Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Montáž instalačních krabic

Od: kleopatra odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,

jakým způsobem se prosím uchycují elektroinstalační krabice do polystyrenového zateplení?

A ještě prosím jeden dotaz,je vhodné použít k zavěšení bojleru chemickou kotvu?

Děkuji.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Do zatepleni jsou origo krabice nebo drzaky krabic, ktere se montuji na zed pomoci hmozdinek. dek.cz/... Chemicka kotva se da obecne pouzit k zaveseni bojleru. Zalezi jake cihly tam jsou, tloustka zdi atd.

hodnocení

5x
Do zateplení se použijí krabice k tomu určené. Do již hotového třeba taková.
bbelektro.cz/...
Chemická kotva je vhodná, ale musí se správně použít (dostatečná velikost otvoru, do duté cihly se síťkou, otvor řádně zbavený prachu...)
kleopatra
hodnocení

Dobrý den,

ještě bych poprosil o upřesnění dotazu ohledně instalace ohřívače vody.Jaký máte názor na upevnění na hmoždinky,samozřejmě mám na mysli k tomu určené.A jak to prosím vyřešit v případě,že se při vrtání otvoru at už pro chemickou kotvu,nebo hmoždinku ukáže,což je bohužel dost pravděpodobné,neb se jedná o staré zdivo,že se vytvoří větší otvor ve kterém nebude hmoždinka,případně chem.kotva držet.Je v pohodě zazdít kotvící prvky na cementovou maltu?Jak dlouhé a jaký průměr.Jedná se o obvodovou zed,takže místo na hloubku není problém.Moc děkuji všem.

hodnocení

5x
Při montáži do zateplovacího systému musíte řešit tepelné mosty. Použijte systémové řešení k tomu určené. U kabelů vedoucí od interiéru musíte řešit vzduchotěsnost do zateplení.
K zavěšení boileru je chemická kotva většinou zbytečná investice, levněji vyjdou závitové tyče. Buď skrz stěnu nebo na cementové lepidlo.

radek1
hodnocení

3x

Použijte normálni krabici třeba tu vyšší, podložte si ji kouskem třeba ytongu na sílu toho zateplení a krabici zadělejte do zdi na hmoždinky. Tyhle vyráběné předražené krabice nemusíte používat. Hezký den.

Nespravna rada = tepelny most.

radek1

Ano tepelný most tam samozřejmě bude, ale ten je i u systémového řešení vysokých krabic. Krabice se může podložit i podlahovým polystyrenem a potom tam most nebude...

hodnocení

0x

Na vypínače obyčejné krabičky, dobře zapěnit. Na zásuvky je třeba speciální podložka. Já jsem dávat i na zásuvky na fasádě obyčejné krabičky do pěny, vím, že je třeba při vyndávání pevnější vidličky přidržet zásuvku.

A to myslíš Milane, že je v pořádku? Krabice musí být tak upevněna, aby se nemohla vytrhnout. Tohle není řemeslnická práce.

Je to v pořádku, již asi 8 let. Na fasádě není žádná změna. Vnuci vytahují vysavač za kabel. Možná jsem měl zdůraznit, že jsem dával hodně hluboké krabičky, aby pěna měla plochu na slepení s polyšem.

Obyčejné určitě ne, nejsou vhodné do venkovního prostředí. Rozdíl v materiálu vhodné a nevhodné krabice je ten, že PVC vlivem mrazu a UV záření křehne. Na venkovní krabice se používá polypropylen. Tedy systémové řešení a výrobky k tomu určené a certifikované.

Nie vsetko, co funguje, je ok. Profi riesenie je krabica urcena do zateplenia, ma tubus s velkym zavitom, ktory to drzi aj bez peny. Cenovo je to vyrazne drahsie, ale zase kolko takych krabic je na priemernom dome?

Mistři elektrikáři, Vy rozdělujete krabičky na venkovní a vnitřní?

Kterou dáváte venku do cihly, když tam není zateplení?

Děkuji mnohokrát.

Při výběru a instalaci elektrických zařízení se musí zohlednit vnější vlivy, například: prach, voda, uv záření,teplota, vybrace... Ven patří zařízení s krytím alespoň IP 4x a to podle toho jestli je pod přístřeškem nebo na dešti -IP44.

ra20z®,

děkuji za osvětu, prosím, jaký typ dáte na venkovní prostředí, na fasádu do cihlového bloku, bez zateplení. Třeba pro spínače světla?

