Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Typ paneláku? A další info

Od: krtek6 odpovědí: 50 změna:

Kolegové a kutilové stavaři.

Mohl by mi prosím někdo pomoci v dosažení potřebných informací? Musím se nedobrovolně pustit do rekonstrukce panelákového bytu a bohužel o něm nic nevím, mám dost velké mezery. Nechal jsem si poslat výkresy ze stavebního uřádu u nás ve městě, ale bohužel jsem dostal jeden jediný výkres, který je skoro nic neříkající. Víc jich nemají a nic víc o tom neví. Potřeboval bych nyní vědět pár základních věcí od někoho kdo má s tímto typem bytu zkušenosti.

1) Pozná někdo podle obrázku o jaký typ paneláků se jedná? Abych dohledal více?

2) Neví někdo jaké jsou tloušťky stěn, které jsem zvýraznil červeně a modře? Bohužel to nemám jak změřit, protože jsou mezibytové.

3) fialově jsem označil stěnu, která je taky betonová aby bylo zřejmé, že umakart jádro jsou jen stěny v kuchyni.

4) je možné zbourat žloutou špajzkovou příčku bez nějakého výdrbu?

5) Neřešil někdo jakým způsoben (neřeším teď administrativu, ale jen technickou věc) jestli je možné vyřezat/vybourat část zelené stěny mezi kuchyní a obývákem a udělat z toho průchod?

6) Jakým způsobem a kde jsou vedeny kabely pro zásuvky a světla, tv? Rozvaděč, hlavní jistič i elektroměr je na společné chodbě, u tohoto bytu přesně naproti vstupních dveří. Pojistky jsou ještě původní keramické, šroubovací

7) s ohledem na bod 6 kde je možné řezat nové drážky pro elektro? Ano, vím, že by se to nemělo kvůli prutům v panelech, ale viděl jsem xkrát, že to každej řezal. Zajímám se tedy o co nejbezpečnější cestu a návod.

8) Kudma a jaké jsou odpady pod vanou? Je možné tam místo vany nainstalovat sprchový kout, který bude mít nízkou mramorovou vaničku nebo v lepším případě bude mít žlab v dlažbě?

9) Boural někdo futra v těch panelových příčkách a nahrazoval je obložkovýma zárubněma? Je tam taky nějakej ojeb nebo stačí vyřezat futra a pak na to plesknout obložky?

10) je možné vzduch z ventilátoru na WC odvádět do šachty?

11) Mají nějaký speciální význam ventilační mřížky v té špajzce nebo je možné je zazdít?

12) Na podlaze v obýváku a ložnici jsou nějaké dřevěné kazety nebo jak to nazvat. Co je od nima? (nemám zatím vybourané a zbytečně nechci

13) je možné podlahy v bytě bez problému vylít nivelačkou nebo jsou tam nějaké netěsnosti a podobně, kde hrozí, že by se to vylilo do patra pode mnou?

Díky

Typ paneláku? A další info

50 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1. U spravcu (druzstvo, SVJ a pod) maju papiere, kde je napisany typ panelovej sustavy, napr T 06 B

2. Navstivte suseda a laserovym meracom sa odpichnite od nejakeho referecneho bodu, hrubku potom vypocitate.

4. Ano, to nema ziadnu nosnu funkciu, asi to budu tehly.

5. Zelene steny su zjavne nosne a opakuju sa rovnakom module, nemozno burat, tvoria hlavny nosny system.

6. Kable su vedene v roznych panelovych sustavach roznym sposobom (napr vase svetla v susedovej podlahe pod poterom).

7. Drazky v ziadnom pripade nie vodorovne, zvisle minimalizovat, aj narusenie panelu je nebezpecne, nazor "len zelezo sa nesmie" je chybny.

8. Po vyburani vane a obnazeni stupacky sa to musi overit na mieste, zalezi tiez, ci je na paneli poter.

9. Zarubne sa bezne vyberaju, opat zalezi na panelovej sustave, najhorsie je, ak su zaliate v betone = diamantovy kotuc do flexy, priklepka, pajser ...

