Zdar pánové, lze snadno hoblovat čela trámů či prken obyčejným ručním hoblikem? Ne elektrickým. Je to docela už dneska neobvyklá činnost. Lze to i snadno, nebo to vždycky bude trochu drhnout a poskakovat?
Jestli snadno, toť otázka. Ohoblovat to ručně půjde, ovšem... Nepůjde to tak, že vezmeš první hoblík co máš po ruce a začneš hoblovat. To ani náhodou. Chce to hodně dobrej hoblík, nejlépe nějaký starý pucáček s plátkovým železem a dobře seštelovanou klopnou. Napřed ho nabrousit, dobře nabrousit, aby lehce, bez tlačení holil, a potom seštelovat aby byla naprosto minimální tříska. Pak můžeš hoblovat i čelní dřevo. Ale i tak to vydrží jen chvíli a zase budeš muset brousit.
Chce to ostrý hoblík nastavený na minimálnu triesku. Priehľadný papier. Hobľuje sa od kraja smerom do stredu. Ak preletíte cez hranu smerom von, štípnete ju. Občas proti tomu pomôže hrany pred hobľovaním skosiť. Občas príložka. Občas ani tá nie. Pre plynulejší záber je možné viesť hoblík šikmo. Nôž nebude kolmo na trajektóriu pohybu, ale pod uhlom. Namiesto preseknutia vláken ich bude aj trochu odrezávať. Toľko teória. Osobne ma hobľovanie čiel nikdy moc šťastím nenapĺňalo a snažím sa tomu vyhnúť čistým rezom. Alebo na to beriem pásovú brusku, ktorá je blbovzdornejšia. U trámov je to nevďačné. Po pár rokoch sa tie čelá aj tak rozsušia, že hobľovanie ani nie je poznať. Predovšetkým v exteriéri na slnku. Pomáha ich zatrieť. Sú na to aj špeciálne uzatváracie nátery. Ale ani tie Vás úplne nespasia.
Taky mi připadá, že se tu zabýváme nesmysly, které nikdo normálně nedělá.Neznám jediný případ, kdy by někdo použil hoblík na hoblování dřeva kolmo na vlákna. Jedině v případě, že by chyběl správný nástroj k tomu určený. Ale to je diletantismus. Na přezouvání bot také nepoužívám vidličku ale lžíci.
@jenyk Ja vím, já to dal jen jako vzor typu spoje A třeba když jsme dělali v bytě zákaznikoj patro na spaní, z trámů, tak ohoblovana čela jsou dycky lepší než broušená. Idyž i nějaká ta cirka zrnitost220 by nadělala parádu
Broušený čela trámů jsou lepší, hlavně to je podstatně rychlejší práce. Pásová bruska, 150 pás a parády habaděj. Navíc, broušená plocha lépe vsákne nátěr.
Truhlář jsi ty, ne já, ale když jsem malým hoblikem od narex tenkrát zhobloval čela, tak to mělo nádherný povrch, vypadalo to jako namočený vodou, prostě hladký povrch se zvyraznenou tmavou strukturou. Máš pravdu, že broušený saje líp nátěr, ale to je právě tím, že ten povrch není tak hladký kvalitní jako hoblikem Teď nevím, kde ten malý hoblik je, byl to hoblik do dlaně
@jenyk Ano,to je on, ty žiletky byly hodně tenký a snadno pronikly dřevem. Dnes jsem chvíli odpoledne dělal s celokovovým Narex hoblikem, ten co má černé bakelitove stelovani šrouby. Je kvalitní, ale to kolečko které posunuje zelizko pomocí závitu reaguje špatně - protože na konci toho závitu je ta tyčka zahnuta do L a to posunuje želízko nahoru a dolů-problém je, že je v zelizku moc velký otvor a to L na kterým je i ten závit má v díře logicky vůli. Takže můžeš točit kolečkem jak chceš, ale než to hne se zelizkem nahoru nebo dolů, tak to trvá, než se to začne hýbat. Už sem přemýšlel navařit na to L(na kterém je i sroubovice - závit) trochu materiálu TIGem a pak brousit přesně dle otvoru zelizka. Aby tam nebyl vakl. Takhle s vaklem nevíš, kolik jsi vysunul zelizko a musíš na něj koukat furt, čímž odpadá výhoda stelovaciho hobliku. To je ten starý Československý, pak narex vyráběl ještě donedávna, možná to už dali do pořádku, ale bohužel už ho asi nevyrábí. De to tu do hajzlu
Ten kovovej hoblík stojí za starou bačkoru. Možná ho ještě někde mám, párkrát jsem ho použil a stačilo. Máš pravdu, že štelování je blbý a železo taky nic nevydrží.
Nechápu, proč je ta díra v zelizku pro tu "hokejku" tak velká. Kdyby tam nebyla vůle, tak by pohyb zelizka nastal hned po točení tím šroubem pro vysunovací zelizka. Stačilo jenom tyhle dva díly přizpůsobit sobě - absolutně jednoduchá věc. Z principu ten hoblik mohl být mnohem lepší. Ale jinak jsem viděl třeba i recenze na nějaký kovový hobliky STANLEY, co se ještě vyrábí, že plaz není vůbec rovný a musí se srovnat na brusný papíru na rovné desce.
asd1
Levnější výroba, proč dělat na desetiny když milimetr se prodá taky.. Holt Narex si hraje na top značku ale top kvalita tam neni. Musíš dobastlit sám, nebo nůž posunovat z nuly jen dopředu dokud neni tříska akorát a nevracet se. U klasickýho hoblíku taky klepeš nůž jen dopředu a když vysuneš moc tak musíš celý znova...
Hoblování čela = co nejmenší tříska, dokonale ostrý nůž a jet šikmo na léta aby tam byl posun nože do strany jako když řežeš (jako když poříz držíš šikmo nebo ho i přesouváš do strany).
Nejrychlejší a hezký je brousit to flexou s lamelovým šmirglkotoučem, ca 4000 toček. Když je tupej tak dřevo i trochu opálí, zvýrazní to léta a je to hladký. Jen to chce mít v ruce, lízat šmrdlat a přitom udržet rovinu, snadno to zahrábne do hloubky. Pásová bruska to tak hladký neudělá, líp drží rovinu ale i tak má snahu dělat bombírung - kraje ubere víc než prostředek, takže to uprostřed udělá kopec.
Tak v tomto případě, po zobrazení foto je to na přebroušení. vybral jste špatný příklad. Ale ty čela trámů, co jste zmiňoval na patrové postele, tam si dokážu představit nějaké uplatnění. Tedy "postaru" Nakonec ale stejně zjistíte, že to nářadí vozíte celkem zbytečně, protože takových případů uplatnění bude poskrovnu, pokud zrovna neděláte s nábytkovými trámy jako na běžícím pásu.
honzinek
Teda nejsem žádný profík na dřevo, ale moc dobře vím, a je to prověřeno minimálně staletími, že ubírání třísky ostřím dá zcela jiný povrch, jak broušení. Přijde mi, že tu debatíte, zda si má tazatel koupit motorku, když se ptal na auto. Trošku je mi smutno, jak i profíci by nejraději hrk, hrk, kotouč do flexy a je hotovo. O něčem to vypovídá.
Pro všechny : Chápu, že některým přijde zbytečný řešit to, co zkoumám. Zvlášť dnes, kdy má brusku každý. Chtěl jsem na to přijít, pochopit jak se dřevem zacházet, zase víc pochopit vlastnosti dřeva. Odpovědí už je dost. Díky za odpovědi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.