Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předělání el.rozvodů v panelovém domě

Od: polo63* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den bydlím v panelovém domě bytové jádro je betonové(slabý panel) potřebuji budou se muset kompletně předělat el.rozvody (původní hliník za měď + přibudou spotřebiče) Prosím Vás chtěl bych se zeptat jak na to?jestli nějaké vychytávky? Bourat jádro se mi nechce .Děkuji všem za nápady.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Tak jestli je to opravdu beton, tak jedině do podhledu a dolů pak v lištách nebo omítnout jádrovou a do omítky skrýt kabely! Příadně na stěnu třeba desky OSB s drážkou na elstalaci nebo rastr a SDK či jiná "obklad a pod nej zase skrýt kabely!

hodnocení

4x

Sadrokartonovy podhlad / kazetovy strop, potom zvisle drazky, vela panelov ma aj dutinu, odkial staci vytiahnut stare vodice.

hodnocení

3x
Taky je možnost na stěny nalepit 5cm silné porobetonove tvárnice o rozměrech 50*25cm. Takže na stěnu 20m2 jich bude cca 160=cca 5tisic Kč + cena za lepidlo. To hlavně tam, kde bude zásuvek hodně a hodně. Nemám rád dutý stěny
Take napady zase nemusi mat rad statik.

Běž už někam se statikem přizdívka porobetonem není žádný problém, a źbytečnost platit statika!

16.02.24 18:12
Na stěnu 20m2 by to bylo 500kg tvarnic. Tisíckrát lepší jak prerezana svislá výztuž třeba v délce 4metry, coz je klasika bohužel

amperr
hodnocení

0x

Bytové jádro je betonové. Tak to na bourání raději zapomeňtem to už se tu probíralo. Je tam hliník. Jakpak se tam asi dostal? Nějakými dutinami? Co tak protahat stejnou cestou měď? Přizdívka už tu padla, podhledy taky, co předstěny, obklad deskami (sádrokarton, sádrovlákno...)? Samozřejmě lze teoreticky řezat drážky do betonu, ale to už je otázka na statika.

doplněno 16.02.24 18:05:

Centimetr nebo ani ne hluboká drážka ničemu nevadí.

To s největší pravděpodobností ne. Akorát to znamená, že buď máte holý dráty v maltě nebo CYKYLo a stejně se při potřebě zapíchnout napínáček do zdi musíte nejprve vypravit k jističům. A to nemluvím o krabicích.

doplněno 16.02.24 18:47:

Osobně jsem to řešil teď v kuchyni. Vodorovné vodiče v podlahové liště, v kabelovém kanálu za linkou a v siporexové příčce. Svislé jsem zasekal do panelu (centimetr je fakt málo). Ovšem krabice vycházejí tak 4 cm hluboké. Jednu svislou výztuž jsem trefil. Tady se nabízí ten podhled, tedy řešení viz @peter.

zero

Mám také betonové jádro, hliníkové kabely nemám v žádné dutině normálně jsou zalité v tom betonu. Udělal jsem drážkovačkou drážky a kabely přetáhl lepidlem perlinkou a štuk. Nevím co máte všichni se statikem . Centimetr nebo ani ne hluboká drážka ničemu nevadi. Dělal to tak každý kdo předělával elektriku aspoň u nás v paneláku.

Takové věci tady ani nepište. Panelák je široký pojem a v některých typech paneláků a více ve spodních podlažích je toto ze statických důvodů zakázáno a to z důvodů vyčerpání statické únosnosti panelů. Takže proto se tím má obecně zabývat statik. Vaše nevědomost vás neomlouvá takto radit.

zero

Inžo, nikomu nic neradím, jen jsem napsal jak jsem to udělal já. Kdysi to byla perfektní poradna ,dokud tady nebyli takový inženýři jako jsi ty.

Pravda, nyní je tu víc debilů *smich* a žádný statik

hodnocení

0x
Já mám za sebou v rodině 5 panelových bytú včetně svého rúzných patrech
Ve všech sem elektriku zasekal do panelu
V někerých sem našel i prúchodky a tam sem si za pomoci púvodních dratú natahal nový a to jak pro světla tak i pro zasuvky
Bylo to s chlupem ale vešlo se to

hodnocení

0x
Když jsem dělal skorotchýni novou kuchyň včetně elektriky, tak jsem nový zásuvky u linky tahal cykylo kabelem a ten následně překryl obkladačkama lepenýma na silnou vrstvu lepidla. Ale bylo to lepení peklo, všechno podkládat,aby nesjizdely dolů :)

hodnocení

0x
Tak dejte jen kabely k novým spotřebičům. Proč měnit vše?

hodnocení

0x

Bourat jádro určitě ne. Nikdo ani neví v jakém panelovém domě jaké panelové soustavy bydlíte. Proto je důležité provést stavební průzkum a zjistit možnosti vedení rozvodů. Obvykle jak nastínili kolegové ale bez zásahu do nosných i nenosných panelů

Rovněž různé přizdívky mohou znamenat v panelácích stavěných koncem 50.let zatížení navíc a to v důsledku vyčerpání únosnosti (panely byly i z takových materiálů jako škvárobeton,pazdeřobeton a jiné lehčeené materiály mnohdy radioaktivního rázu). Během probíhajcích několikanásobných rekonstrukcí už mohly být leckdy staticky narušeny, proto je třeba v takovýchto případech volat z principu statika. Jiná je také situace v přízemí a např.12. patře domu postaveného v 70 .letech. Domy leckdy postavené do druhé poloviny 70. let vykazovaly spousty statických poruch o kterých ani nemusíte mít tušení. Proto neradit stylem - já jsem něco vyřezal a ostatní to dělají také!

tj
hodnocení

0x
Udělal bych stropy ze sádrokartonu a využil je rovnou pro bodové osvětlení, případně nějaké parádičky se světly, pokud na to jste. V onom prostoru bych roztahal měděné dráty kam bude třeba. Vysekal bych ne moc hluboké drážky od stropu svisle k vypínačům a zásuvkám. Tak to bude přehledné, budete vědět kudy vede kabel a nestane se vám, že ho v budoucnou trefíte omylem při vrtání, apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]