Nejste přihlášen/a.
Potřebuji vyvrtat otvory do ocelového jeklu tl. 2 a 3 mm. Jaký koupit vrták?
1) kutil.cz/...
2) kutil.cz/...
3) kutil.cz/...
4) kutil.cz/...
Mám většinu ostatních vrtáků buď Makita nebo Festa, ale teď budu objednávat v tomto obchodě, tak jsem myslel, že tam vezmu i vrtáky (Makitu ani Festu tam nemají). Vrtáky Makita jsou zde, ale popravdě se v tom označení úplně neorientuji - HSS-G, HSS-G oboustranný, HSS-G 4, HSS-G 9, HSS-G 2, HSS-Co 5% atd. atd.: makita-cr.cz/...
Jestli máte ale někdo zkušenosti s jinými značkami... Vrtáky z lidlu nechci - ty se lámou i ve dřevě. Díky!
Vrání do jeklu není žádná extra disciplína. Takže stačí normální (obyčejné vrtáky do oceli).
Hodně záleží na tom, jestli budeš vrtat přes stojánek a upnutou vrtačku nebo volně s vrtačkou v ruce.
Při vrtání s vrtačkou ve stojanu se ti nastane (nemělo by se stát), že vrták ohneš nebo zlomíš, protože stojánek přenáší sílu na vrtačku rovnoměrně. Při vrtání volně v ruce už je riziko zlomení větší. Takže bych spíše koupil několik kusů stejného vrtáku - pro případ, že ho při prvních pokusech zlomím.
A pokud to jsou větší otvory, tak raději předvrtat a mazat nebo chladit.
Vrtačka bude v ruce. Průměr bych viděl tak na 5 až 7. A co tedy důlčík+vrtání... mazat a chladit čím a jak? Nebo se podívat po stojánkové vrtačcce, ale to budu finančně zase někde jinde...
Lámání vrtáků je jen a jen o rukách. Pokud vrtáte rovně, tak se vrtáky nelámou, ale i profíci je umí zlámat.
A k tomu výběru vrtáků, kromě nejlevnějších šuntů je do jeklu vhodné všechno. Ale pozor na otáčky vrtáku. Naprostá většina kutilů dá vrtačce plný výkon bez ohledu na průměr vrtáku a potom se tady řeší chlazení a mazaní bezmála na úrovni raketové výroby.
Na zmíněný průměr vrtáku 7 mm jsou optimální otáčky do cca 1000 ot za minutu. Na vrtačce nevidíte, kolik se momentálně točí, ale zkuste to odhadnout. Vrtačky na plno povětšinou točí 2800 ot/min, takže ji nastavte na cca třetinu a vyhnete se i nějakému chlazení. Ať se daří.
Odkaz na vrták číslo jedna.
Vrtání v ruce je namáhavější a proto se často chybuje.
1. Do vrtačky si upni kulatinu průměr 6mm délka 200mm a bez vrtání s ní zatlač do nějaké překážky.
V tu chvíli se ti kulatina prohne - tvým úkolem je se naučit vyvinout co největší tlak bez prohnutí kulatiny.
2. Budoucí díru vyznačit důlčíkem - vrták jde lépe do materiálu.
Tlak při vrtání na začátku je co zvládneš - otáčky dle vrtáku- při průměru 7mm cca 800ot/min.
Ale při dovrtávání je velmi důležité snížit tlak na vrták.
Právě v tomto okamžiku dost lámou vrtáci vrtáky. Funguje i né dost utažený vrták ve sklíčidle.
Samozřejmě mazat a pokud vrták nebere špónu tak brousit.
A pokud si můžeš vybrat stranu jeklu tak nevrtej tam kde je jekl uvnitř svařený.
Pokud máte dostatečně pevnou ruku, stačí Vám jakýkoliv vrták do oceli (i když v Lídlu bych ho asi nekupoval, ne že by se snad zlomil, ale mohl by se rychleji otupit). Jestli ruku pevnou nemáte, dokážete zlomit i sebeznačkovější vrták.
Pokud těch děr budete vrtat víc, bylo by dobré vrták chladit. Nejlépe chladící emulzí, ale v nouzi stačí jakýkoliv řídký olej nebo jen voda.
Vyvrtat do jeklu otvory 5 - 7mm by mělo jít jakýmkoli HSS vrtákem do oceli a ruční vrtačkou (chlazení je zbytečné). Použití důlčiku bych si rozmyslel, aby se jekl neprohnul (nebo do něj něco strčit), spíše bych si předvrtal díry cca 3mm. Volil bych trochu vyšší otáčky a moc netlačit, vrták pak méně "cestuje" a je menší riziko, že vyvrtám trojúhelník.