10. Nie, natlacite tym svoj smrad k susedom, projektant tam dal centralny podtlak na strechu.

11. Mriezky sa mozu zamurovat, ale pozor na varenie na plyne, ich ucel bol aj vymena vzduchu.

12. Drevene podlahy po tolkych rokoch su vhodne ako palivo do pece.

13. Cely obvod miestnosti na musi utesnit (akryl, pur pena, omazat stavebnym lepidlom ...), videl som aspon 10 bytov, kde to pretieklo k spodnym susedom cez vlasove skary medzi panelmi.

ZAVER : zadajte to firme, nevyznate sa v tom a nemate skusenosti.

krtek6
hodnocení

díky za reakci, ale vyprošoval bych si to osočení, že tomu nerozumím. Stavební vzdělání jsem utrpěl a docela obstojně mě to živí. Ale jak jsem psal, panelák jsem osobně ještě nerekonstruoval, vždycky jen cihlu

hodnocení

2x

Dodal jste příliš málo informací k určení panelové soustavy. Z výkresu lze odhadnout, že je to malorozponová soustava, pravděpodobně 3,6m. Mohl by to být G32 nebo G40. Byty se dělali tuším 3x 2+1 a 1x 3+1 na patře. Označení čísla za písmenem G pak značilo počty bytů v domě. To si myslím, že je ale pro vaši rekonstrukci nepodstatné, protože zásahy do nosné konstrukce nejsou možné ani do mezibytových příček. V malorozponových soustavách nemáte moc možností, jak měnit dispozici bytu. Hrajete si pouze s centimetry maximálně desítkami centimetrů, kdy modulujete velikost koupelny a WC. El. rozvody doporučuji vést v podlaze nebo v lištách, též v soklových lištách. V chodbě v podhledu. Zbytek musíte zjistit na místě. Též, jestli šachta obsahuje VZT potrubí. Nechápu, ač máte stavební vzdělání, že se takto dotazujete, že si neprovedete stavební průzkum a sondy, nedokážete pojmenovat dřevěné kazety na podlaze a identifikovat je jako parkety? Radíte na poradně a ptáte se jako nějaký učeň? Co chcete dohledávat? Jděte na místo, vemte si nářadí,baterku, metr , foťák a zkoumejte než začnete něco plánovat

krtek6
hodnocení

Kolego. Informací jsem dodal málo, protože jsem jich zatím víc nezjistil a mám velmi omezené možnosti kde k nim přijít. Např. tak jak tu zazněla rada jít se zeptat na SVJ. S touto možností samozřejmě počítám, ale určitě ne o víkendu. Navíc tuším, že tam mi řeknou velký kulový, protože když to neví stavební úřad tak netuším kde by k takovým informacím přišel někdo, kterýmu je tato informace k ničemu. Jak jsem psal, na stavebním úřadě nic neví, vyjma tohodle jednoho výkresu nic nemají. Je to tragické, ale je to tak. Navíc já jsem se o paneláky jakživ nezajímal a jejich konstrukční systémy znám jen velmi hrubě. To, že jsou tam velmi omezené možnosti vím samozřejmě také. To je taková alfa omega paneláků. Přesto vždy existují nějaká byť omezená řešení, které jsou pak jen o vůli a většinou financích. To, že rozvody povedu v podhledech je mi jasné, lišty žádné nechci, proto se ptám kde všude je možné sekat/řezat a jak moc. O variantě, že to lze vést v podlahové mazanině vím taky. Jde mi primárně o ty betonové stěny a zásuvky v nich. Šachta neobsahuje VZT potrubí. Můj dotaz s ventilátorem byl z toho důvodu, že si nejsem jistý, zda to nějaká norma zakazuje nebo ne. Teď tam nic není a když zjistím, že to nejde, tak to samozřejmě dělat nebudu. Dřevěné kazety na podlaze nejsou parkety. Kdyby tam byly parkety, tak napíšu, že to jsou parkety. A jsem přesvědčený, že dotazy, které jsem položil jsou vzhledem k tomu, že se o to nuceně zajímám přesně 1den (okolnosti mě k tomu takto donutily) jsou spíš obecného sondovacího charakteru před započetím prací a spíš než učně ze mě dělají odpovědnou osobu. Nebo dneska se běžně chodí na stavbu, kor něco rekonstruovat a bezhlavě se do čeho pustí, aniž be zjistily okolnosti? Když dokumentace stojí za prd a nikdo nic pořádně neví? Jo, až takovej panelák budu dělat po 10. tak se na nic už ptát nebudu. Ale zatím jsem se tomu vždy vyhýbal a věděl jsem proč.

