Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyjde lépe koupit 6 bytů nebo postavit minipanelák (stejná lokalita i dispozice)

Od: davidj odpovědí: 21 změna:

Ahoj, je tu někdo ze stavebnictví? Chtěl bych se zeptat, jestli když v nějakém městě a jeho určité lokalitě zakoupím naříklad 6 bytů s nějakou dispozicí, například všechny 50m2, zda to vyjde levněji, než když bych postavil menší bytovku o stejné velikosti 6 bytů a stejné dispozici 50m2 ve stejné lokalitě, či nikoliv?

Vím že to nejde asi stoprocentně určit ale alespon částečně snad ano.

Děkuji za odpověd

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

5x

Kdybych do takového něčeho šel, postavil by jsem novou bytovku,nekupoval staré byty.

tj
Ano, mate59 má pravdu. Pokud na to máte peníze, šel bych raději do výstavby. Určitě počítejte s tím, že to bude mnohem více starostí na začátku, ale když seženete slušnou stavební firmu, tak pak budete mít klid. A hlavně lidi chtějí do nového. Některé staré byty vypadají tak hrozně, že by si je musel nájemník kompletně zrekonstruovat na své náklady, aby se v nich dalo vůbec bydlet a dalo se tomu říkat bydlení "pro normální lidi". Fascinuje mě, když něčemu takovému dá realitka status na srealitách "velmi dobrý".
U starých bytů se vám tak nejspíše nevyhne nákladná rekonstrukce a kdo ví na co při rekonstrukci ještě narazíte (zase vyhozené peníze navíc).
A tip na závěr :) . Lepší a praktičtější jsou oddělené kuchyně a samostatné wc... Klidně bych si obrazně ty 2 m2 z poloprázdného obýváku ukrojil a narazil je ke koupelně, aby se dala udělat příčka s dveřmi pro wc. Bohužel musel jsem vzít co bylo...
Hodně štěstí.

jirib
hodnocení

3x
Na stavbu nového,potřebujete dostatečně velký pozemek + parkování...máte půl hektaru?
Připravte se na 4-5let na výstavbu čehokoliv...
Připravte si 10-20milionů...máte?
Na vesnici nebo menším městě se vejdete do 10 milionů a máte to hned!
tj
10 - 20 mil? Mohl byste prosím specifikovat co má těch 10-20 mil. pokrýt? Před půl rokem jsem prodával na vesnici novostavbu menšího patrového RD za 9 mil. a to jsme byli jedni z těch levnějších, protože jsme potřebovali rychle prodat. Bavíme se tady o bytovce...
jirib
No tak 30mega...
Jeho 6 malometrážních bytů bude o fous větší jak váš patrový RD.
Tři byty v přízemí a tři byty v patře
...GHETO.
Zastavěných 200metrů a 12 parkovacích míst...

Rozlisoval by som naklady na stavbu a predajnu cenu v sucte za byty, to moze byt aj v pomere 1 : 2.

Připravte si 10-20milionů...máte?

zbytek na hypotéku,

tj
Výstavba, či rekonstukce, tady to bude stejné. 50 tis koupelna a 150 tis. kuchyně (a to jsme v těch levnějších variantách, my jsme měli kuchyni za 250 tis, koupelnu něco málo pod 100, ale tak do bytů pro cizí to není třeba) To máte na 6 bytů 1,2 mil. jen za zařízení 2 nejzákladnějších místností. Ne, fakt 10 mil. nestačí :-D .
Ten RD měl 10x11m :)
tj
Oprava: stejné to bude v pořízení nových věcí, zapomněl jsem ale, že při rekonstrukci se bude muset ještě odstranit staré vybavení = náklady navíc

@tj do bytu na pronájem nebudete přece dávat kuchyni za 100k a více. Já jsem do bytu co pronajímám koupil stavebnici 240cm linky za 25tis, dalších 4tis mě stál dřez+baterie a vedle jsem dal volně stojící sporák s troubou za nějakých 7tis. Lednici, případně myčku ať si dá každý svojí dle potřeby. Za jeden den jsem měl smontováno. Stejně to většinou nájemce zničí.

23it23®

naprostý souhlas, já kupoval nejlevnější kuchyně. Okolo 5tisíc. Je tam od roku 2017, je tam třetí nájemník, a vše je OK.

Když se občas podívám do středeční přílohy MF Dnes na přílohu doma, tak žesnu, jak některé věci se prodávají za přemrštěné ceny.