Moc děkuji.

Vy pínače převážně instaluji od ABB. Buď průmyslový v IP 44, který částečně zapustím do zdi, nebo pokud je hladká omítka tak do obyčejné zapuštěné krabice vypínač který má přídavné těsnění v krytu a po instalaci splní požadavky krytí.

Moc děkuji, hlavně mne zajímala krabička...

do obyčejné zapuštěné krabice

Přeji nedeštivý den.

Pane Cukrář, je to trošku složitější, běžný elektrikář nakupuje podle vnějších vlivů a nezajímá ho, z čeho je krabička vyrobená, většinou výrobce napíše , že je to plast. A u PVC je dobré vědět, že není dobrý do opakujících se mrazů a na UV záření. Takže kvalitní krabice do zateplení už toto zohledňují. Pokud to výrobce vyrábí z PVC a napíše do popisu plast, může to znamenat, že chce zatajit levný nekvalitní materiál , který má ve venkovním prostředí omezenou trvanlivost. Systémové řešení se používá proto, že je spolehlivé. Obyčejné krabice, často jen vlepené do vrstvy kontaktního zateplení se vytrhávají a musí se pracně opravovat. Často si na to lidi volají elektrikáře,hodinové manžely. Tak si odhadněte, kolik stojí oprava obyčejné zásuvky oproti kvalitní instalaci do zateplovacího systému.Určitě víc, než první a konečný pokus správně provedeným materiálem.

krtek6
hodnocení

0x

Před zateplením se v místě kde má být krabice nainstaluje kousek OSB desky jejíž hloubka se koriguje pomocí zavitových tyčí a matek...pak se to zateplí až do hloubky EPS - hloubka krabičky...a pak se krabička přivrtá do OSB desky

A to jste teď vymyslel nebo kde jste to viděl?

Krtku, den před tímhle tvým příspěvkem dali radci odkaz na to, co se má použít, proč píšeš takové nesmysly? Jak že se privrta krabice do OSB?
Montáž instalačních krabic
Udělat toto na stavbě kde funguje stavební dozor by byla vaše poslední práce na této stavbě.

Tak tuto krabici jsme měli ve skladu, prodávali jí za 320Kč + DPH. Ale můžu Vám sdělit, že se neprodávala, přesněji, pokud tři do roka, tak to byl rekord.

Na zateplovací systém jsme byli velcí prodejci.

Řemeslníci raději koupí PVC krabici za 20 kč, vlepí (zabastlí) do zateplení a pak to lidi vyrvou z fasády a jedu to opravovat za 1500 Kč. To je rentabilní ne? *smich*

ale tak to není, to si jen domýšlíte...

@milancukrar
MILANE,JESTLI DÁVÁŠ HLUBOKOU KRABICIa lepší to pěnou, třeba to vydrží.
Ale jsou hovada, co tam nalepi i melkou, ta vydržet nemusí, pena na ni drží, ale kus polystyrenu se vyeve, i s vrstvickou perlinky.
Já jsem zažil mnohokrát od Ukrajincu, že lepili tyhle krabičky DO IZOLACE MINERÁLNÍ (DO Vaty) !
Možná někde najdu fotky.
T byste se divili, co se na stavbách děje.
Nejhorší je, že takové stavby z venku na první pohled vypadají LUXUSNĚ. Pod povrchem děs a bída neskutečná

Pane Bobane, krabička hluboká 70-75mm, ta vydrží roky.

Když dá někdo krabičku 2cm hlubokou, tak ať se nediví...

byste se divili, co se na stavbách děje

Já nikoliv...dříve jsem sbíral fotky ze staveb, "takto ne" ale již je nemám...

Ale každému se někdy něco nepovede...

hodnocení

0x

Chybí tu, podle mě, ještě jeden důležitý údaj, a to třída hořlavosti polystyrenu. K tomu navíc neméně hořlavá pěna. Pokud se něco zvrtne a vám vzplane kus domu, p. Cukrář vám to jistě bude nějak refundovat, vždyť jemu se 8 let nic nestalo. I proto by měl tazatel využít hotový program, vždyť kolik těch krabic venku má.

... evidentně správně, protože to takovou dobu sloužilo...
kdopak to psal?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]