Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průduch na půdní vestavbě

Od: lenka® odpovědí: 14 změna:
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak vyřešit průduchy na půdě. Dům je prvorepublikový, nezateplený. Půda nikdy nebyla obytná a jsou tam klasické díry ve zdi aby půda větrala. Teď ji rekonstruujeme na obytnou vestavbu. Kdyby skrz ně šlo přirozené světlo bylo by to super, ale nevíme jestli to jde nějak realizovat (rosení, atd.). Nebo to nechat otevřené, aby to přes léto větralo (jen nějakou mřížku kvůli ptákům) a na zimu utěsnit. A nebo to raději zazdít? Mnohokrát děkuji za radu.
Průduch  na půdní vestavbě

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nějak jsem nepochopil, kde je problém a jaký.

To foto je u Vás?

Nejlépe pozvat nějakého projektanta, nebo se musíte více rozepsat o podrobnostech.

Milane, asi jde o ty tři kulatý díry pod okny. Ale mohu se mýlit. Já bych je zazdil.

Pulštok, se musí stejně zateplit...díry zadělat...

hodnocení

Ano, je to u nás. Je jich po obvodu cca.10. Zazdění jsme brali spíše jako poslední variantu. Kvůli venkovnímu pohledu. Budeme zachovávat secesní venkovní omítku a zdobení.
Nejlepší by bylo kdyby tudy mohlo jít to přirozené světlo. Přemýšleli jsme o nějakém skelném tubusu. Ale nevíme jestli to bude fungovat.Zdi zhuruba 1,5m. Chtěla jsem hlavně vědět jestli to už někdo takhle řešil a uměl by poradit.

Paní Lenko,

Zdi zhuruba 1,5m.***ale to nemyslíte sílu zdi, páč ta je asi 15cm. kterou musíte stejně zateplit, pokud chcete obytné podkroví.

Pokud opravdu chcete zachovat ty díry, jen kvůli světlu, to musí kutil udělat "světlovod" na míru a estetiku, dle Vašeho přání.

Ale toto je jen drobnost, proti tomu, co Vás čeká.

hodnocení

0x

Možno sa mýlim,no tu bude problém asi iný. Vidím tam zásah do statiky a konštrukcie strechy a dosť výrazný.

Mě taky přijde, že tam něco chybí a vypadá to uříznuté, tuším vazníky se tomu říká a přesně to vystihuje jejích účel...

Kde co chybí? Můžete to označit?

Přijde mi, že ty dvojice vodorovných trámů na obou by okrajích fotky by měly pokračovat až ba protější stranu prostoru a tím držet krov pohromadě.
gg*

Nemusí nic pokračovat. Najděte si obrázky pro "Ležatou stolici". Tam je to řešené takhle, jak to je na obrázku nahoře.

Pokud myslíte ten konec trámu, co jsem dal do červeného rámečku, tak to je originál, a tak to má být správně.

Nevím, marně hledám červený rámeček :) Ale asi měl být tam,co myslím, jiné místo mě nenapadá.

Popravdě krovy mi nic neříkají, ale ty trámy, co na malém obrázku v telefonu vypadaly na první pohled jako uříznuté, mě zarazily.

Mám s tímhle jedinou zkušenost, starou cca čtvrtstoletí. Naši přistavovali, takže bylo potřeba upravit i původní krov na staré půlce domu. Calá půda protkaná vazníky nového/upraveného ve výšce asi třičtvrtě metru nad podlahou. Byl tenkrát záměr i tu půdu v budoucnu částečně zobytnit, takže první krok měl být "odborník", co tu vazbu předělá, aby byla půda průchozí.

No, tak předělal ... večer přišel otec z práce, vylezl na půdu a vypadal, že mu praskne žilka, když zjistil, že ten "odborník" to prostě komplet vyřezal a hotovo ... Takže závitovky, kramle, trámy zpátky, jenom uprostřed, kam se občas leze, to předělal na úroveň podlahy.

když jsem hladový, zapomenu i vložit obrázek. Omlouvám se.

Teď jsem po řízku, tak to bude OK.

Já mám zprostředkovanou informaci, jak cikáni v Josefově vyřezávali za komačů krovy, aby bylo čím topit. To byli machři, věděli, co vyřezat, co nechat.

Průduch  na půdní vestavbě #2

hodnocení

0x

Dobrý den. Kulatýma otvorama ve zdi, které mají tak malý průměr a jsou ještě z boku vám žádný efekt v prosvětlení nevyvolá. Na fasádě ponecháte jen náznak otvoru, zbytek budete moct patrně zazdít. Je to pozůstatek nejspíš provětrávané hospodářsky využívané půdy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]