Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nebytovy prostor souhlas ostatních?

Od: karlik odpovědí: 20 změna:

Zdravím. Vyhledl jsem si nebytový prostor za slušnou cenu. Je to v mensim dome s par byty. Jiz nyni je tam zapocata rekonstrukce udelane steny a zachod. Rad bych to koupil a prestavbu dokoncil predelal nebytovy prostor sklep na studio/atelier. Ono uz to tak nejak je staci dat dvere do pantu pripojit proud ktery tam je vyveden a pripraven. Dodelat sprchac,svetla a podlahy atd drobnosti.. az bych toto studio dokoncil rad bych ho pronajimal komercne jako arbnb kratkodobe ubytovani aby se neco vratilo a pote bych tam sam obcas nekdy prespal. Ne tedy trvale bydleni. Otazka zni musim oro teto prestavbe se ptat ostatnich majitelu bytovych jednotek? Pan majitel objektu je velmi vstricny a se vsemi se zna vsem prodal byty.. zajimalo by me zda to musim nekde hlasit? Katastr a tak? Kdyz nejde o velky zasah ale zase zalezi jak je to vedeni.. pripadne jake jsou podminky rekolaudsce sklepu na studio? O co se mam jeste zajimat? Ptam se vas bystrejsich.. jedna se mi jen o pravni veci nikolik stavebni.. to mam vse zmakle.. to ze tam bude vlhko nesolnuje to bla bla vse vim. Dekuji za odpovedi pripadne

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uuu
hodnocení

2x

Je to vůbec samostatná nebytové jednotka?

Pokud ji budete chtít změnit na bytovou, tak je nejspíš potřeba souhlas ostatních vlastníků.

Nejdříve jasně napište, co vůbec chcete kupovat, jak je to zapsané v katastru nemovitostí?

karlik
hodnocení

Velmi dobre dotazy dekuji. Presne tyto otazky jsem nyni poloziil reslitačce. Kazdopadne inzerovane to je jako nebytove prostory/kancelare komercni sekce inzeratu.

Na realitakov obrovsky pozor, predaju, zoberu proviziu a budete sa roky sudit.
Varovny signal je ta ciastocna prerabka, niekto mohol skoncit pre majetkove nejasnosti / spory.
karlik
hodnocení

Plne s vámi souhlasim v plnem rozsahu. Ono už jen to že realitka to prodava a ví o tom kulové je zarážející.. mé dotazy budou předany majiteli. Pravě nedokončena rekonstrukce mi taky prijde jako velky vykricnik. Proto chci vse poresit a poradit se tady s vama protoze vice hlav vic ví. Takze dekuji dobre poznatky.

Spominate majitela. Pravy majitel to je len vtedy, ak vam ukaze vypis z katastra na ten priestor.
karlik
hodnocení

Mel jsem dojem ze atelier/stuido se bere tez jako nebytovy.. i kdyz vypada jako bytovy..

re4zon
Ze realitka prodava o cem nic nevi neni zarazejici, ale naprosto bezne. 95% realitaku funguje tak, ze zkusi prodat okamzite s nulovou aktivitou a neco pro to udelaji az ve chvili, kdy to dlouho lezi. A to jeste jen nekdy.

hodnocení

0x

Bydlení trvalé nebo krátkodobé je pořád bydlení. Tedy nová bytová jednotka.

Studio / ateliér ve sklepě? Je tam dostatečné denní osvětlení?

Vyhlédnutý sklep byl původně společný prostor nebo patřil k vašemu bytu?

karlik
hodnocení

Je to všechno slovíčkaření jedno to určitě neni. Na byt to nikdo neschválí protozě to nesplnuje podminky osvětlení atd.. proto se z techto sklepu dělají ateliery/studia v podstatě se jedná fyzicky o to same jen že tam nikdo nema trvalou adresu a nebydlí tam. Je do těch porstor chozeno kratkodobě. Stejně jsko do kamceláří akorát do atelieru. Svettlo tam je dokonce i okna. Na atelier nebo studio nemusi byt. Videl jsem takto plno predelanych bytu. Sviti se tam. Co se tyce tech prostor to prave nevim zda byli spolecne nebo zda nalezi prodavajicimu k bytu to nyni zjistuji.

Prostě podvod.

karlik
hodnocení

Ani ne.. drive ano ale dnes se tyto jednotky bezne pronajimaji k bydleni a je to legislativne vse ok zadne na cerno. Ja jsem jeden z tech co to chce mit taky pravne ok a proto to tady resim. Kdybych to chtel podvodem nezjistuji informace a uz delam rekonstrukci. Doba se zmenila. Doporucuji kouknout na internet.

uuu

No ty jsi nejdřív zjistit, co vůbec kupuješ, většina lidí si plete sklep a sklepní kojí ve společné prostoře. Makléř ovi jsi mohl spíš požádat o návrh kupní smlouvy, Z toho by mělo být jasný co a od koho vlastně kupuješ.

