Nejste přihlášen/a.
Ahoj, je tu někdo ze stavebnictví? Chtěl bych se zeptat, jestli když v nějakém městě a jeho určité lokalitě zakoupím naříklad 6 bytů s nějakou dispozicí, například všechny 50m2, zda to vyjde levněji, než když bych postavil menší bytovku o stejné velikosti 6 bytů a stejné dispozici 50m2 ve stejné lokalitě, či nikoliv?
Vím že to nejde asi stoprocentně určit ale alespon částečně snad ano.
Děkuji za odpověd
@tj do bytu na pronájem nebudete přece dávat kuchyni za 100k a více. Já jsem do bytu co pronajímám koupil stavebnici 240cm linky za 25tis, dalších 4tis mě stál dřez+baterie a vedle jsem dal volně stojící sporák s troubou za nějakých 7tis. Lednici, případně myčku ať si dá každý svojí dle potřeby. Za jeden den jsem měl smontováno. Stejně to většinou nájemce zničí.
Ahoj, sic nejsem profi stavař ani realiťák, ale trošku více se o to zajímám a obecně bych řekl, že velmi záleží na lokalitě. Pokud by jsme řešili nějaké větší město, nebo turisticky atraktivní lokalitu, tak budete-li mít pozemek, vyjde stavba asi o něco levněji nebo šul nul. Naopak v méně atraktivní lokalitě budou byty levnější než stavba nového.
U stavby nového bude velkou cenu hrát pouze cena pozemku. Stavební materiál je cenově +- stejný bez ohledu na lokalitu a cena práce záleží na tom, na jakou firmu narazíte. Nicméně stavbu, oproti rekonstrukci, prodraží nutnost dodržet všechny současné stavební, ekologické a jiné normy (u reko je trochu volnější a prakticky se to moc neřeší). Na druhou stranu, teoreticky by se dala získat dotace na podporu bydlení (jsou teď pomalu na všechno, tak i tu by se nejspíš nějaká našla ). Ale to možná i na starší byty a jejich rekonstrukcí.
U koupě starších bytů bude hodně hrát roli lokalita - za cenu bytu v Praze, šppindlu si třeba v Bruntále nebo obecně v MS kraji koupíte bytů několik. Něco dáte do rekonstrukce, bude-li potřeba a můžete je využívat k pronájmu nebo prodat dál s nějakou navýšenou cenou.
Takže při výběru se určitě mrkněte na vámi preferované lokality. Ceny bytů, nájmů, pozemků v dané lokalitě. Někde na netu možná bude k dispozici vzorová kalkulace/projekt na menší bytovku, která vám dá velmi hrubou představu o ceně stavby.
Výhodou koupě postavených bytů je i rychlost užívání - teoreticky hned nebo během pár měsíců, než dokončíte rekonstrukci. U stavby budete několik let čekat.
Snad to trošku pomohlo
Hezký den přeji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.