Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dosahnout pevnejsi omitky?

Od: pumprdlik® odpovědí: 29 změna:
Dobry den. Chci mit cihlove zdi omitnute pevnejsi omitkou nez je bezna. Jde pouzit na omitani napr. zdici malta? Predem dekuji za rady a zkusenosti.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Až zkusíte K01, tak zjistíte, že do omítky nezatlučete hřebík.

K čemu tak tvrdou maltu?

krtek6
hodnocení

3x

také netuším důvod zpevňování...jestli je zeď holá a neomítnutá tak normální cementový špric...a pak jádrová omítka..ono taky někdy stačí používat kvalitní materiály...aneb moje nezčetně krát omýlané...nekupovat KVKčko z hobby marketů, který rozhrabou slípky...Cemix, Webber, ProfiBau...to je kvalita

hodnocení

2x

Nevím, co vás k tomu vede ani nevím pro jaké použití to má být. . Malty by se daly rozdělit podle způsobu použití jako zdící a na omítání. Zdící malty mají obvykle vyšší zrnitost a i vyšší pevnost . Ovšem na omítání se nehodí, protože nemají takovou plasticitu. Je rozdíl v tom, jestli se malta udrží na vodorovné ložné spáře nebo svislé zdi, či stropě.

Pokud trváte na pevnosti, použijte cementovou maltu ale přednostně doporučuji maltu vápenocementovou MVC s pevností 1,5 -5MPa .Cemix dokonce vyrábí soklovou maltu s pevností 6MPa. Vše pro ruční omítání.

hodnocení

Ktera malta od Cemixu to je? Ja jsem nasel pouze Cemix 2011 max 5 MPa. To zpevneni zkusim udelat perlinkou, abych zabranil droleni pri navrtavani nebo urazeni pri buchani.
krtek6

Ano Cemix 2011 je standardní jádrová omítka a ta bohatě stačí na vše. Toho cementu je tam požehnaně a omítky drží jak Helvétská víra. Sám z nich mám celej byt a když to chceš náhodou oškrábat tak ničíš jeden škrabák za druhým. Žadnou perlinku proboha a už vůbec ne na zpevnění! To je zas argument jak noha. Aby se mi to nedrolilo při navrtávání. Už když si to po sobě jen přečteš a zamyslíš se nad tím, tak musíš vyhodnotit, že to je kravina.

Já tohle vždycky přirovnávám k lepení rozbitého hrnku izolačkou.

hodnocení

"Jak noha" jste radic, nechapu proc zde vubec reagujete, nic z toho co jste psal nebylo relevantnim predmetem rady

- nedokazal jste specifikovat co je ta "soklova malta s pevností 6MPa", kterou jste sam "radil"

- Misto odpovedi na otazku , rikate ze je blbost vubec otazku pokladat ...

- ocekaval bych aspon vysvetleni vaseho tvrzeni, ze omitaci malta s perlinkou u povrchu ma horsi pevnost pri bouchani do zdi nez malta bez perlinky... ale toho se asi take nedockam...

výtka
Upozornění od sys milancukrar 13. 02. 2024 12:09:21
Prosím, mírněte se, radí Vám opravdoví znalci.
krtek6

1) já jsem nenapsal ani slovo o nějaké soklové maltě

2) já jsem radil jádrovou omítku která má číslo 2011 a používá se na běžný omítky a je dostatečná

3) ano, svým způsobem je dotaz blbost, ale přisto se tu snažíme pomoci

4) Řešíš tu nějaké pevnosti v MPa, ale ještě jsi tu nedal důvod proč vůbec o něčem takovém uvažuješ. Pokud máš nějaké statické problémy, tak ti to stejně nepomůže a v opačném případě je to jedno. Sádrová omítka se taky háže jako jednovrstvá přímo na cihlu a má 2x - 2,5x menší pevnost než vápenocementá. Stejně tak ti tu kolega napsal, že je rozdíl ve vlastnostech mezi omítací a zdící maltou z hlediska plasticity a přilnavosti na podklad.

5) je absolutně zbytečný, potahovat nově nahozenou jádrovou omítku další vrstvou lepidla s perlinkou, protože si ničemu nepomůžeš. Perlinkou se přetahují akorát přechody mezi různými mateiály, aby nevznikaly dilatace a praskliny. Např. napojení cihelné stěny na betonovou a podobně a nebo se tím stěrkuje porobetonová tvárnice.

6) Argumenty o bouchání do zdi asi nechápu. Nevím proč bych si měl bouchat do omítek. O pevnosti jádrové omítky rozhoduje poměr cementu v ní obsažené a ne to, jestli je to potažený perlinkou.

7) Pokud chceš mervomoci někde dávat perlinku, tak ta se maximálně VTLÁČÍ do nahazované omítky, pokud se předpokládá větší vrstva v řádech X cm než je běžná.

Co byste chtěl lepšího než rady zdejších opdborníků? Pokud chcete radu tak zajděte do hospody a jistě Vám nějaký "hopspodský odborník" na vše Váš názor potvrdí!

Na omítky běžně stačí obyčejná jakákoli jádrová omítka (tedy pokud nejde o raketové silo nebo garáže pro tanky) a vše co se do ní nacpe navíc je kontraproduktivní. Pokud je Vám málo jádrová, omítněte pokud umíte, cementovou maltou a jako výztuž, abyste to měl just pevné tak ne perlinku ale karisíť-

.

hodnocení

krtek6 - OK , diky za rady

Je to pro koupelnu. Na omitku chci pak dat koupelnovou izolaci, betonovou sterku + dohlazeni velmi jemnym betonem + epoxidova barva. (PS: prosim neradte mi obklady) Tak se jen trochu obavam aby se mi ten betonovy povrch od te malty po case neodloupaval po velkych kusech jako vejce na tvrdo...

