Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, konečně nám udělali novou elektriku v domě a mohli jsme zažádat o navýšení jističů, teď máme místo A16 už A25. Dříve jsem si hlídala používání spotřebičů, aby nepadal jistič. Můžu teď používat elektrickou troubu současně s myčkou? nebo pračkou? Co ten nový jistič unese všechno dohromady? Děkuji
Pokud vám udělali novou elektriku v domě a my nevíme, kde bydlíte, jestli v bytě nebo rodiném domě a rekonstrukce elektroinstalace se týkala jen hlavního vedení před elektroměry, nikdo nedokáže říct, co to bude dělat. Pokud vám padal hlavní jistič 16A (?) , tak teď vám můžou padat jističe v bytě. A to ještě nevíme, jestli si nepletete charakteristiku jističe s ampéry!
Už se to tady tuším řešilo. Na hlavním jističi vubec nezáleží. Záleží jak to máte rozdělené doma, zda je vše na jednom okruhu či zda má každý větší spotřebič jištění zvlášť.
Záleží taky, jestli je to všechno na jedné fázi (svého času se trojfázový přívod dost protlačoval, bylo značné znevýhodnění v platbách za jednofázové připojení, ale když jsem viděl poslední zasebník, tak jsem měl pocit, že už to vyjde nastejno). Nejlepší by bylo, trouba, pračka a myčka každé na jiné fázi. Ale i kdyby ne, tak to vyjde jen tak tak, počítám po 10 A, nevím jak trouba, ale pračka a myčka zcela jistě 10A mít bude (jistič by to měl nějakou dobu udržet, bylo by to 20% nad nominál). A předpokládám při nové elektrice, že to každé bude mít svůj okruh.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.