Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení Pece vs. 4 cestný ventil

Od: lukasd odpovědí: 7 změna:

Zdravím a prosím o radu.

Mám kombinovanou peletovo - dřevní pec značky TOP Max Eko Bio 20 na vytápění domu. Nedávno nastal problém s nastavením, když po rekalibraci pece na čas otevíraní (synchronizace času otevíraní mezi pecí a ventilem) se pec snaží a ukazuje na displeji, že se 4 cestní ventil uzavírá a nakonec je ventil dle systému uzavřen, v realite (již v prevádzke) se deje přesný opak a ventil je otevřen dokorán. Mněl jsem u sebe i topenáře, zkoušeli jsem dokonce přestavit fázy, no nepomohlo to k řešení a nerozumíme tomu, proč tomu tak je. Moje obava je, že se mi časem kotel pri ohřevu vody (začátek tpení) v peci zkondenzuje vlivem nízke teploty vody a pokazí se. Máte někdo zaujímavý tip na řešení? Je problém v namontování nebo poloze 4-cestního ventilu? Třeba je ventil nastavovat za studena?

Děkuji za tipy.

P.s. Topenář je zkušený odborník, žádný nováček.

Nastavení Pece vs. 4 cestný ventil
Nastavení Pece vs. 4 cestný ventil #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
RJ Tech majú možnosť nastaviť smer otvárania v nastaveniach ventilu (tuším to indikujú ako “vľavo/vpravo”). Skúste to prestaviť.
Kalibrujú si ho na max. otvorenie (ukazujú 100 %). Pokiaľ nastavíte typ ventilu pre podlahové kúrenie, kalibrujú ho na max. uzatvorenie (ukazujú 0 %).
Konkrétne Váš typ ošahaný nemám, predpokladám ale, že to bude na jedno kopyto.

hodnocení

1x
zkoušeli jsem dokonce přestavit fázy, no nepomohlo to k řešení a nerozumíme tomu,
Dotaz... které fáze a kde jste přehodili? Pohon je na 230V? Označení, typové číslo pohonu? Sice Regulus ...a dál?
doplněno 23.02.24 22:40:

...fázy jsme menili na paneli ovládaní pece, které ovládá otáčení ventilu.... pokud byste dal foto, které dráty jste měnili, taky bychom snad došli k výsledku; ale vidím to takhle...vypněte napájení kotle, aby byl bez napětí a přehoďte dráty mezi sebou na svorce 2 a 3 na pohonu Regulus (ovládání ventilu). Musí jít opačně... ale NIC mě nenapadá, proč by měl začít chodit opačně, pokud to doteď bylo v pohodě...není nějaká možnost v zapojení kotle měnit směr otáčení pohonu ventilu?

doplněno 23.02.24 22:42:

Jakou máte řídící jednotku? S přepojováním "fází" ještě počkejte do vyjasnění problému...

lukasd
Zdravím,
Napajeni je 230V, fázy jsme menili na paneli ovládaní pece, které ovládá otáčení ventilu. Detailní typ ventilu posilám na fotce.
Nastavení Pece vs. 4 cestný ventil #3
lukasd
Jestli myslite na peci - Tech el-483 zPID

Tak v tom případě se podívejte na kapitolu 5.2 Nastavení regulace, jsou tam i tyto body

- Otvírací doba (nutné zadat otvírací hodnotu ze štítku na servopohonu (Velmi důležité!)

- Jednotkový zdvih (5%)

- Minimální otevření (radiátory 5%, podlahový systém 0%) (v případě pokud není při 4. cestném ventilu instalované čerpadlo (v krátkém okruhu 10-15%)

-Typ ventilu (podle typu instalace za ventilem)

atd.

není problém zde? V nastavení jednotky?

Teď vidím příspěvek @miso ve 20:19, říká stejné, vidím, že z praxe

hodnocení

0x

Nastavení čeho?Nemohlo dojít k pootočení ovládání ventilu?

lukasd
Pec jela celou sezónu bez komplikacii až ted se to seklo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]