Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bydlím rok v bytě v podnájmu se třemi dalšími spolubydlícími. Žádný z nás v bytě nemá trvalé bydliště. Majitel nám poslal vyúčtování za svoz odpadu, které za loňský rok (květen 2009- duben 2010) činilo na náš byt 3576 kč. Zdá se mi to nepřiměřeně mnoho. Majitelem domu je firma, jsou v něm 3 byty a 6 kanceláří. Do smlouvy nám majitel nechce částku za svoz odpadů (a jiné poplatky, např úklid společných prostor atd) napsat, protože prý je to na základě vyúčtování provozovatelů služeb. Ve smlouvě máme pouze to, že nájemce se zavazuje platit pronajímateli zálohy za služby spojené s užíváním předmětu nájmu ve výši ... kč za měsíc. Pronajímatel je dle skutečného stavu spotřeby vyúčtuje nájemci zpětně jednou ročně na zákadě vyučtování dodavatelů těchto služeb. Názvy firem,se kterými majitel spolupracuje ve smlouvě nejsou. Není tam ani uvedeno, co vše se počítá do služeb spojených s užíváním bytu. Je taková smlouva vůbec platná? Může se stát,že nám majitel naúčtuje jakoukoliv částku za cokoliv- nebo existuje nějaká specifikace pojmu "služby spojené s užíváním bytu"? Novou smlouvu na tento rok jsem už podepsala. Podařilo se nám přemluvit majitele k tomu,aby tam alespoň napsal, co jsou ty služby spojené s užívám bytu. Ale napsal tam stejně jenom,že služby zahrnují PŘEDEVŠÍM el.společných prostor...atd. O svozu odpadu tam nic není. Ovšem to slůvko především naznačuje, že to je není uplný výčet.
díky moc za odpověď.Plánujeme se sejít s majitelem, tak bych ráda věděla, jaká máme práva a možnosti.
V tomto případě se nejedná o místní poplatek a nebo platbu za popelnici. Podnikatel (majitel) ve vztahu k městu pouze dokládá, jakým způsobem likviduje odpad vznikající při jeho podnikání - v tomto případě z pronájmu. On si objednává odvoz odpadu přímo u odvozové firmy. Podle mých zkušeností je výše místního poplatku přibližně stejná, jako úhrada za popelnici. Takže podle mne by pro vás čtyři byla odpovídající částka okolo dvou tisíc - t.j. 4x500,- Kč. Mám to i vyzkoušené v našem domě, kde jsou trvale hlášeny 4 až 5 osob a stačí nám jedna 120 l plastová popelnice. Třídíme petky a papír. Doporučila bych zjistit si odvozovou firmu a informovat se o ceně popelnice. Potom můžete s majitelem diskutovat o výši vyúčtování.
V našem městě se počítá, že každý občan vyprodukuje týdně 24 litrů komunálního odpadu - je to průměrný údaje, ze kterého se vychází při přidělování popelnic. Takže pro váš byt by měla stačit právě ta 120 litrová popelnice. A teď ještě zjistěte roční cenu odvozu. Ve vašem domě to bude trochu těžší s vyúčtováním vzhledem ke kancelářím. Je to samozřejmě na dohodě s majitelem - optimálně by vám měla stačit uvedená popelnice s týdenním svozem. Ještě mne napadlo, že v částce může být zahrnutý i úklid společných prostor. V našem domě si uklízíme sami a já do služeb rozpočítávám pouze osvětlení společných prostor. Odvoz popelnic hradíme každý v místním poplatku za odpad v roční výši 500 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.