Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Truhlářský špek-Podelne drážky v prkně ruční pilou

Od: boban® odpovědí: 29 změna:
Ahoj
Dejme tomu že Máme prkno, síla cca 5cm, délka cca 2metry
Je třeba udělat drážku hlubokou cca 2,5cm, šířka drážky není tak podstatná, ale spíš úzká.
Použití jen ruční nářadí, co bylo k dispozici před 200 lety, žádné novinky.
doplněno 06.03.24 11:03: Informací mám už dost, odpovědi mi nastínil další možnosti
Jsem rád pánové za váš čas *palec*
Už si s tím nějak poradím, tak už se tím nezatěžujte.
Je brzo otázku třeba uzavřít, třeba někoho něco napadne dalšího.
Ale je tu v poradně dost jiných otazek

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

th
hodnocení

13x
Hoblík kocour

hodnocení

7x

Já pamatuji u starého truhláře, že měl hoblík, který měl různě široká želízka. Ty se nastavovali do stran i do hloubky.

Zkrátka správným hoblíkem, a šikovnou rukou vyhoblovat drážku.

asd1
hodnocení

6x
Uzkej hoblík resp. Dlato a lista.

hodnocení

5x
Pokud to má k něčemu vypadat, tak začít hoblovat podle prkna římsákem a na přesnou hloubku doladit kocourem.

hodnocení

5x

Při "vytváření různě širokých drážek pro svlaky používali staří mistři také pilu svlakovku a kocoura. Dal bych foto, nářadí je ale na chalupě, kde budu až v létě. Tak odkazy, jak to asi vypadá google.com/... , aukro.cz/... ,

Truhlářský špek-Podelne drážky v prkně ruční pilou
hodnocení

Svlakova pily se shánějí už hůř
Svlakovka je ovšem pro příčné řezání, nikoliv pro podélné. Ne, že by to nešlo, půjde to, ale blbě.
hodnocení

@jenyk
Ja si už vsimnul, že má trojúhelníkové zuby místo těch trapezovych

hodnocení

5x

Šel bych na to vhodnou pilou podle šablony, udělal dva rovnoběžné řezy a vydlabal. Ale musím říct, že právě šířka té drážky je podstatná na volbu technologie . Pokud by byla šíře cca 15 mm, dlátem to půjde. Ale pokud jen 5mm, tak je vůbec problém řezat tak blázko sebe. Takže by bylo dobré nedávat takovéto teoretické otázky jako spíše praktické dotazy, k čemu to má sloužit. Jenom hoblíkem určitě ne, nebude to tak čisté a čím užší drážka a horší sukaté dřevo , tak se to nakonec nedá dělat vůbec.

A co vůbec měli tesaři v r.1824 k dispozici za nářadí? Jestli někdo pamatuje?*zed*

hodnocení

@ingjirimares
Prave mne jde o tu vhodnou pilu, která zvládne řezání podél trámu. Nemusí to být na jeden zátah celou hloubku. Stačí jen třeba 2cm,pak vyslabat datem a pak zase další 2cm do hloubky...
Šířka drážky není podstatna
asd1

Seš natvrdlej? Na tohle vhodná ruční pila jednoduše není. Podélné drážky se dělaly úzkým hoblíkem = kocourem. Nebo dlátem. A šířka té drážky podstatná je, resp. hoblík/ dláto logicky nemůže být širší než drážka.

hodnocení

asd1
Teoreticky to dáváš, ale já tím nemůžu trávit celej den.
asd1

Tak to vem maflem nebo horní frézkou ;) Jestli chceš po staru tak to holt zabere čas.. Hoblíkem podél lišty to ale zas tak pomalu nepůjde, pokud ten hoblík nebudeš muset vyrábět ;) Každý záběr vezme půl milimetru, takže 20 záběrů a máš centimetr...

