Nejste přihlášen/a.
Odcházejí mi vafky, tak bych je vyměnila za nové. Teď ale čtu, že od r. 2029 bude zákaz plynových kotlů.
Mám koupit vafky? Nechce se mi tahat el. kabel, ale co bych místo nich mohla použít za topidlo? Místnost 60m3. Byt 1+kk.
Děkuji rádcům za návrhy.
Tak především WAWky nejsou žádný kotel a ta informace má být, že evropská unie plánuje zakázat prodej kotlů od r.2029 a úplný zákaz od r.2040 a nahradit je tepelnými čerpadly. Takže si wawky klidně koupit můžete.
Mám v domě cca 50 ks WAWek a několik plynových kotlů. To by mě docela zajímalo, jak bych to nahrazoval tepelnými črpadly.
Vysekal do všech bytů ústřední vytápění... No nezávidím. Nějaký starší činžák v historické zástavbě?
Než začnete uvažovat o jiném topení, tak si přesně zjistěte, co na wawkách odchází. Tipuju, že vám to řekl nějaký výměnkář. Najděte si opraváře. Topné panely ne. To je jen extémně předražený lunapark. Jestli to je byt v činžáku, tak nejspíš bude stačit dvoukilowattový přímotop s vypínatelným ventilátorem. K tomu byste nemusela tahat nový kabel. Plyn je ale lepší.
Všimla jsem si, že v domě s wafkami a kolti má jeden člověk topení na noční proud. Nejspíše akumulační. které v noci nabíjí, nahřívá a přes den topí. Instalace nebude levnou záležitostí. Nevím však, jak řeší teplou vodu a kolik za ten prod platí. Vytápí cca 50m čtverečních. Já sama mám velké wafky v obyváku a ty vytopí i kuchyň a malého prcka, také Moru, v ložnici. A karmu pro koupelnu a kuchyň.
Byla jsem na mrtvici, když mi dodavatel zvednul zálohu na plyn z 1.200 na 2.500kč. Týýý jooo! Šílené! Ale zase, když budu potřebovat, zažádám si o příspěvek na bydlení. Na ten dosáhnu.
Duchu svatý, nevím kdo jste, pod kterým jménem se skrýváte, ale musím vám říct, že bacha na rozčilování! Praskne vám žilka a budete tahat nohu.
Při průměrném důchodu, který je > 20 000 Kč, to 2500 je opravdu likvidační suma.
Věřte tomu, že jeho akumulace ho stojí minimálně 170% co vás stejná energie v plynu... Ostatně, proč se souseda nezeptáte? Navíc, jeho elektroměr je nejspíš přístupný i vám - A takové malé veřejný tajemství je, že elektřina, plyn se vyúčtovávat ve stejných jednotkách, tedy v kilowatthodinách - Takže si tu cenu můžete snadno přepočítat
Wavky snad nejsou kotel. To je topení. Je ale otázkou, co poslanci vymyslí. Na plyn topí převážná většina kotelen (přecházelo se na něj povinně z uhlí a mazutu a LTO a pod.), to nemůžou generálně zakázat.
Elektrika na topení je blbost, to je zbytečně drahé. Je to čisté a jednoduché, ale právě na provoz drahé. Kdyžtak akumulačky s dvojí sazbou za elektriku, ale přímotop nebrat.
Jestli bude po roce 2050 (nebo kdy má být ten konec fosilních paliv, tuším že německo tlačí na posun na rok 70) k dispozici plyn je jiná otázka, zemní plyn se přece dá nahradit bioplynem, jen je otázka, kde se ho vezme tolik. Ono něco jiného je zásobovat malou vísku z nedalekého vepřína a něco jiného je nahradit celosvětovou spotřebu zemního plynu, uhlí a ropy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.