Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zelenající se fasáda

Od: ravie® odpovědí: 15 změna:

Zdravím diskutující,
na severní straně domku se nám na terase a omítce dělá s postupem let zelená řasa (viz foto). Fasáda (omítka) je silikonová, pod ní minerální vata, děláno před 7 lety, terasa dtto. Na terase je to tím, že není tolik vyspádovaná, aby se tam nedržela voda, tam jsem to asi i čekal, ale hlavně tu fasádu bych rád očistil. Máte na to nějaký spolehlivý, nepříliš násilný způsob? :)
Děkuji za všechny rady!

Zelenající se fasáda

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Asi bych zvolil nejaky profi postup napr. echemie.cz/... S naterem modrou skalici nemam dobrou zkusenost. Rasy a plisne se potom nejaky cas netvori, ale beton nebo zed muze mit zelenomodry nadech.
hodnocení

Děkuji za tip, mrknu, co tam mají a co případně doporučí.

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, proti zelené řase funguje modrá skalice (síran měďnatý). Mohl by pomocí postřik touto chemikálií/roztokem, který zkuste zatím na menším kousku fasády (i když já jsem při používání tohoto přípravku žádnou agresivitu vůči povrchu nezaznamenal) a pozorujte účinek. Zdravím!
doplněno 18.02.24 14:22: Nemáte zač.
hodnocení

Děkuji za tip, zkusím na nějakém místě, kde nebude vidět/vadit případný nežádoucí účinek, a uvidíme.

pckop1

Pak dejte otázku, jak dostat modrou barvu z fasády. Nápověda: nejde to.

hodnocení

2x

Použijte osvědčený profesionální prostředek: detecha.cz/...
Nechte přes noc působit a následně bude nutno stěnu očistit kartáčem a případně i naředěným chlornanem (Savo), pokud zůstanou fleky. Po vyčištění stěnu napusťte přípravkem proti růstu řas a mechů, který je určen na povětrnost, tedy se nevymývá ze zdiva (resp. vymývá velmi pomalu) a má tedy dlouhodobé účinky. Např. zmíněný Sanatop Prevent.

hodnocení

Děkuji moc, mrknu.

hodnocení

0x

Omýt vodou , nesmí mít moc velký tlak aby to nervalo i omítku, případně kartáč a saponát,

Jinak (už si nepamatuji přesně) ale cca po 5 letech by se měl provádět ochranný fungicidní nátěr !

hodnocení

Díky za radu. Já to zkoušel i wapkou, ta omítka snese hodně, ale nepomohlo. Tak asi jedině ten saponát, nebo nějaká jiná chemie - zkusím. S nátěrem se pozeptám, díky!

hodnocení

0x
Když je třeba omýt vodeodolnou omítku, tak wapkou-zkousim z dálky cca 1metr a opatrně se přibližuju, abych zjistil, jaká vzdálenost je dostatečná ke zničení Zelenýho a zároveň aby to nepoškodilo Omítku. Tuhle vhodnou Vzdálenost dodržím na zbývajících místech.
Jako bonuz s tím vojet i dlažbu, co
se bude blýskát jak za starej ch casu...
hodnocení

nj, to dělám každý rok a ta zelená je tam čím dál tím rychleji zpět. Chtěl jsem nějaké trvalejší řešení, pokud existuje :)

hodnocení

0x

Wapkou to právě spolehlivě jde, jen se musíte přiblížit tryskou cca na 10-20 cm.

hodnocení

Tak to mám asi slabou wapku...a obecně se to vrací čím dál rychleji. Proto ten dotaz...

Ona je Wapka a je taky wapka (tedy neberu rozdíl značky!) Měli jsme "wapku" na mytí fasády a z podlážek na lešení rvala třísky, Kdysi dávno v kasárnách připřekonzervaci jsem používali na část techniky origo Wap-ku a než se poondila brala voska nečistoty z pancíře OT, pak jsme dostali Evopur a ta brala při stejném režimu ale bez saponátu i barvu, až na kov.

Jestli najdu, tak sem vložím vido jak jsme v Branné před zateplením myli "wapkou" fasádu ...

Wapku půjčuju z půjčovny. Tam obvykle mají trochu silnější. Spolehlivě různé mechy i z fasád vyčistí.Při tom se dělá i chodník. Taky spolehlivě čistí. Vždy při tom mám trysku až těsně před materiálem a to je těch zmiňovaných 10-20 cm. Osvědčila se obyčejná co dělá proud do plochy , ne rotační. U rotační jsem byl dřív mokrý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]