Btw..rád bych mě také nějaký časový náskok při promýšlení a plánování než např. vybourám jádro a dostanu se k rozvodům vody pořádně.

Předně nepoznáte rozdíl mezi parketami a vlýskami. Pokud je to dřevěná kazeta čtvercového formátu s vyskládaným vzorem, jde o parketu. A vlýsky by jste snad už poznat měl.

Co se týče odvětrání : Pokud není v šachtě VZT potrubí, nemůžete do šachty pustit ventilátory! To dá rozum. Ale zjistěte si, jak byla řešena digestoř. Odtah musel být vyřešen! Toto není podélný nosný systém, kdy stropní panely byly kladeny kolmo k fasádě a dutina v panelu se využila k odvětrání do fasády!

Na družstvu nebo SVJ se zeptejte, nějaké výkresy z doby výstavby by tam mohly být. Ale znovu píšu, že je to nepodstatné. Pouhým poklepáním nebo vývrtem by jste měl už poznat, co je za materiál ve zdech. Ale to je opět nepodstatné, protože se stále opakuji - zásahy do nosných panelů jsou nepřípustné, to samé do mezibytových příček. U rozvodů v podhledech musíte dojít na místo a zjistit si, kolik vám umožňuje nadpraží oken výšku pro provedení podhledu. Možná zjistíte, že to možné není, protože by se nedala otevřít okna. Proto píšu, že musíte nutně na místo. Tady tím psaním si žádný náskok nevytvoříte a už vůbec od stolu.

krtek6
hodnocení

1) Evidentně se neshodneme na tom co je parketa. Parketa je pro mě vždy primárně obdelníkový tvar. A nevím o nikom kdo by tomu říkal jinak.

2) Digestoř tam nikdy žádná nebyla

3) Znovu opakuji, když ty výkresy nejsou k dispozici na stavebním úřadě jako originál, tak je s největší pravděpodobností nebude mít ani správce domu. Ten obrázek co jsem dal při dotazu je výřez z jejiného výkresu co tam je. No kecám ještě je tam možná tak pohled na dům, který mi je k prdu. Jinak nic.

4) Nevím proč bych měl klepat nebo vrtat do zdí? Já vím z čeho to je. Já chtěl jen zjistit jaká je tloušťka zdí mezi byty, kterou asi provrtáním durch k sousedovi asi nezjistím.

5) To, že jsou zásahy do nosných panelů nepřípustné víme teoreticky a prakticky všichni. Ale jak tu zmínil kolega @berger všichni úspěšně ignorují

6) Opět rada nebo informace, která mi přijde zbytečná a neptal jsem se na ni. Napdraží je tam dostatečné a výška stropu taky.

7) Já na místě už byl xkrát. Jsou věci, které zjistím hned, jsou věci, ke kterým se dostanu až všechno vyklidím a vybourám a jsou věci, které prostě nezjistím jinak než ptaním se. Viz. odkaz na bod 4 této zprávy

Tak se to už jednou naučte:

Parketové vlysy s perem a/nebo drážkou.

Jedná se o nejběžnější typy dřevěné masivní podlahy, kterou můžete vidět v mnoha různých prostorech, od obytných prostor až po velmi zatěžované prostory. Nejběžnější rozměr parketových vlysů je 70x500x21(22)mm. Parketové vlysy můžou být ukládány jak do tzv. řemenového vzoru, tak do stromečkového vzoru (někdy je tento typ ukládky nazýván i jako rybí kost), dále do vzoru Chevron, Francouzského, anebo Maďarského vzoru. Dále se můžete potkat se vzorem šachovnice atd.

