Nejste přihlášen/a.
Dobrý den bydlím v panelovém domě bytové jádro je betonové(slabý panel) potřebuji budou se muset kompletně předělat el.rozvody (původní hliník za měď + přibudou spotřebiče) Prosím Vás chtěl bych se zeptat jak na to?jestli nějaké vychytávky? Bourat jádro se mi nechce .Děkuji všem za nápady.
Bytové jádro je betonové. Tak to na bourání raději zapomeňtem to už se tu probíralo. Je tam hliník. Jakpak se tam asi dostal? Nějakými dutinami? Co tak protahat stejnou cestou měď? Přizdívka už tu padla, podhledy taky, co předstěny, obklad deskami (sádrokarton, sádrovlákno...)? Samozřejmě lze teoreticky řezat drážky do betonu, ale to už je otázka na statika.
Centimetr nebo ani ne hluboká drážka ničemu nevadí.
To s největší pravděpodobností ne. Akorát to znamená, že buď máte holý dráty v maltě nebo CYKYLo a stejně se při potřebě zapíchnout napínáček do zdi musíte nejprve vypravit k jističům. A to nemluvím o krabicích.
Osobně jsem to řešil teď v kuchyni. Vodorovné vodiče v podlahové liště, v kabelovém kanálu za linkou a v siporexové příčce. Svislé jsem zasekal do panelu (centimetr je fakt málo). Ovšem krabice vycházejí tak 4 cm hluboké. Jednu svislou výztuž jsem trefil. Tady se nabízí ten podhled, tedy řešení viz @peter.
Mám také betonové jádro, hliníkové kabely nemám v žádné dutině normálně jsou zalité v tom betonu. Udělal jsem drážkovačkou drážky a kabely přetáhl lepidlem perlinkou a štuk. Nevím co máte všichni se statikem . Centimetr nebo ani ne hluboká drážka ničemu nevadi. Dělal to tak každý kdo předělával elektriku aspoň u nás v paneláku.
Takové věci tady ani nepište. Panelák je široký pojem a v některých typech paneláků a více ve spodních podlažích je toto ze statických důvodů zakázáno a to z důvodů vyčerpání statické únosnosti panelů. Takže proto se tím má obecně zabývat statik. Vaše nevědomost vás neomlouvá takto radit.
Bourat jádro určitě ne. Nikdo ani neví v jakém panelovém domě jaké panelové soustavy bydlíte. Proto je důležité provést stavební průzkum a zjistit možnosti vedení rozvodů. Obvykle jak nastínili kolegové ale bez zásahu do nosných i nenosných panelů
Rovněž různé přizdívky mohou znamenat v panelácích stavěných koncem 50.let zatížení navíc a to v důsledku vyčerpání únosnosti (panely byly i z takových materiálů jako škvárobeton,pazdeřobeton a jiné lehčeené materiály mnohdy radioaktivního rázu). Během probíhajcích několikanásobných rekonstrukcí už mohly být leckdy staticky narušeny, proto je třeba v takovýchto případech volat z principu statika. Jiná je také situace v přízemí a např.12. patře domu postaveného v 70 .letech. Domy leckdy postavené do druhé poloviny 70. let vykazovaly spousty statických poruch o kterých ani nemusíte mít tušení. Proto neradit stylem - já jsem něco vyřezal a ostatní to dělají také!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.