Tím, že si ho zahltil těmahle otázkama, ten makléř bude mít tendenci to prodat někomu jinému, na to pozor, pak už jenom řekneš že už je to prodaný! To jsou začátečnické chyby realitního investora

karlik
hodnocení

Pokud to byla koupe na Hov.. tak prece tim lepe ze uz se neozvou. S tou smlouvou mate pravdu ale i ne.. v pripade navrhu kupni smlouvy uz bych platil nejake vypracovani nebo se zavazal castecne napriklad rezervaci atp. Mam velmi neprijemnou zkusenost pul roku zpet. Chtel jsem koupit kousek louky u cesty jen za ucelem obcasneho prespani ve stanu. Na miste vse ok pred prodejem prohlidka kdy jsem zjistil ze po dsnem kousku pozemku jezdi jezedaci a hospodari i kdyz by nemeli. To same cesta k pozemku obecni zorana kdyz jsem zjistil tuhle skutecnost uz mi prodavajici vyhrozoval ze mame ustni domluvi po tel ze to proste podepisu a kdyz ne ze chce 5tis za vypracovani smlouvy nebo ze poda zalobu a bla bla.. a to poslal prosim pekne jen navrh.. takze tahle zkusenost me vylecila i od navrhu smluv.

cokolada

A už si někde něco koupil :) všude je něco ...

ten pozemek, nebylo to od 1cr via... :)

je mi jasný že jsi to chtěl pronajímat

karlik
hodnocení

Nekoupil protoze vsude je neco.. a kdyz je neco kloudneho tak je to ne drahy ale primo nemyslitelny ta cena.. ne nebylo od zadne pochybne spolecnosti ale pan ing si to prodaval pres realitkuns tim ze smlouvy si dela sam. Bylo to za hezkou cenu 35tis s vyhledem v dalce na skaly.. dlouho jsem v tehle lokalite shanel neco takoveho nikoliv za ucelem pronajimani ale pro sebe abych mel kam obcas utect z mesta. Ale napadlo me ze dobe nevyuzivani bych to nejspise pronajimal to nezapiram. No a dopadlo to zase takhle.. pan me vytocil ze jsem mel doopravdy malem infarkt zhadali jsme se po tel. Az jsem se klepal a zvonilo mi v usich a pichalo na hrudi.. driv bych ho poslal do pr.. a nelamal si hlavu.. nejak jsem se vytocil asi uz starnu :D

hodnocení

0x
Zacnite katastrom, ci tam vobec je ten priestor samostatne vedeny. Od toho sa odvija, ci to vobec viete kupit a od koho.

uuu

Taky může koupit společný prostory :) Já bych prostě zašel do toho baráku, zjistil si kdo je osoba odpovědná za správu domu a pozemku, a toho se zeptal. Jinak prohlášení vlastníka je veřejná listina, uložena na katastru, kde vám jí za peníze nakopíruji, správně by měla být uložena i ve sbírce listin v rejstříku společenství vlastníků, Ale tam to většinou dávají i svíčka až na výzvu

Ty pak může koupit ještě jednou, dělá se to smlouvu o výstavbě s ostatními vlastníky SVJ... Čímž se převedou společné prostory na jednotku, všem se musí změnit podíly, změnit všechny prohlášení vlastníka, takže to je počet jednotek krát 2000 + spousta práce :)

Rozměnit případný ateliér na bytovou jednotku tak to už je téměř nemožné, kdyby to šlo, tak už by to dávno někdo udělal :)

wixi
hodnocení

0x
Ateliér je nebyt, ale kupodivu lze pronajímat na ubytování, trvalé bydliště tam mít nelze. Upřímně je otázka, kdo bude mít zájem o airbnb ve sklepě. Navíc SVJ může mít ve stanovách, že aibnb zakazuje. Takže by asi bylo fajn si přečíst stanovy, jestli to tam není. Krátkodobé pronájmy obvykle přinášejí do domu bordel, hluk a další negativní externality. Pokud vůbec někoho na ubytování do sklepa seženete, je dobré si ohlídat, aby tam nedělal nic, co by ostatní majitele mohlo štvát. Jinak si, pokud to tam ještě nemají, mohou do stanov dát a budete mít útrum. Upřímně řečeno, je to celé poněkud podivné, pokud je to nějak výrazně levné a prodává se to s rozdělanou rekonstrukcí. Dost důkladně bych si vše prověřil, než bych si to uvázal na krk. Asi by nebylo vůbec od věci zjistit si, jaká je komerční úspěšnost pronajímání airbnb ve sklepních prostorech. Jestli je to vůbec rentabilní byznys plán.

Tazatel píše "pan majitel domu je velice vstřícný ..."

Pochybuji, že by tam vůbec měli SVJ.

wixi
Tazatel hned v závěsu spíše: "se vsemi se zna vsem prodal byty". Takže tam SVJ mít logicky musí. Pochopil jsem to tak, že někdo rozprodával činžák po bytech a ještě mu tam asi něco málo zbývá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]