Klima tč vzduch-vzduch na topeni - midea nebo aux?
Od:topodpovědí:19změna:
Klima tč vzduch-vzduch na topeni - midea nebo aux? vip-klima.cz/... znate nekdo tuhle znacku Midea? Zivotnost na topeni? Pry kdyz klima topi tak se vic opotrebovava… Tusite zda A+++ plati i pro topeni nebo jen chlazeni? U tohoto modelu? Aby z toho nebyl casem jen hodne drahy primotop. Venkovni teploty v extremu max -11°C. A co hlucnost venkovni jednotky? Obcas se stavalo, ze klima byla v Cernych ovcich… kvuli hluku venkovni jednotky…, jsou na to nejaky normy? Kolik to ma vyluzovat dB ven? Myslite si, ze se vyplati vysolit 2nasobek ceny za Daikin? Ja myslim ze ne… vic zaboli kdyz to chcipne… ale zkusenosti s tim mam NULOVE… a co rikate na znacku AUX?
Třída účinnosti se musí uvádět zvlášť pro chlazení a zvlášť pro topení. Kontaktujte tedy výrobce, nebo prodejce (případně sám pátrejte po přesných datech na webu).
V Černých ovcích byla zpravidla řeč o splitových provedeních tepelných čerpadel, což je trochu něco jiného.
Ale ano, samozřejmě že hlukové limity platí...a platí i pro klimatizace. Hlukové normy a výpočty jsou poměrně složitá věc a je třeba, aby je prováděla osoba znalá a autorizovaná.
Ano, zpravidla se vyplatí kvalitnější výrobek...
holan
Splitový - to je jedna část venku a druhá vevnitř - tedy to co je na odkaze.
A jaký je pak rozdíl mezi tepelným čerpadlem vzduch-vzduch a klimatizací s topením - na odkaze?
Takže se vyplatí, tím myslíte že má větší životnost a/nebo účinnost? A to si myslíte a nebo to víte? Máte nějaké konkrétní informace?
Tepelné čerpadlo je prioritně dělané na vytápění a zpravidla má o něco vyšší účinnost a také dokáže topit i při nižších teplotách než klimatizace.
holan
Rozumím, a doporučíte konkrétní TČ v rozsahu topného výkonu 2,5 až 3,5 kW, s topnou účinností A+++ a aby to nestálo 60 litrů jak Dajkin? Tedy něco v lidové ceně
A chladit to ani nemusí umět zkrátka náhrada klasického přímotopu 2-3kW z Lidlu... Zkrátka aby to bralo maximálně 30% elektřiny
Předloni jsem kupoval 2x AUX z Polska. Jestli to zvládnete zorganizovat. A pokud si to i sám dovedete odborně nainstalovat (téměř vždy jsou samoinstalační s předplněným chladivem), jsou to jediné výdaje:
Klimu beru jako běžný spotřebič. Mám jak Midea tak AUX. A ještě starší noname bez invertoru z roku 2014. Všechny fungují normálně jak při topení, tak chlazení. Nevidím důvod utrácet za značku.
Životnost klimatizace je, když dobře, 20 let. Spíše počítejte 10, max. 15 let. Užívá-li se i k vytápění, životnost se o to snižuje. Pochopitelně záleží na rozdílu teplot. Pokud topíte/chladíte na 24 a venku je 34, rozdíl 10. Pokud jsou venku 4, rozdíl 2x tolik a dvojnásobné namáhání, zejména kompresoru. Příkon klimatizace/přímtop se vyrovnává zhruba při -7st. Osobně bych nešel už do ničeho jiného než nejlevnějšího - např. Gree. Komfort a kvalita dnes srovnatelná se značkovými, jen když se porouchá, výměna za pár korun.
Žádný vzduch nenasaje. V klimatizaci je pomocí kompresoru (který si tady bere ty 2 kW) poháněno chladící médium. To má různou teplotu a tlak a skupenství (kapalina/plyn). Tady má venku nižší teplotu než okolní vzduch a tím odebere teplotu okolí. Uvnitř je médium teplejší než vzduch v místnosti a proto místnost ohřeje.
To samé je v ledničce.
kenav
To jsem netušil takže jako TČ a jaký má taková klimoška topný faktor?
Přesto že jsem podobnou tabulku prohlížel a nějak blbě a proto jsem se ptal.Dik za vysvětlení.
jendad
Tady máte lepší klidu s COP 5 (A+++). bterm.cz/... Musíte si uvědomit, že teplota vzduchu není nulová, ale plusova i když mrzne. Ono totiž máme i stupnici v kelvinech. A tedy když stlacite plyn , nebo ho naopak roztahnete, tak se podle toho mění i teplota média. Uvazujte prostě, že je absolutní nula hodně vzdálená naším prostředkům. Nejvetsi problem je tedy izolace média s kterým se pracuje a komponentů jež ho obklopují - kompresoru . To je v principu celé kouzlo.
holan
Jendade, v čem je lepší?
Cena skoro dvojnásobná (Pozor, v tom úvodním odkaze je ten systém i včetně montáže zdarma!) výkon skoro poloviční, a energeticky štítek stejný (A+++)
jendad
Já tam v té tabulce u vytápění vidím pouze A+ Pokud sezenete levnější, hurá do toho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.