Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych Vás poprosil o zkušenosti a případné rady jak odstranit můj problém. V domě mám osvětlené schodiště, které spínalo až když bylo šero a na pohyb. Po vypadku elektriky se stalo to, že světla svítí pořád a osvětlení jako pulzuje. zesiluje a slábne. Bohužel svítí stále a nevypne. Osvětlení jsou bodové led žárovky. LED zdroj 12V 30W IP67 TLPS-12-30.
na horním a spodním schodu mám ve spodní části kovový pás, na který jsou napojeny očka s kabelem, které vedou do rabiček - viz foto. Nemám však vůbec tušení o co se jedná a jak to vlastně mohlo fungovat jak na pohyb tak na soumrak. Ty železa ve spodní části schodu jsou vlastně k čemu?
Mohu Vás poprosit o Vaše případné rady kde je vlastně problém a na provedení?
Dům jsem koupil už s osvětlením.
Ještě se zeptám... dá se zjistit označení integrovaných obvodů? Můžete poskytnout čitelné foto ze strany součástek i ze strany DIP přepínače? A ještě dotaz, ty dva "plechy"z opačné strany jsou taky jen "plechy"? Není tam "něco"? Nikde nevidím silový kontakt, který spíná "asi"výstup zdroje pro LED svítidla...není tam ještě někde něco dalšího? Deska s DPS v krabici je pouze zakryta? Čím?
Nějak se nemohu dopátrat, jak to funguje...tedy s tím, co jste popsal a vyfotil. Tedy DPS s nějakými součáskami, napájecí zdroj, 2 plechy, svítidla... Dejte více informací, zajímá mě to...
Píšete..."spodní části kovový pás, na který jsou napojeny očka s kabelem, které vedou do krabiček - viz foto. ". Kolik těch krabiček s DPS tam je? Kde jsou umístěny? Co vše se nachází někde poblíž...a patří to k osvětlení schodiště.
A ještě mě napadá jedna věc...není se možno dotázat původního majitele, co tam "nabastil"nebo dal udělat...?
Na poslední fotce vidím vedle (modrého) DIP spínače fotorezistor...
Nějak jsem odpověď ukončil nechtěně dřív, takže pokračování. Takže fotorezistor "dovolí spínat"světlo až za šera nebo za tmy... A plechové pásky (umístěné ze zadní strany schodů) budou mít funkci kapacitních snímačů... osoba, která se k nim přiblíží nebo stoupne na schod, změní "kapacitu"na vstupu vyhodnocovacích obvodů a světlo se rozsvítí. Podobně poslední schod, opět změna okolo pásku a zhasnutí světla... možná se mýlím, ale toto jsem vydedukoval z informací, které zde jsou... zkuste, další rádci, doplnit.
Vidím to na problém některého integrovaného obvodu...ale nevíme typy a přečíst jejich označení na foto je pro mě nemožné...
Případně i tazatel, pokud ještě může pomoci v "luštění". Jak to fungovalo? Kdy se světlo rozsvěcelo, pokud jste přicházel ke schodům? A další, co by nám pomohlo... Jde dopsat typy IO?
Takže toto dělal "Kutil" s velkým "K"...
1.takže buď najdete dalšího velkého Kutila, který to bude schopen opravit,...
2.nebo najdete majitele a tam se dozvite více...
3.nahradíte toto vše současnými komponenty, tedy světla LED raději s PIR čidly, než radiovými (některé typy radiových mají problémy s nastavení, snímají třeba i pohyb "za stěnou" a svítí při každém průchodu okolo stěny
bylo by potřeba identifikovat ten spínač, bez znalosti celého zapojení je těžké radit, mlže být zkrat na nějaké větvi a vypíná pojistka proti zkratu, nebo také je zdroj málo zatížen, ale to je jen dohad...Zkusit jednotlivá osvětlení nebo větve napájet samostatně jestli se zjistí která to dělá..možná jestli víte jak je to zapojeno k čidlu, jednotlivé větve odpojovat , jak se to bude chovat..vypadá to že vodiče jsou popsány, tak podle toho by se asi dala najít i světla..
Ještě nafoťte celé schodiště, ať je vidět, jestli na prvním a posledním schodu není nějaké integrované osvětlení. A kde je vlastně umístěn ten fotosenzor? Krabička s "relé" , jak jsem to zařízení nazval, není ještě jedna nahoře poblíž posledního schodu? Domnívám se, že to funguje radiově a zároveň soumrakově. Stačí se přiblížit do zorného pole radarového snímače a zároveň splnit podmínku nastavení pro sepnutí při určité intenzitě osvětlení např. 35lx . Na tom modrém se pak nastaví krom intenzity ještě časový doběh.Takže vidím problém v radarovém snímači. Ty obvykle , pokud jsou poškozeny, světlo nevypnou a to svítí stále dál. Protože to obsahuje jemnou elektroniku, je potřeba se rovněž zabývat možným přepětím v síti a případně doinstalovat přepěťové ochrany, aby nedocházelo k častému poškozování. Podobný problém s pohybovými čidly nyní řeším v jednom pražském činžáku, kde příliš často dochází k poruchovosti čidel. Ty plechy pod stupni demontujte a zjistěte, co to je. Nějaká plechová krabička integrovaná do stupně?
no jenže modul jaksi nejde dohledat, jedině do teplejch a do obchodu, ale před tím zadrátovat pořadí kabelů aby je nepřehodil..
nějak se nemohu smířit s tím, že to nejde identifikovat. Napadá mne, jestli to není bykuchaný tišťák z nějakého obalu aby se to vešlo do montážní krabice. A jak vylo uvedeno, ty plechy by mohly být snímače, kapacitní, jestli je to ten plech na obrázku s připojeným kabelem..
vykuchané by to mohlo být z tohoto: svet-svitidel.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.