Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osvětlení schodiště

Od: honza85 odpovědí: 34 změna:

Dobrý den,

rád bych Vás poprosil o zkušenosti a případné rady jak odstranit můj problém. V domě mám osvětlené schodiště, které spínalo až když bylo šero a na pohyb. Po vypadku elektriky se stalo to, že světla svítí pořád a osvětlení jako pulzuje. zesiluje a slábne. Bohužel svítí stále a nevypne. Osvětlení jsou bodové led žárovky. LED zdroj 12V 30W IP67 TLPS-12-30.

na horním a spodním schodu mám ve spodní části kovový pás, na který jsou napojeny očka s kabelem, které vedou do rabiček - viz foto. Nemám však vůbec tušení o co se jedná a jak to vlastně mohlo fungovat jak na pohyb tak na soumrak. Ty železa ve spodní části schodu jsou vlastně k čemu?

Mohu Vás poprosit o Vaše případné rady kde je vlastně problém a na provedení?

Dům jsem koupil už s osvětlením.

Osvětlení schodiště
Osvětlení schodiště #2
Osvětlení schodiště #3

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ještě se zeptám... dá se zjistit označení integrovaných obvodů? Můžete poskytnout čitelné foto ze strany součástek i ze strany DIP přepínače? A ještě dotaz, ty dva "plechy"z opačné strany jsou taky jen "plechy"? Není tam "něco"? Nikde nevidím silový kontakt, který spíná "asi"výstup zdroje pro LED svítidla...není tam ještě někde něco dalšího? Deska s DPS v krabici je pouze zakryta? Čím?

Nějak se nemohu dopátrat, jak to funguje...tedy s tím, co jste popsal a vyfotil. Tedy DPS s nějakými součáskami, napájecí zdroj, 2 plechy, svítidla... Dejte více informací, zajímá mě to...

Píšete..."spodní části kovový pás, na který jsou napojeny očka s kabelem, které vedou do krabiček - viz foto. ". Kolik těch krabiček s DPS tam je? Kde jsou umístěny? Co vše se nachází někde poblíž...a patří to k osvětlení schodiště.

A ještě mě napadá jedna věc...není se možno dotázat původního majitele, co tam "nabastil"nebo dal udělat...?

doplněno 18.02.24 20:50:

Na poslední fotce vidím vedle (modrého) DIP spínače fotorezistor...

doplněno 18.02.24 21:04:

Nějak jsem odpověď ukončil nechtěně dřív, takže pokračování. Takže fotorezistor "dovolí spínat"světlo až za šera nebo za tmy... A plechové pásky (umístěné ze zadní strany schodů) budou mít funkci kapacitních snímačů... osoba, která se k nim přiblíží nebo stoupne na schod, změní "kapacitu"na vstupu vyhodnocovacích obvodů a světlo se rozsvítí. Podobně poslední schod, opět změna okolo pásku a zhasnutí světla... možná se mýlím, ale toto jsem vydedukoval z informací, které zde jsou... zkuste, další rádci, doplnit.

Vidím to na problém některého integrovaného obvodu...ale nevíme typy a přečíst jejich označení na foto je pro mě nemožné...

Případně i tazatel, pokud ještě může pomoci v "luštění". Jak to fungovalo? Kdy se světlo rozsvěcelo, pokud jste přicházel ke schodům? A další, co by nám pomohlo... Jde dopsat typy IO?

honza85
Bude to přesně tak jak píšete. Za denního světla nic až když bylo šero tak osvětlení začalo fungovat. K rozsviceni nastalo při vkroceni na schodiště. Takže to fungovalo jak píšete.
Osvětlení schodiště #4

Takže toto dělal "Kutil" s velkým "K"...

1.takže buď najdete dalšího velkého Kutila, který to bude schopen opravit,...

2.nebo najdete majitele a tam se dozvite více...

3.nahradíte toto vše současnými komponenty, tedy světla LED raději s PIR čidly, než radiovými (některé typy radiových mají problémy s nastavení, snímají třeba i pohyb "za stěnou" a svítí při každém průchodu okolo stěny

4. nebo jen asi dvě PIR čidla na 12V DC, které budou ovládat osvětlení schodiště; nebo vše v jednom

@nonek
Dobrá práce Nonku, je vidět že máš přehled *palec*
Ještě se mám co učit

111®
hodnocení

1x

bylo by potřeba identifikovat ten spínač, bez znalosti celého zapojení je těžké radit, mlže být zkrat na nějaké větvi a vypíná pojistka proti zkratu, nebo také je zdroj málo zatížen, ale to je jen dohad...Zkusit jednotlivá osvětlení nebo větve napájet samostatně jestli se zjistí která to dělá..možná jestli víte jak je to zapojeno k čidlu, jednotlivé větve odpojovat , jak se to bude chovat..vypadá to že vodiče jsou popsány, tak podle toho by se asi dala najít i světla..