Pilou ručně si to časově nedovedu představit, možná tak kaprovkou, dva chlapi a zátěž na list+ vedení listu aby to udělalo drážku tam kde má být...

hodnocení

asd1
Ja vím, se mnou to není jednoduchý, vždycky vymejslim něco extra *smich*

Spíš je otázka, zdali si jen zbytečně nekomlikuješ život.

hodnocení

@jenyk
Chápu, snad si tu aspoň rozšíří obzor i někdo jinej. Snad se někdo dozvěděl něco novyho, třeba že je nějakej kocour hoblík.
hodnocení

@asd1
Ano,nad kaprovkou jsem taky přemýšlel, měl jsem ji před X lety, s hoblovani i zuby, byla na podélný řezy. Bohužel se kámoš rozešel s jeho buchtou a zůstala u ní v chatě
Kluci, ale kaprovka je na něco úplně jinýho, nežli na dělání drážek.
Čistě teoreticky by to šlo, ale prakticky to je nesmysl.
asd1
Jenyk bavíme se o drazce třeba dva metry dlouhý, tam přímý list pily prakticky nebude rezat, kaprovka je oblouk "bricho", tak bude brát spíš jako hoblík než pila a řezat to bude. V každém případě taková drazka ruční pilou je voser a nesmysl.
Podélná drážka v dřevě jakoukoliv ruční pilou je nesmysl. Když ručně, tak jedině hoblovat. Jsou římsáky různých šířek, tak tím podle prkna začít hoblovat a teprve na úplný závěr a dosažení správné hloubky použít kocoura.
Všechno ostatní je jen ztěžování už tak dost blbé práce.
hodnocení

Informací mám už dost, odpovědi mi nastínil další možnosti
Jsem rád pánové za váš čas *palec*
Už si s tím nějak poradím, tak už se tím nezatěžujte.
Je brzo otázku třeba uzavřít, třeba někoho něco napadne. Ale je tu v poradně dost jiných otazek

hodnocení

3x
Dvoumetrová fošna se ti vejde do auta. Skoč k truhláři, ten ti za pár minut na pile nebo frézce tu drážku udělá pravidelnou, rovnou. On má možnosti a praxi.
Ty budeš shánět nástroj, kterým to budeš zkoušet, potom třeba i nějaký obvaz či leukoplasti. Pro laika neskutečná dřina, výsledek nevalné kvality.
Cena tebou koupeného nebo zapůjčeného nástroje může být vyšší, než suma, o kterou si řekne truhlář, který s kvalitou vyhotovení určitě zvítězí!
hodnocení

@hejkal
Ja vím, dík za radu.
Jde mi o to ruční zpracování, já se tím odreagovávám a když je čas, tak hned vezmu do ruky nářadí a něco kousek udělám.
Baví mě to. Když to dělám s elektr. Nářadím, nebo mám z toho takovou radost
asd1
Jj je to i fajn když to člověk celý dělá sám. Ale bacha, skoncis u vyroby tramu sekerou a řezání prken z klady ručně;)
Hodně info mají restauratori a skanzeny kde dělají postaru. Možná budou i učebnice nebo skripta, může být i diplomka (ty jsou veřejné pristupne), truhlarsky/ tesarsky fóra zaměřený na hustorii
hodnocení

asd1
Teď si vezmi, že to dřív prostě zvládli. Každý den od rána makat s ručním nástroji. Ne jenom občas.
A mnoho z nich se ještě postarat po práci o nějaký to hospodářství.

Taktiež umierali v mladom veku.

kejki
hodnocení

3x

Dobrý den,

když už jsem tu jednou navrhoval Kroniku práce, tak v díle Truhlářství nábytkové a stavební se píše: "Kocour (obr. 17.) k vybírání dřeva ze zářezů svlakovkou zaříznutých."

pdfknihy.maxzone.eu/...

host

kejki: to je krásná kniha, díky za odkaz. Kdybych mohl, dal bych vám za tento odkaz bod.

host
hodnocení

0x

Mimo téma, na pdfknihy.maxzone.eu/... je kniha Zámečnictví z roku asi 1902

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]