Mozaikové parkety.

S tímto druhem dřevěné podlahy se můžete potkat v prostorech zámků, ale v dnešní době se velmi často ukládají i do moderních staveb. Vzorů této dřevěné podlahy je nepřeberné množství, jelikož se skládají dle přání zákazníka, anebo dle standardů výrobce. Rozměry jsou také volitelné, anebo předem dané, většinou se ale jedná o čtvercový tvar. Konstrukční výška je 8, 10, 13, 14mm.

supellex.cz/...

hodnocení

0x

To je u nás ve městě? Adresa? Problém vidím v bodech 8,10,11,12, vše ostatni jde. Výška odpadu je daná, bude schod anebo zásah do celého baráku, VZT - na to všichni dlabou, otázka pro SVJ, mřížky - je tam plyn? Dá se to řešit. Podlahy netušim, to se musi vidět...

doplněno 04.02.24 08:49:

Jasný. V tom baráku jsem dělal byt asi před deseti lety. Asi tak, přesně podle předpisu to je nerekonstruovatelné. Proto už tam je většina bytů po rekonstrukci. Dej tam SDK stropy a těma se dostaneš elektřinou všude, svislého řezání se už neboj, nesmí se to a dělá se to. Ten průchod - přes papuče podepřít stropy stojkama, hodně stojkama, vyřezat kapsu pro překlad, vložit, aktivovat a vyřezat průchod. Staticky posudek na to dává Kroča z Prosenic /od stolu/. VZT - ventilátory a digestoře dávají všichni. Byt není družstevka, že ne? Samozřejmě to celé je špatná rada... *smich*

krtek6
hodnocení

Jo je to u nás...adresu nenapíšu přesně, ale dívám se na obchoďák ;) . No se schodem k odpadu počítám jako případné nouzové řešení pokud tam zas znovu nepřijde vana. Plyn tam je, ale asi ho zruším a natáhnu tam (pokud se dozvím kudma) 3F elektriku Respektive elektrika do kuchyně je asi nejmenší zlo. To by šlo stropem až do nově vyzděné příčky. Současnej plyn je přímo v šachtě za tou stávající troubou

krtek6
hodnocení

Jako ten průchod není zrovna věc, na které by mi záleželo nejvíc. :) To bylo spíš jen tak okrajově. Teď mě ještě napadlo, jestli bych nemohl tu ventilační díru v kuchyni využít na odtah od digestoře a do SDK podhledu nedal placený plastový VZT potrubí s přechodem na kruh*zmateny* Já vím, že se to dělá a nesmí.*smich* Dělá se spousta věcí. Jsem i uvažoval, že v těch kritických místech, že bych možná obětoval pár cm velikosti místnosti a udělal tam malou SDK předstěnu kde bych to pak nenásilně rozvedl. Ale zatím se mi nejvíce líbí ta varianta v podlaze. Pokud je pravda, že na tom prefa panelu je ještě min. 6cm finální mazanina, tak by se tím dala udělat taky cesta přes celý byt v podlaze*zmateny* Sice by bylo možná více řezání na metry, ale zase pohodlnější, než to řezat svisle a pod stropem taky k té krabičce by to bylo na svislo kratší z podlahy jak ze stropu

krtek6
hodnocení

tam má být *placatý

jirib
Nejdříve si nakresli několik variant rozmístění spotřebičů a rozměry finální koupelny v milimetrech...
Pak můžeš přemýšlet o odtahu...
V podlaze,to je naprostý nesmysl.To nevymyslíš...
krtek6
hodnocení

@jirib: A proč by to měl být nesmysl tahat v podlaze? Máš proto nějaký technický argument? Pokud platí informace, že na nosném stropním panelu tl.12(15cm) je dalších 6cm finální mazaniny, tak nevidím důvod proč by to nešlo. Uděláš tam šlic na kabely takže bude víc širšší jak hluboký, dodržíš požadované krytí kabelů můžeš to pak zakrýt nějakým plechovým deklem podobnému tomu ve kterém elektrikáři tahají kabely v podlahách, přetáhneš to tkaninou a cementovou podlahovou hmotou a pak zaliješ nivelačkou...já v tom nevidím zatím žádný problém*zmateny**nevi*