Vyjde lépe koupit 6 bytů nebo postavit minipanelák (stejná lokalita i dispozice)

jenn
hodnocení

1x
Pokud už bych přemýšlel tímto směrem, tak by se mi líbila vlastní bytovka. Odpadá jakékoliv dohadování se sousedy, odpadá platba do fondu oprav a pře o její výši, odpadají schůze SVJ, odpadají dohady co opravit a co ještě ne atd. Zkrátka odpadají všechny ty fuckupy, které řešíte, když máte byt. Pokud to nekoupíte v jednom baráku, tak ještě třeba až krát šest, na šesti adresách. Navíc budete barák vlastnit celý sám, žádné společné prostory se sousedy. O všem si budete rozhodovat sám, nikdo vás nepřehlasuje. Žádné podílové spoluvlastnictví. Tyhle benefity vlastního celého baráku si každý může finančně kvantifikovat jinak, ale je to zásadní výhoda.
Fond oprav v nejakej forme vzdy mate, casom musite menit opotrebovane veci, opravovat havarijne stavy, vandalizmus a pod, kupovat hasiace pristroje, hadice, prudnice a pod
tj
jenn asi myslí, jakože do fonndu oprav, který stanovil někdo jiný a spravuje ho někdo jiný. Fond oprav musí být vždy, to je jasné. Údržba je třeba a určitě by to majitel nehradil z vlastní kapsy.

hodnocení

1x
Ked zistite, co vsetko musite vybavit pri novostavbe, kolko to bude stat a ake je riziko natrafit na zlych stavbarov, rychlo vas to prejde.
tj
Musí koukat na recenze, ne jen na cenu. Tady bohužel neplatí to co u elektroniky, že dražší=kvalitnější. 100% vybírat firmu, která už má něco za sebou a prověřit si, jak jsou spokojení s kvalitou majitelé, kteří od nich něco mají postaveno. Ale tak to je asi samozřejmost, když jdu do tak velké investice.

hodnocení

0x

Ahoj, sic nejsem profi stavař ani realiťák, ale trošku více se o to zajímám a obecně bych řekl, že velmi záleží na lokalitě. Pokud by jsme řešili nějaké větší město, nebo turisticky atraktivní lokalitu, tak budete-li mít pozemek, vyjde stavba asi o něco levněji nebo šul nul. Naopak v méně atraktivní lokalitě budou byty levnější než stavba nového.

U stavby nového bude velkou cenu hrát pouze cena pozemku. Stavební materiál je cenově +- stejný bez ohledu na lokalitu a cena práce záleží na tom, na jakou firmu narazíte. Nicméně stavbu, oproti rekonstrukci, prodraží nutnost dodržet všechny současné stavební, ekologické a jiné normy (u reko je trochu volnější a prakticky se to moc neřeší). Na druhou stranu, teoreticky by se dala získat dotace na podporu bydlení (jsou teď pomalu na všechno, tak i tu by se nejspíš nějaká našla :)). Ale to možná i na starší byty a jejich rekonstrukcí.

U koupě starších bytů bude hodně hrát roli lokalita - za cenu bytu v Praze, šppindlu si třeba v Bruntále nebo obecně v MS kraji koupíte bytů několik. Něco dáte do rekonstrukce, bude-li potřeba a můžete je využívat k pronájmu nebo prodat dál s nějakou navýšenou cenou.

Takže při výběru se určitě mrkněte na vámi preferované lokality. Ceny bytů, nájmů, pozemků v dané lokalitě. Někde na netu možná bude k dispozici vzorová kalkulace/projekt na menší bytovku, která vám dá velmi hrubou představu o ceně stavby.

Výhodou koupě postavených bytů je i rychlost užívání - teoreticky hned nebo během pár měsíců, než dokončíte rekonstrukci. U stavby budete několik let čekat.

Snad to trošku pomohlo

Hezký den přeji

hodnocení

0x

Asi by Vám to sdělili tito lidé, kteří šli do výstavby dvojdomků, klidně i více.

Toto jsem sledoval od změny zahrady po první tři domy.

Lepší novou bytovku.

tj
Dvojdomek... Něco, co spojuje nevýhody domu a bytovky dohromady. Tak buďto mám domek, musím se starat o zahradu, ale zase nemusím poslouchat sousedky rozmazlené dítě, a nemusím brát ohled na to do kdy do noci mohu dělat hluk (bavíme se o hluku uvnitř domu), protože máme s jejich domkem společnou zeď. Nebo bytovku, kde musím být ohleduplný a snést občasný hluk od sousedů, ale zase mi odpadají veškeré starosti, zabouchnu dveře a pohoda...

krtek6
hodnocení

0x

při koupi již postavených bytů není tolik restriktí a podmínek na splnění při např. rekonstrukci...u nové výsrtavby je zahlcení nesmyslama, které třeba ani nikdo nechce nebo min.investor, ale ouřad je vyžaduje... (vzduchotechnika, jímky...)

hodnocení

0x

A co myslíte že vyjde levněji , nové auto pro 6 lidí nebo staré auto pro 6 lidí? *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]