Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze použít pouze 1 vnitřní jednotku klimatizace?

Od: janp odpovědí: 12 změna:

Ahoj,

chtěl bych kvůli teplu pořídit splitovou klimu, máte někdo zkušenost, jak se to chová s ohledem na teplo v dalších místnostech, než kde je vnitřní jednotka?

Mám víceméně 2 možnosti - viz obrázek.

Červená varianta je nejjednosušší z pohledu instalace - chladivo,kondenzát, elektro

Modrá varianta je v chodbě nade dveřmi, problém je trochu kondenzát, který by musel jít asi do sprcháče (čepradlo nechci).

Cílem je mít v obýváku a ideálně pokojích na spaní chladněji v létě.

Díky

Lze použít pouze 1 vnitřní jednotku klimatizace?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Použít jednu jednotku lze, ale logicky to nebude ideální. Stejně tak to nebude ideální v zimě při přitápění.
I když necháte všude otevřené dveře, bude to diskomfortní, značně diskomfortní.

riva
hodnocení

0x

Dal bych tu červenou a později třeba přidal druhou, třetí, ...

Já mám zatím čtyři.

hodnocení

0x
Rozdil bude cca 3st.C, jak pri chlazeni, tak pri pritapeni. V loznici v lete to bude stacit, ale volil bych variantu 3. dve jednotky modrou i cervenou. Samostatne modra nevychladi obyvak, ale loznici a pokoje ano.

smode2
hodnocení

0x
Červená varianta může mít poloviční výkon modré (bez chlazení pokojů vlevo). Ale stejně si moc nevyberete. Lepší je mít pro každý pokoj jednotku mizivého výkonu (kromě obývací místnosti) a vždy přes stěnu ven (=nejkratší potrubí(=levné), kondenzát ven(=levné), možnost napojení na zásuvkový okruh(=levné), samostatnost čili nejvyšší komfort, pro případ poruchy jsou další jinde atd.). Takové prkotiny v domě, s rozdílem maximálně pár desítek tisíc (a naprosto odlišným komfortem) je zcela bezpředmětné řešit. Stejné jako mít v domě pouze jeden velký radiátor protože je přece levnější než dalších deset s rozvody.

janp
hodnocení

Každý pokoj s extra jednotkou by byl ok, ale zase mít u baráku 4 vnější jednotky, to by bylo asi moc :)

A multisplit 4x je docela raketa ...

1+1 Vás bude stát cca 18tis, 1+4 je někde kolem 80tis.
Přijde mi to (když byste měl 4x 1+1) prakticky stejné.
A pro ten komfort a možnost individuálního nastavení to tak prostě je..
Kdo chce opici...

jm
hodnocení

0x
Mít doma 20 když je venku 36 ve stínu je nepříjemné. Máme trochu menší rozměry RD, ale zase podkroví 100%. Máme klimu 1+1 a naprosto to stačí. Při vedrech jede možná pořád, ale jen na tichý noční režim.
Pokud je dobrá izolace domu, musí jedna stačit.

hodnocení

0x
Máme podkrovní dvoupodlažní byt 140 m2 a nahoře je přes léto 35 stupňů. V dolním podlaží je to o hodně lepší, ale když je venku vedro, je teplo i tam. Vzhledem k tomu, že nahoře pracuji, instaloval jsem nahoře split 1+1. Studený vzduch směřuje primárně do místnosti, kde sedím a částečně padá po schodišti do spodního patra. Klimatizace má podstatně vyšší výkon, než by pro ten podkrovní prostor bylo potřeba. Díky tomu zvládá chladit podkroví i teplý vzduch, co stoupá nahoru po schodech. V podkroví je v létě naprosto pohodová teplota a podstatně snesitelněji je i dole. Pokud bych ale měl tu možnost, dal bych i dolů samostatnou klimu. Bohužel je problém, kam s externí jednotkou, protože kolem dokola je šikmá střecha a na balkon ji nechci.

janp
hodnocení

0x

Jaký výkon klimatizace by byl ok? Na netu jsem našel výpočet se cca. 30W/1m3. Máme obývák s kuchyní cca. 37m2/96m3, což mi vychází cca. 3kW. Na druhou stranu dům je docela izolován (TZ 2,5kW/-13st), radiátor pro tuto místnost má cca 400W a vytopí to v pohodě.

Díky

H.

jendad
Když vám stačí radiátor 400w, tak to je odpověď :)
janp

No, pokud je to srovnatelné výkonem (topení vs. chlazení), tak to bude problém sehnat.

Potom bych musel jedině nasypat kostky ledu do misky na stole *smich*

jendad
Nějak nechápu
Má přeci termostat a po nahrati na teplotu se vypne. Při poklesu zase zapne. Úplně stejně jako v ledničce. Tam si také nastavíte potřebnou teplotu a udrzuje ji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]