A ano...je mi jasný, že papundekl a ytong je jiná tloušťka...s tím počítám taky...*modla*

jirib
Opravdu to nevymyslíš...
Chtěl jsi tahat odtah 6cm podlahy...
Kabely jdi chtěl tahat podhledama...
Odsávání by šlo taky podhledem a bývalou špajzkou ven...,ale co ti na to řekne společenství vlastníků.
Ty nemáš domyšlenou dispozici kuchyně,koupelny ani záchodu...tam začni!
krtek6
hodnocení

@jirib: Co tady ťápeš za nesmysly. Jakej odtah čeho 6cm podlahy? Ty plantáš x věcí dohromady a uděláš z toho jednu úplnou kravinu.

Nějak netuším co je společenství do toho, že bych si dal odtah od digestoře ventilačním otvorem ven. Ale určitě mi to zas vysvětlíš něčím co s tím vůbec nesouvisí

A už vůbec nechápu proč mi při teoretických dotazech o paneláku furt předhazuješ nějakou novou dispozici, která v této fázi je absolutně bezpředmětná.

hodnocení

0x

Zde typy paneláků

panelaky.info/...

krtek6
hodnocení

hm...podle toho cos mi tu poslal, to vidím, že to bude asi tohle páč máti říkala, že se tam stěhovali v 68"jako do novostavby

T 06 B-Ol (realizace 1968-1980, okresy Olomouc, Přerov, Vsetín, Šumperk, Bruntál, v menší míře Brno, hlavní město Praha)

Poznámka:
V oblasti paneláren Vsetín a Šumperk byly realizace prodlouženy až k roku 1990.

Celostátně platný typový podklad byl upraven pro krajskou variantu, zejména z hlediska obvodového pláště. Příčně nosný systém s osovou vzdáleností 3,6 m. Sekce řadové ve výškové úrovni 4 a 8 nadzemních podlaží, bodové domy se čtyřmi až osmi nadzemními podlažími, věžové domy se 12 (ojediněle až 15) nadzemními podlažími. Všechny sekce s možností suterénu. Suterény byly původně monolitické, od roku 1974 montované, konstrukční výška 2,8 m.

Stropy – plné desky tl. 120 mm, variantně vyztužovány klasickou výztuží nebo sítěmi, beton B250 (B20, C16/20). Panely zesílené (pod bytová jádra nebo příčky) s užitným zatížením 3,0 kN/m2, nebo běžné pro užitné zatížení 1,5 kN/m2.

Poznámka:
Podlahy byly v tl. 60 mm nad úrovní horního líce stropních desek, po roce cca 1974 se přešlo na tzv. "nulové podlahy", tloušťka stropních desek se zvětšila na 150 mm. Šířky panelů – 600, 1 200, 1 800, 2 400 mm.

Stěny – tl.140 mm, vyztužené transportní výztuží a také lemovací výztuží po obvodech, silnější vyztužení v nadpražích dveřních otvorů, beton B250 (B20, C16/20). Silnější vyztužení také v tenčích pilířcích. Šířky stěn 1 200, 2 400, 3 600 mm.

Obvodové panely – jednovrstvé do roku 1978 (až 1980) v tl. 290 mm z expandokeramzitbetonu 60, v průčelních fasádách samonosné, ve štítech nosné. U dvanácti podlažních věžových domů pak byly štíty zdvojené – z vnitřní strany stěny tl. 140 mm a přídavné (obalující) panely EKB 60 v tl. 290 mm. Po roce 1978 (1980) přechod na vrstvený plášť se skladbou – 70 mm vnější betonová monierka, 80 mm polystyren, 140 mm vnitřní betonová stěna, beton B20 (C16/20).

Schodiště – kompletně prefabrikované z výroben.

