Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyprala jsem ségry drahé šaty-pomoc

Od: bimbamm odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, potřebovala bych pomoc. Vyprala jsem v ruce šaty mojí ségry, protože jsem si je chtěla vzít zítra do divadla, ale byl na nich flek. Chtěla jsem to vyčistit a ona mi na to nic neřekla. Vyprala jsem je tedy v ruce. Poté jsem ale zjistila, že na sobě mají štítek: jen suché čištění a 100% hedvábí. Teď mi přijde (šaty jsou zatím mokré), že ztuhly a jsou tvrdší než předtím . Co mám dělat? Moc se bojím, že jsem je zničila…

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já si myslím, že to bude dobré. Mnoho textilií, když jsou mokré, tak jsou tvrdé. Vyschnou a budou se tvářit, že se nic neděje. V klidu vyčkejm až uschnou.

hodnocení

1x

Nemyslím, že by to bylo hedvábí. To naopak praním změkne a pustí chloupky.Pevnost mokrého hedvábí klesá na 80 % pevnosti zasucha a vlákna tak snadněji popraskají nebo se nenávratně vytahají a polámou. Proto se s ním při praní, ždímání a sušení musí zacházet zvlášť opatrně.

Také záleží, jakým pracím prostředkem jste je prala. Na hedvábí se používají jiné prací prostředky než běžné, nesmí být alkalické

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]