co se stane, třeba po 5 letech, když bude boiler na vidličku?
Pokud není jiná možnost než vidlička kabel a zásuvka tak stačí ten průřez 3x1,5mm²
tak to dejte, je to lepší, nežli nepoužívat boiler. Ale vždy se najde i jiná možnost.
Připojuji se s dotazem - co se stane?
Já měl u Dražic 80l kabel na vidlici od výrobce, prostě se to jen zapojilo do zásuvky (s extra jističem samozřejmě). Po 6ti letech se mi rozpadlo těleso, koupil jsem 100l Dražice, ale teď si nejsem 100% jistý, jestli tam byl opět kabel od výrobce (myslím, že byl), takže dalších 5 let mám ten druhý ... Mám se nějak strachovat o život?
takže problém by byl v tom, že někdo nechá téct teplou vodu - tj. bojler bude dohřívat bez zastavení a zahoří zásuvka pro přehřívání...chápu to správně? Netuším totiž, proč by měla být zásuvka rozpálená, když je u bojleru termostat a přívod elektřiny zastaví...
A pokud by se třeba termostat rozbil - stalo se mi - zahoří část na topném tělese - stalo se mi - to by asi nijak ono přímé zapojení neovlivnilo, bych tak laicky řekl. V tu dobu nepomohlo ani fíčko ani jistič, jen můj přískok k zásuvce ...
Já měl roky flexošňůru se zalitou vidličkou, koupenou na burze v Holicích. Asi před 10-15 lety, stála 15Kč. Ještě je mám.
Měl jsem boiler 120 litrů zapojen do zásuvky s nočním proudem, vedle zásuvku bez nočního proudu. Při vyčerpání vody, hodil vidličku vedle a boiler se natápel.
Roky to bylo OK:
@boban - ale čtu. O nějakých připojovacích podmínkách jsi se třeba ty ani nezmínil. A jak už tady zmínili rádci přede mnou - proč by mělo distributorovi vadit, že bereš dražší elektřinu? Ostatně pokud u EG-D děláš změnu z jednotarifu na dvou, tak nevyžadují revizní zprávu, stačí jim potvrzení elinstal. firmy. A bavíme se o bojleru 3kW a např. zásuvka Tango má v tech. podmínkách, že musí snést 16A při 250V, takže ty 3kW dá s rezervou. A příště mě laskavě neobviňuj z toho, že neumím číst. Ty mě dej odkaz, že někdo z distributorů zakazuje u dvoutarifu u bojleru zásuvku. Děkuji.
To jsem také slyšel od 70ti letého revizáka - a tak jsem mu řekl, že když ne on, podepíše a nafakturuje to jiný - najednou problém nebyl. Přitom je to celé hloupost... pokud se lidi koupou, tak večer - takže ty bojlery jsou do večera téměř na maximu teplé vody. Většina je totiž v práci a na koupání nebo umývání nádobí ve dřezu nemají přes poledne čas...A poměr těch spotřeb u vodáren, kompresorů nebo cirkulárek - zapojených na 400V oproti pár fungujícím bojlerům přes "pracovní čas" je řekl bych dosti zanedbatelný. Taky spotřeba přes den je žádoucí už kvůli solárním panelům... Sítě nemají kapacitu akumulovat všechny soláry a za každý zapnutý bojler může být síť ledvá ráda :D
Prostě - doba se změnila.
To máte tak, že se tu najde spousta tlachalů, co nikdy bojler neinstalovali nebo sice ano ale bez znalosti předpisů . Když budete číst návody, je to úplně jednoduché k pochopení a není třeba takovýchto diskusí.Samozřejmě, že bojler do výkonu cca 2500 W může být se zástrčkou. Musíte ale vědět, kam bojler a zásuvku instalovat,aby to bylo v souladu s předpisy.Jsou umístění bojlerů, co vyžadují pevné připojení a jsou umístění, co pevné připojení nevyžadují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.