honza85
hodnocení

1x
Přikládám foto. Ty spodní plechy je čistě 3mm kus pasoviny a je jak na spodním schodu tak na horním. Pak je zde zdroj a spodní a horní (nevím co to je) senzor. Netuším na co jsou ty pasoviny a jak to vlastně celé funguje
Osvětlení schodiště #5
Osvětlení schodiště #6
Osvětlení schodiště #7

honza85
12.02.24 16:46
hodnocení

Osvětlení schodiště #8
Osvětlení schodiště #9

hodnocení

0x

Patrně odešlo relé , to co máte v krabičce. Pokud tomu nepomůže restart. t.j. vypnutí a zapnutí jističe

honza85
hodnocení

0x
Děkuji za reakci. Bohužel to tomu nepomohlo. A o jaké relé se prosím jedna? Myslím čím ho například nahradit. Děkuji

Ještě nafoťte celé schodiště, ať je vidět, jestli na prvním a posledním schodu není nějaké integrované osvětlení. A kde je vlastně umístěn ten fotosenzor? Krabička s "relé" , jak jsem to zařízení nazval, není ještě jedna nahoře poblíž posledního schodu? Domnívám se, že to funguje radiově a zároveň soumrakově. Stačí se přiblížit do zorného pole radarového snímače a zároveň splnit podmínku nastavení pro sepnutí při určité intenzitě osvětlení např. 35lx . Na tom modrém se pak nastaví krom intenzity ještě časový doběh.Takže vidím problém v radarovém snímači. Ty obvykle , pokud jsou poškozeny, světlo nevypnou a to svítí stále dál. Protože to obsahuje jemnou elektroniku, je potřeba se rovněž zabývat možným přepětím v síti a případně doinstalovat přepěťové ochrany, aby nedocházelo k častému poškozování. Podobný problém s pohybovými čidly nyní řeším v jednom pražském činžáku, kde příliš často dochází k poruchovosti čidel. Ty plechy pod stupni demontujte a zjistěte, co to je. Nějaká plechová krabička integrovaná do stupně?

Ještě sdělte počet a typ bodových zdrojů osvětlení, typ patice,výkon

111®
hodnocení

0x

no stejným, typ je určitě na desce..

honza85
hodnocení

0x
Žádný popis nemá. Netuším co to je

honza85
hodnocení

0x
Nevíte čím to nahradit?
Osvětlení schodiště #10
Osvětlení schodiště #11

A nevíte kdo to montoval? Ten by měl mít správné info...

honza85
hodnocení

montováno to je před 10lety za doby původního majitele. Tomu to dělala nějaká truhlářská firma

111®
hodnocení

0x

tak mobil a zkusit hledat podle obrázku

doplněno 12.02.24 19:17:

jak se to ovlává? dálkově?

honza85
hodnocení

ovládání je že se to aktivuje až za šera. Reaguje to na pohyb. Opravdu netuším jak to muže fungovat, když to nebypadá ani na soumrakové čidlo ani na pohybové. Ty plechy které jsou na horním a spodních schodu také netusím proč tam jsou.

111®
hodnocení

0x

no to budou zdroje úrp LED.. svetsoucastek.cz/...

TLPS-12-30 to hlásí

honza85
hodnocení

Ano zdroj je tento. mám uvedeno u prvního příspěvku. Ten to snad ale dělat nemůže.

ttt

ja si tipnu spatny zdroj, budou vyschly kondezatory.

honza85
Děkuji za názor. Koupím nový a uvidíme.

hodnocení

0x
Honzo, jestli se ti to stalo po výpadku proudu, tak došlo k Oz-opětovnému zapnutí. Často se pak objeví na přístrojích přepětí a zničí jednu(ochrannou,varistor transil) , ale často i víc součástek.
Koupil bych radši celý modul celý a měl klid
111®

no jenže modul jaksi nejde dohledat, jedině do teplejch a do obchodu, ale před tím zadrátovat pořadí kabelů aby je nepřehodil..

honza85
hodnocení

Rád vše koupím nové. Otázka je ale co přesně. Zdroj z 230v na 12v je jasný, ale ty ostatní krabicky netusím co to jsou za čidla.

honza85
hodnocení

hledám kde se dá a vypadá to něco jako Mikrovlnný radar pro detekci pohybu

honza85
hodnocení

Tak jsem dal nový zdroj a achová e to stejně. Po zapojení se to cca za 20vteřn pustí a pulzujícím světlem to svítí stále.

to jste se zbytečně unáhlil... *smich* A možná jste ještě dal špatný zdroj

honza85
18.02.24 19:17
hodnocení

0x
Osvětlení schodiště #12
Osvětlení schodiště #13

Vypadá to jako radarový snímač. Poz.1-2 se nastavuje dosah v metrech , 3-5 čas v sekundách až minutách a 6-8 intenzita světla, při které se bude spouštět

111®
hodnocení

0x
Zkuste komponent vyhledat pomocí obrázku. Ty plech jsou napevno nebo jdou stačit, pokuf ano mohl by to být naslapny kontakt. A to by asi chtelo rozebrat.
honza85
Ten je na tvrdo nasroubovan do schodu. Uz jsem to měl vše povolené.

111®
hodnocení

0x

nějak se nemohu smířit s tím, že to nejde identifikovat. Napadá mne, jestli to není bykuchaný tišťák z nějakého obalu aby se to vešlo do montážní krabice. A jak vylo uvedeno, ty plechy by mohly být snímače, kapacitní, jestli je to ten plech na obrázku s připojeným kabelem..

doplněno 19.02.24 10:22:

vykuchané by to mohlo být z tohoto: svet-svitidel.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]