Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Wd40 na gumu?

Od: wd odpovědí: 13 změna:

Škodí tohle mazivo WD40 gumě, nebo ne?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

6x

NE vše co může obsahovat petrolejové nebo benzinové složky gumu ničí, ztvrdne a popraská a nafukuje se. Guma se čistí lihem a maže buď silikonem, nebo glycerinem

uu
hodnocení

No to je pravda, že na některých (asi silikonových) olejích V sprej je napsáno, že slouží na ošetření gumy

amperr

Dělal jsem s různými druhy pryže víc než 10 let a takovouhle větu bych nikdy nenapsal. Už jen shodnout se na definici gumy...

Když někdo přišel s požadavkem gumy, říkalo se, že guma se kupuje v drogérii, hned vedle tamponů.

hodnocení

4x

Například na namazání gumového těsnění ve dveřích používám čistě silikonový olej. WD40 je čistič a mazivo, ale jsem názoru, že pryžové těsnění může časem poškodit...

hodnocení

4x

WD je ropný produkt a jako takový škodí gumě (pryži) a koženým výrobkům (i když možná méně než třeba motorový olej). Na gumu cokoliv co je na kůži. Už léta používám na těsnění dveří auta výhradně jelení lůj .

hodnocení

3x
Wd40 na gumu určitě ne, jen silikon nebo glycerín. 2 desetiletí dělám servis paintballových zbraní, takže mám bohatý zkušenosti, čím jsou to uživatelé (i východní vyrobci!) schopni namazat a co to s těsněními provede :) Ale nepouzivat silikon na silikonovou gumu, tu rozpustí!

hodnocení

1x

Akej gume? Pod pojmom guma sa moze skryvat pre laika vselico.

amperr
hodnocení

0x

Dobrá otázka. Jelikož je složení WD40 obchodním tajemstvím, nelze jednoznačně odpovědět.

Nelze odpovědět také z důvodu, že nevíme, co si představujete pod pojmem guma.

V zásadě lze říct, že WD40 je ropný produkt a jako takový není přátelský k některým typům pryže. Rozhodně bych byl opatrný u "chemicky odolné" pryže EPDM, ale když ji do WD40 zrovna nenaložíte, nebudete taky pozorovat žádný problém. Naopak olejivzdorná pryž NBR nebo silikonové pryže by měly interakci s WD40 přežít bez problémů.

doplněno 16.02.24 14:05:

Surface Compatibility
For all variations : WD-40 demonstrates none to negligible deleterious effect to
plastic, rubber, and metal hard surfaces. This includes Acetal, neoprene/hard
rubber, HDPE, PPS Copolymer Polysulfone, Teflon, Viton, steel, galvanized steel
hot dip, electroplated, copper, brass, magnesium, nickel, tin plate, titanium, and
zinc.

To je takový výčet z reklamního letáku. Tedy oni píšou, že je to technický list :).

Píšou cosi ve smyslu, že to neublíží, když...

v první části píšou pro kontakt s pryží, v druhé upřesňují: Tvrdá pryž, viton (florkaučuk). O EPDM se taktně mlčí. Takže jak jsem psal výš, pozor na EPDM, obzvláště v mikroporézní variantě. Tedy ne na těsnění dveří, pneumatiky a tuším hadice chlazení. Na stěrače to asi dávat nebudete. Palivové a olejové hadice, tam je to OK.

we
hodnocení

Třeba těsnění dveří aut, hadice Ale těsnění v vzduchových rychlospojkykách

Já vím, to je definice na houby, výrobce asi neuvádí snášenlivost s pryží, že?

Nebaví mě na několika místech, 5 domácnostech mít všelijak speciální oleje

amperr

K uvedenému těsnění na rychlospojkách: Ze zásady by mělo být z olejivzdorné pryže. Jednak má naprostá většina velkých kompresorů olejové náplně, jednak se některé rozvody záměrně přimazávají olejem, zkrátka tam bych se WD40 nebál.

voodoo
hodnocení

0x

Prováděly se nějaké testy (vliv na různé materiály) - výsledek je že gumě (obecně chápanému materiálu) - škodí jen dlouhodobé ponoření (pak některé gumy bobtnají), ale je-li WD40 jen na povrchu - tak dle testů nemá nepříznivý vliv...

Tak možná, dokud je jen na povrchu, než se vsákne, co hlavně pod tlakem, který napomůže proniknutí do materialu, bude razdva ... Výrobci asi všeho dnes řeší životnost v řádu 2 let, což zrovna u těsnění dokáže "vhodné" mazivo zajistit ... Přitom použít silikon, bude to na 10 let, takže se za 2 roky neprodá další stroj...

hodnocení

0x

V malém množství nevadí a ve velkém škodí. Stejně jako alkohol

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]