Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omítka do vlhkého sklepa

Od: tadeasz odpovědí: 13 změna:

Prosím jakou vybrat do sklepa omítku? Vlhkost není typu plísně a mokrých fleků, pouze na některých místech omítka opadala po cca 40 letech stáří. Možnost je sanační omítka - která je ale drahá, nebo vystačí jádrová hrubá omítka?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Buďto bych použil drahu směs sanační omítky, nebo písek, hašené vápno a namíchat a ohodit obyčejnou vápennou maltou, maximálně pak ještě obílit vápnem. Samozřejmě v daném stupni zavadnutí omítky -zatčit dřevěným, pur, ...hladítkem nebo pak ještě později filcem, ale ve sklepě bych s tím nedělal žádné zbytečnosti-prostě dle možností a ...

hodnocení

1x

Většina lidí vše potřebné oseká, očistí, nechá několik dní oschnout a pak aplikuje sanační omítku. Někteří nepoužijí štuk, ale krásně zahladí omítku.

Pak jsou i lidé, kteří to udělají, jak chtějí.

hodnocení

0x

Tak bud jen lokalni oprava sanacni omitkou a bude to drazsi, ale vydrzi to dele nebo obycejnou omitkou a vydrzi min. Jeste je varianta oklepat na cihlu, procistit spary a nechat jen tak.

tadeasz
hodnocení

Takto vypadaly 3 místa kde byla omítka nafouklá a opadaná. Po ráně pěstí opadalo víc a víc. Zbytek pevný hodně silně.

Mám koupený obkladový kámen baumax.cz/... ale tímto bych omítku určitě uzavřel ne? Respektive omítka dýchá a jestli jde zvenčí nějaká vlhkost k cihlám, dýchá to omítkou a cihly tak mají možnost propustit vlhkost pryč. Pokud bych nahodil tento kámen na lepidlo, uzavřel bych cihly a tím pádem by se cihly mohly začít drolit a celkově by to pro dům asi nebylo nejlepší. Je mé uvažování správné?

Nechat cihly očištěné mě už napadlo, tady bych se chtěl zeptat na pár věcí

a) ty spáry mezi cihlama bych očistil a čím bych je měl vyplnit aby to vypadalo moderněji a hezky?

b) mám asi použít i nějakou penetraci na cihly, aby vypadaly živěji a barevněji, jak se to jmenuje?

c) když je osekám do půlky a zbytek nechám v omítce, jak efektivně zadělat přechod mezi omítkou a cihlou?

Omítka do vlhkého sklepa
Pokud toho neni moc opadaneho, tak bych to opravil sanacni omitkou. Na oklepane cihly jsem penetraci nedaval, jen vysparoval hrubou omitkou a uhladil stetcem. Penetrace se na mokre zdi nevsakne, udela jen krustu na povrchu a casem zacne olupovat.
tadeasz
hodnocení

Omítku jsem na celé stěně osekal do půl metru výšky, aby to bylo buď opraveno jednotně do roviny nebo na cihlu do roviny. Takže kdybych chtěl vyspárovat, tak hrubou omítkou - přes co to mám natlačit do spár?

Zeď není mokrá, ty cihly jsou suché, myslím si že to opadalo hlavně z důvodu staré a nekvalitní omítky. Penetraci jsem myslel impregnaci na cihly, které dodají cihlám živost a barvu.

hodnocení

0x

Ty cihly mi připadají, že se drolí. Takže nejprve bych oklepal omítku jen kde to nedrží a drolí se cihla a pak se rozhodne dál co s tím. Buď se bude pokračovat na celé stěně nebo je možné znovu omítku doplnit, případně cihlu zpevnit rabitz. pletivem, tenčí kari sítí a pod. Volba druhu omítky nebude podstatná, pokud zdivo je suché. Pak stačí nejběžnejší třívrstvá MVC 1 se štukem nakonec

tadeasz
hodnocení

To je právě jenom to místo, kde opadala omítka byla tam podrolená tak 1 až dvě cihly. Zbytek hezký stav, možná zvenčí trochu vlhkosti ale zbytek je v pohodě. Pokud použiju například sanační omítku, která by měla být v minimální vrstvě 12mm tedy přes centimetr, lze použít i tenčí vrstvu například půl cm? Nebo to nebude pevné a hrozí opadání?

Nejde tak o pevnost ale funkci sanační omítky. Pro její volbu máte jaké důvody? Píšete , že zdivo je suché. Tak proč chcete dávat sanační omítku?. Dále jde o vyrovnání nerovnosti cihel. Je běžné, že vnitřní omítky se právě dělají 15 mm.

tadeasz
hodnocení

Jak jsem psal, jsou hodně staré a nevím jestli částečně opadaly kvůli stáří nebo kvůli vlhkosti. Obkopané základy nejsou, ale jsou udělané nové chodníky které o dost lépe odvádí vodu pryč. Nechci to udělat špatně tak, abych vyhodil peníze a přidělal si práci a dělal to pak znovu. Nějaká nejlepší rada kromě nechat čisté cihly?

Je tam hydroizolace? Stářím omítky neopadávají, ale z důvodu vlhkosti ano.

tadeasz
hodnocení

Není, je to cca 40-50 let starý dům, bez hydroizolace, bez nopovky, bez okopání.

Garáž je cca metr pod zemí, dům je ve sklonu. Je ale zateplený hrubým polystyrénem a udělaná zamkovka kolem. Takže voda se tolik nedostane ke zdivu. Těžko říct jestli omítka lehce provlhla ještě kdysi, když voda tekla po omítce domů směrem dolů k cihlám, nebo jestli se to udělalo i někdy nyní po zateplení a novém chodníku. Kromě asi 3 cihel které byly lehce podrolené a smrděly vlhkostí je zbytek krásně suchý.

kejki

Omítka jsou takové šatičky pro stěny. Nevydrží věčně, ale má podstatnou funkci. Penetrace na cihlách IMHO nebude k ničemu dobrá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]