Nejste přihlášen/a.
Zdravím a prosím o radu.
Mám kombinovanou peletovo - dřevní pec značky TOP Max Eko Bio 20 na vytápění domu. Nedávno nastal problém s nastavením, když po rekalibraci pece na čas otevíraní (synchronizace času otevíraní mezi pecí a ventilem) se pec snaží a ukazuje na displeji, že se 4 cestní ventil uzavírá a nakonec je ventil dle systému uzavřen, v realite (již v prevádzke) se deje přesný opak a ventil je otevřen dokorán. Mněl jsem u sebe i topenáře, zkoušeli jsem dokonce přestavit fázy, no nepomohlo to k řešení a nerozumíme tomu, proč tomu tak je. Moje obava je, že se mi časem kotel pri ohřevu vody (začátek tpení) v peci zkondenzuje vlivem nízke teploty vody a pokazí se. Máte někdo zaujímavý tip na řešení? Je problém v namontování nebo poloze 4-cestního ventilu? Třeba je ventil nastavovat za studena?
Děkuji za tipy.
P.s. Topenář je zkušený odborník, žádný nováček.
2x
Kalibrujú si ho na max. otvorenie (ukazujú 100 %). Pokiaľ nastavíte typ ventilu pre podlahové kúrenie, kalibrujú ho na max. uzatvorenie (ukazujú 0 %).
Konkrétne Váš typ ošahaný nemám, predpokladám ale, že to bude na jedno kopyto.
1x
Dotaz... které fáze a kde jste přehodili? Pohon je na 230V? Označení, typové číslo pohonu? Sice Regulus ...a dál?
doplněno 23.02.24 22:40:
...fázy jsme menili na paneli ovládaní pece, které ovládá otáčení ventilu.... pokud byste dal foto, které dráty jste měnili, taky bychom snad došli k výsledku; ale vidím to takhle...vypněte napájení kotle, aby byl bez napětí a přehoďte dráty mezi sebou na svorce 2 a 3 na pohonu Regulus (ovládání ventilu). Musí jít opačně... ale NIC mě nenapadá, proč by měl začít chodit opačně, pokud to doteď bylo v pohodě...není nějaká možnost v zapojení kotle měnit směr otáčení pohonu ventilu?
doplněno 23.02.24 22:42:
Jakou máte řídící jednotku? S přepojováním "fází" ještě počkejte do vyjasnění problému...
Tak v tom případě se podívejte na kapitolu 5.2 Nastavení regulace, jsou tam i tyto body
- Otvírací doba (nutné zadat otvírací hodnotu ze štítku na servopohonu (Velmi důležité!)
- Jednotkový zdvih (5%)
- Minimální otevření (radiátory 5%, podlahový systém 0%) (v případě pokud není při 4. cestném ventilu instalované čerpadlo (v krátkém okruhu 10-15%)
-Typ ventilu (podle typu instalace za ventilem)
atd.
není problém zde? V nastavení jednotky?
Teď vidím příspěvek @miso ve 20:19, říká stejné, vidím, že z praxe
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.