Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem si krásný 2,5 m dlouhý hliníkový žebříček. Málem to bylo poslední co jsem v životě udělal. Když jsem byl nahoře, tak ty spodní umělohmotné bačkory najednou ustřelily. A to na betonu. Bum. Otevřená zlomenina ruky byl úspěch. Ono se to tváří, že by to mělo držet, ale to je omyl. Klouže to. Ty parchanti tam mají něco co prostě kluže. Je to prostě nebezpečné.Za celý dlouhý život se mi to nestalo. Postavit to třeba na linu, je sebevražda.Uvažuji o žalování výrobce a nahrazení těch bačkor třeba gumou. Jen by mě zajímalo, kolik lidí už tento vynález zmrzačil. Takže POZOR!
Já vám věřím. Asi před třemi týdny byl u nás pokrývač, přeměřit si okapy. Půjčil jsem mu svůj hliníkový žebřík a on mě upozorňoval na to samé co vy. Něco na tom bude.
doplněno 04.06.10 19:11:Dnes jsem znova mluvil s pokrývačem o žebříku. Říkal, že ten kdo vymyslel ty plastový koncovky byl blbec. Prasknou a ustřelí. U žebříků "profi" jsou koncovky gumový. U těch se to nestane.
Vy mi tedy dáváte . Mám v plánu koupit hliníkový pětimetrový žebřík. A ted´tedy nevím jaký si vybrat a jakých zásad se u nákupu držet. Já spíše mám obavu, jak se bude takový žebřík chovat, když 2.5 je dvoják a z něj vyčuhuje ještě nahoru dalších 2.5 metrů, zda se to nemůře překlopit, nebo tak něco? ty míry jsem střelil od oka, nevím, jak je ten dvoják vysoký, jen že to musím do prázdnin koupit. Jakou to má stabilitu a nosnost? Balancovat na něčem nestabilním v 5 metrech mi nahání hrůzu
Nebál bych se toho. Jak jsem již psal, nejsem zrovna drobeček a přesto bez obav lezu na hliníkáč koupený v akci někde v supermarketu. Ale chce to opravdu SOUDNOST, tedy pokud používám ,,konfiguraci´´ dvoják a z něj ještě jeden díl trčí nahoru, tak jedině na 100% tvrdém a rovném podkladu - a samozřejmě napnout zajišťovací popruhy proti rozjetí. Používám ho i v zimě - vysunutý na max. výšku, tedy všechny tři díly a opřený o barák při odstraňování ledu z okapů. Ale před tím si hořákem odmrazím a vysuším místo, kam ho postavím, alespoň v prostoru, kde se opírají patky.
Opravdu by mě zajímal typ/ provedení toho žebře. Nějak se mi nechce věřit, že by někdo prodával žebříky bez záchytů bočních sil. Už ,,prehistorické ´´ dvojáky ze dřeva měly řetízek, který zabránil ,,roznožení´´. U hliníkových žebříků tam bývají popruhy (povětšinou 2 ) ale některé typy měly trubky. které bylo před použitím žebříku nutno zachytit šroubem do protějšího ramene žebříku. Jinak poznámka na okraj - měřím 205 cm a vážím 135 kg, tedy na většinu žebříků bych neměl ani pomyslet, přesto je používám prakticky denně, aniž bych absolvoval jediný držkomet. Ale než na žebř vylezu, zkontroluji si, jestli je na pevném podkladu, aby se nezabořil a taky jestli je správně napnut popruh zamezující roznožení. Ono mnohdy stačí nechat popruh prověšený a pak se, samozřejmě, žebřík podsmekne - i když jen o kousek, následný ,,cuk´´ většinou stačí sestřelit uživatele a tím snížit jeho pozici o několik metrů, což nebývá vrchol blaha
Už za minulého režimu jsme byli na česání meruněk proškoleni, že žebřík (rovný, ne jak tu všichni předpokládají dvojitý) musí jistit osoba na zemi zašlápnutím stojek. Samosebou jsme to nedodržovali, ale předpis na to byl. Další věc je, že spousta lidí žebřík podtrhává, ale on má co nejvíc stát. Tak hlavně ať se vám ta ruka brzo zahojí a žebřík si prostě doděláte doma. To je už dneska opět standard.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.