V tom případu rovnou udělejte cementovou pálenou!
krtek6

teď přemýšlím co může být ještě jemnější beton když betonová stěrka v řádech mm je asi to nejmenší (z hlediska frakce) co jde...pak už jsou jen nátěry v řádech mikronů

Jen pro doplnění : Cementová pálená omítka: je dvouvrstvá omítka, kde jádro tvoří cementová malta tloušťky 15 mm a lícní vrstva je jemná cementová malta v tloušťce 5 mm, která se po zavadnutí navlhčí, popráší se cementem a vyhladí se ocelovým hladítkem (vypálení).

Ještě doplnění dříve se tato dělali omítky prádelen, vany na máchání prádla atd

hodnocení

Moje otazka nebyla na povrchovou vrstvu jako takovou, ale jestli nehrozí, že se bude ta tvrda povrchová vrstva (ve sklatbě omítka + hydroizolace + beton (2-3mm) + jemny beton (0mm) + barva) odlupovat/oddělovat od té omítky?

Mám jemný beton s maximalním zrnem < 0.3 mm

PS: "Pálenou" :)) už jsem ze zvědavosti testoval, tak vím že by skončilo katastrofou... tu nikdo (rozhodně ne ja) nedovede udělat tak aby spolehlivě nepopraskala.

Ale že Vy neumíte neznamená, že to nikdo jiný neumí! Toto je stejně pevné-tvrdé jako beton, tvrdší už neexistuje-jedině pak kvalitní šalunk a vylít pořádným betonem z betonárny!kterým se betonují panely, třeba panelákové nebo spiroly atd

hodnocení

Diesel - Jak ale zajistíte že ta vaše "pálená" stěna celá od té omítky neodpadne?

Zkušenosti pane zkušenosti. Pokud je stěna suchá-nevzlíná zemní vlhost atd pak ta omítka vodu nepropustí a tudíž neodpadne. Jasně jsem pasl používala se na omítky prádelen do výšky cca metr a půl, na betonové vany v prádelnách (bez asfalové či jině protivodní izolace...)

Pro pum,prdlíka-kritizovat umíte? odpovím si ANO Umíte. Umíte na netu Hledat NER neumíte stačí zadat tohle cituji nejen Vás : "nedokazal jste specifikovat co je ta "soklova malta s pevností 6MPa","Stačí málo zadat název do google a je to : dek.cz/...

Pumprdlik: Vše špatně, co píšete až nyní.Nejdříve jste měl napsat, pro jaký účel to máte. Pak napsat zamýšlenou skladbu a pak dotaz, jestli je to tak správně nebo jak to navrhnout. Podle toho, co píšete, nechápu vaše myšlenkové pochody, když řešíte pevnost malty , na které je nanesen hydroizolační nátěr a na tom máte jakousi "betonovou" stěrku. A pak vyjádříte obavy nad tím, aby ten "beton" držel na té maltě. "Betonová" stěrka vám drží na hydroizolačním nátěru, takže by vás asi měla zajímat přídržnost stěrky k podkladu v MPa a ne pevnost malty jako takové. Nemá vůbec žádnou hodnotu vám psát , jak to máte udělat, když tomu vůbec ale vůbec nerozumíte,nechápete a navíc si nedokážete představit v jaké kvalitě to musí vše dopadnout, aby to lahodilo oku. Pokud to chcete provádět sám, tak toho zavčasu nechte. Tuto práci svede jen opravdu málo firem a ještě se to nepovede napoprvé. Nehledě na praktičnost zmiňovaného povrchu a jeho čistitelnost. Jsem přesvědčený o tom, že výsledek stejně nebude odpovídat vašim představám. Těchto povrchů už jsem viděl a bylo to tak, jak píšu. Dokonce byly i úlety typu dřevěný obklad do sprchy.

hodnocení

2x
Kdyz jsem omital unimaltem s piskem 1:4, tak to neslo ani prebrousit. Pak uz jsem daval 1:6 a bylo to akorat.

111®
hodnocení

0x

zkus vodní sklo, co to udělá...

Ztvrdne to už v kalfasu.

hodnocení

Sice Misto rad a odpovedi na otazku zde jsem zde nalezl pouze vysmech a rady "radicu" tuto otazku ,jak zskat penejsi omitku, nepokladat... Reseni jsem nasel otestoval a funguje jeste lepe nez jsem ocekaval.
Staci pouzit smes obyc Omitky a flexibilbiho lepidla , ruznym pomerem dostanete libovolnou pevnost omiky, ktera se vam zrovna hodi.

Jako, že omítka s menší pevností, vylepší maltu s lepší pevností? Můžete být, prosím, konkrétní, co a jak jste míchal?

p.Milane docela se divím proč se tací lidé vůbec ptají, když mají svůj názor a skuteční odborníci nic neví!

Pane Diesel.

"docela se divím proč se tací lidé vůbec ptají"

to já se nedivím, páč lidé jsou různí. Za ty roky to je i zde znát. Jelikož se snažím nehodnotit tazatele, i teď si to nechám pro sebe.

krtek6

já bych třeba teď chtěl vidět tazatleovi laboratorní výsledky pevnosti té omítky*smich*

Pane Krtku, myslíte test, píchnu prstem, či šroubovákem?

krtek6

jo tak tydle zkoušky...to umím taky...ještě pak je další stádium..kladivo ruční a pak kombinované ;)

Je hezké, že to bereme s humorem, ani jinak by se to snad nedalo.Co dodat? Ať se tazatelovi daří při "experimentování" se stavebními materiály a ať výsledek dopadne tak, jak si představoval, lépe řečeno tak, jak má dopadnout.:-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]