Trochu se podivuji, jak zde řešíte lámání vrtáků, už si ani nepamatuji, kdy jsem nějaký zlomil, a ve dřevu nikdy. Ten kobaltový tuším bude mít spíš vyšší tvrdost břitu, než že by měl houževnatější tělo, to se musíte zeptat prodejce. 5-ku by už asi šlo zlámat snadno, ale když vrtačku povedete kolmo a nebudete moc tlačit, tak to bude OK, pokud tedy nepoužijete nějaké aušusové křehké vrtáky.
Pokud potřebuješ vrtat kolmo, vyrob si přípravek, kousek prkna a provrtat pod stojanovkou. Nebo dřevěnou kostku ze stavenice..
Kobaltový, jsou tvrdší míň se tupí. Ale jsou křehčí tak se snadno zlámou když nevedeš vrtačku po přímce a v díře ho zalomíš . Mmch. to jsou ty z Lidlu a proto ti praskaj i ve dřevě - je to rukama, ne vrtákem. Takže si kup obyčejný HSS, udělej vrtací přípravek nebo stojanovku/ stojan na vrtačku. Mazat je lepší vždy, používám motorový olej co mi zbyde z auta, na 3mm plech jednou namočíš špičku vrtáku do oleje a projedeš to. Dalším namočením vrták ochladíš pro další vrtání a mazaný se i míň tupí/ zahřívá než nasucho. Smrt vtráku je ohřátí nad 200°C kdy se popustí = změkne a okamžitě se otupí, nabroušení nepomůže, takže dál se hodí jen do dřeva nebo bys ho musel znova zakalit.
Vrtací přípravek = prkýnko a lišta která ti bude držet vzdálenost díry od kraje jeklu. 1. nemusíš furt měřit střed, 2. zabrání zalomení vrtáku, tak ti to konkrétně tobě těch vrtáků ušetří (počet děr : 3 - ty bys podle popisu zalomil tak v každý třetí díře )
Zas tak moc to neřeš, neni to stavba raketoplánu...
Pokud jekly ještě nemáš koupený, tak se dá nechat udělat v kovovýrobě rovnou s dírama - vypálej to laserem nebo vodou a nemusíš se s tim frcat.
Bohatě stačí tohle:
Nebo ten vrtací přípravek, 20 - 30mm vysoký špalík/ prkýnko s dírou + lišta která bude držet vzdálenost od kraje jeklu. K jeklu chytneš rychlosvěrkou.. Hlavně to zabráni zalomení vrtáku jak projede skrz do prázdna.
K těm stojanům - doporučil byste mi někdo nějaký s ucházející kvalitou, který by pasoval na tu Makitu HR2470T? Nutně nepotřebuji stroj za pětistovku, klidně to může stát přes tisícovku)) Když čtu ty hodnocení v lidlu, tak sice většinou chvála, ale taky se člověk dočetl, že vrtačkou nešlo posouvat dolů atd. Bohužel u stroje za 500 to bude trochu loterie. Našel jsem však samé značky, které vůbec neznám...
Jeklová ocel se dá vrtat obyčejným HSS vrtákem za 7Kč. Pokud chcete větší výdrž vrtáku, koupíte kobaltový HSSCo, za 63 Kč. Profíci, co pracují často na montážích kupují obyčejné vrtáky - mají jich 9ks za cenu kobaltového, ale pak se diví, že jim brzy odejde akuvrtačka Milwaukee za 10 000 Kč. Takže si to přeberte jak chcete a správně zvolte. Každý vrták má jiné zacházení. Když je stále ostrý,není co řešit. Pokud začne kouřit, je čas zastavit a vyměnit za nový. Když to přeženete,pak už jen kouří vrtačka ...pak možná i vy
Pane inženýre je to právě naopak a pochybuji, že jste viděl nějakého šikovného montážního dělníka
Jeden vrták do nerezu vydrží to co deset vtráků HSS.
Kydž začne kouřit je pozdě. Než začne kouřit přebrousit. Ale to neumí kde kdo. Byl jsem na montáži kde byli strojaři a když jsem brousil vrták koukali a prej Vy umíte brousit vrtáky? Hamba by mne liskala být strojařem...a neumět to..Jo učil nás to mistr na učňáku, to se dnes neučí protože mladí to neumí a pak radí vymněnit..
Zdravím,nikde jsem se nedočetl kolik otvorů chcete vlastně vrtat,pokud dvacet třicet tak stačí levné vrtáky ,ale pokud by to šlo do stovek tak to už doporučuju kvalitní .Nedávno jsem vrtal otvory průměr 8 mm do pevnostních šroubů M 42 o pevnosti 10.9 ruční vrtačkou (otvory pro závlačku korunkových matek),kdo už vrtal pevnostní šrouby tak ví jaký je to problém i v stojanové vrtačce na tož v ruce,použil jsem vrták do kovu s SK plátkem a měl jsem pocit že vrtám do tvrdého dřeva a ne do pevnostní oceli ,upozornuju bez chlazení ! Asi to moc lidí nebude znát,většinou se používá vrták s SK plátkem do betonu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.