Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozbitá klika

Od: astik odpovědí: 12 změna:
Stále mi z jedné strany vypadává klika, viz obrázek. Dá se to nějak spravit! Děkuji.
Rozbitá klika
Rozbitá klika #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer
06.02.24 12:03
hodnocení

4x

ano dá!

naprostá pravda *pivo*

Když nevím tak mlčím a učím se od těch co vědí.
Člověk se někdy splete při psaní :)
Otazník je hned vedle vykřičníku.

lmgify
hodnocení

2x

Předpokládám, že klika drží jen na tření červíku (šroubek u šipky) a stonku přidělaného napevno k té druhé klice. Jestli už ten červík nejde více dotáhnout, tak ho vyšroubovat úplně a dírou po něm vyvrtat mělký důlek v tom stonku. Po zpětném zašroubování ten červík zajede hlouběji do stonku a síla spoje nebude udávána velikostí tření, ale smykovou pevností červíku.

Rozbitá klika #3

mll
hodnocení

1x

Dřív u starých klik se to řešilo zářezem (trojhranným pilníkem napříč) nebo dírou do toho čtyřhranu. Hlubším, než jaký dokáže ten červík překonat. Místo pro zářez bývá dost zřetelné, díky stopám po červíku. Ale jestli to samé se dá použít na moderní systémy, to s jistotou tvrdit nedokážu.

nov
hodnocení

0x

Vyměnit červík a pořádně ho dotáhnout.

doplněno 06.02.24 12:26:

Co ta vyštípnutá dýha pod kováním? Je možné, že čtyřhran v klice je kvůli tomu kratší a červík pořádně nedrží.

hodnocení

0x

Záleží na tom, jestli vyrvete jen kliku nebo i s rozetou. Mezi rozetou a dveřním křídlem máte podezřele velkou mezeru. Je třeba sejmout kliku, pak i krytku rozety a zkontrolovat upevnění rozety. Pak i správné nasazení čtyřhranu. Pojistný červík musí směřovat do prohlubně ve čtyřhranu . K demontování budete potřebovat imbusové klíče

astik
hodnocení

Děkuji za rady. Jsem ženská, tak uvidím zda to zvládnu. Jinak ano, místo otazníků v otázce jsem omylem dala vykřičník. Vy jste se nikdy nepřeklepl?

hodnocení

0x

Nevím, zda u některých rozetových kování drží klika na červíku, tak jak tomu bylo u klasických kování se štítkem. U toho, které máme doma, je červík na klice jaksi do počtu. Z rozety se sejme krytka - podebere se šroubovákem a vypáčí a pod ní je vlastní rozeta, která drží na dvou šroubech. Červík pak nemá nést takovou sílu jako u starých kování, systém k tomu není uzpůsobený. Pokud jsou dveře rozšvihané, jak je vidět pod rozetou, je možné kdeco. Chtělo byto vidět, co je uvnitř. Bez toho se radí blbě... Krom jiného je ale vidět, že kování není určeno pro mezipokojový zámek, ale pro zámek s vložkou, takže je to nějaký bastl.

Já bych vás jen opravil, toto rozetové kování je určeno pro mezipokojové dveře ale pro zámky s cylindrickou vložkou. A ta klika drží opravdu pomocí červíku na čtyřhranu. I ta rozetová krytka má červík, takže podebrat jak radíte nejde

@ingjirimares: Jak je zřejmé, tohle konkrétní kování jsem v ruce neměl a tak nemohu vyloučit, že máte pravdu a klika drží jen na červíku. Ale rozeta musí být nějak samostatně fixovaná, minimálně proti pootočení. Krytku je tedy s největší pravděpodobností nutno sejmout přednostně, ať už na rozetě drží červíkem nebo je jen nacvaknutá a ať to půjde holou rukou nebo podebráním nástrojem. Při nejlepší vůli z té rozmazané fotky nepoznám, je-li tam červík nebo jen prolis. A uznávám, šrouby o kterých píše @jenyk níže, na fotce vidět mezerou nejsou. Ani žádné trny bez závitů, které bych si dokázal představit jako nejjednodušší aretaci proti pootočení. Ve mně to zkrátka budí dojem, že někdo vzal moderní rozetové kování, prdnul ho na stré dveře se starým zámkem a hotovo. Průchozí šrouby pak nepoužil, poněvadž zámek na ně nemá průchozí díry. Ale jak někdy píšete, je to spekulace, protože nikdo z nás neviděl střeva toho na fotce.

Mezipokojovým zámkem jsem samozřejmě myslel zámek na "obyčejný" klíč, tedy klíč bez zoubků. Nějak postrádám nebo neznám přesnější označení tohoto typu zámku a odmítám označení dozický, které pro tento zámek začali používat na internetu různí neználkové. Rovněž se objevuje označení BB, ale mnohdy opět s dovětkem BB=dozický *zed*. Dozický zámek, jak oba víme, je něco úplně jiného.

hodnocení

0x
Sundat kliku. Potom polevit malý inbus na spodku rozety, sundat kryt rozety. Poté přišroubovat vytrženou rozetu a vše vrátit zpátky. Slušně vychovaná rozeta se šroubuje skrz dveře a zámek, obě poloviny k sobě. Jsou na to dva dlouhý šrouby.
Na samotné klice neuškodí v místě červíků udělat buď zářez pilníkem, nebo tam vrtnout malou dírku vrtákem. Stačí milimetr či dva do hloubky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]