Základy monolitické – pásové nebo celoplošné, později i zakládání na pilotách VÚIS v kombinaci s prefabrikovaným roštem 400/400 mm, po roce 1980 nahrazeným tenkou deskou tl. 150 mm.

Střecha – jednoplášťová.

Styky a spoje

Stěny – v rovině stěn hmoždinkové, kolmo na stěny u zavětrovacích stěn hladká připojení, staticky smykově neúčinná. Spoje v hlavách stěn – svařené dvojice prutů oceli 10335 (ϕ J12).

Stropy – příčné spojení pásovou ocelí ve třetinách délky styků, styky hmoždinkové. Zálivková výztuž splňuje požadavky ČSN 73 1211 – 15 kN/m stropu obou půdorysných směrů.

Když přesně nevíte, tak to sem nedávejte. Změřte předně rozpon. Potom vyfoťte fasádu, dodejte půdorys i s chodbou,ať je vidět, jestli to má výtah. Důležitá je podlažnost a hlavně v kterém městě to je. Podle toho se pak dá lépe určit, co to je. Spíš se kloním k soustavě G57, která má ale rozpon 3,8m jednotně. Koncem šedesátých let se ještě z ní stavělo. A ještě poznámku. Statik,kterého jste zmiňoval ty soustavy bude určitě znát , takže to nemusíte stále dokola tady řešit ale řešte to s ním, když to tak "nutně" potřebujete k životu *smich*

05.02.24 01:34
Typ paneláku? A další info #2

Vidíte ten detail nároží u štítu? Ten pilastr? Takový máte přesně na výkresu. Je to konstrukční soustava G55. T06B má okna stejných formátů. Takže je to jeho předchůdce. Bohužel ty nosné panely a štítové byly vyráběny z nekvalitních lehčených materiálů s nižší pevností. Tuhost styků je mezní až ve spodních patrech nedostatečná. Tedy osobně nedoporučuji žádné oslabování nosných i nenosných panelů byť jen drážkami pro instalace. Ostatní k nastudování zde:

profesis.ckait.cz/...

pardon, G57

jirib
hodnocení

0x
Žlutý panel ve špajzce je to jediné,co může zbourat...počítejte s velkou pracností a hmotností,hlukem a prašností...
Musíte vycházet z výšky odpadu v šachtě.Máte vše v plastu?Nezapomeňte na dvířka minimálně 60x60cm...raději více...
S touto dispozicí nic nevymyslíte...
O vašem vzdělání stavebního nebo technického zcela pochybuji...
U distributora elektřiny si zjistěte
,zda vám vůbec povolí 3 fáze...
Na rekonstrukci elektřiny,kuchyně,záchodu a koupelny cca 300-400.tis. přes firmu...
S plynem toho moc nevyřešíte...
Vařit na plynu je nejlevnější varianta.
krtek6
hodnocení

Díky za reakci. Je fascinující jak se každý ve své odpovědi zaměří na to co je zrejmé nebo mi poví takový info, který vím.

To, že žlutá příčka bude na bourání pracné a těžká atd. pozná od oka každý. Mě třeba primárně zajímalo jestli ta příčka je třeba nějak provázaná s tou obvodovou stěnou nebo je tam jen připlesknutá. Opět nevím.

Rozvody vody jsou v šachtě v plastu, to už rekonstrukcí proběhlo. Ale jak to v koupelně vede dál, to zatím netuším, protože jsem jádro ještě nevyboural. Bude to asi překvapení. O velikosti dvířek vím.

Stejně tak je mi jasné, že pokud bych chtěl 3F tak si to musím předjednat u distributora. Můj dotaz se netýkal administrativy, ale technické stránky věci.

To kolik mě to bude stát si s dovolením dokážu spočítat. A 300-400tis to určitě nebude vzhledem k těm omezeným možnostem co tam lze provádět.

S plynem nikdo nic řešit nechce. Buď tam zůstane jak je a nebo se vymění za elektriku. Žádný dotaz se toho ani myslím netýkal. To, že je to levnější je dneska asi diskutabilnější, ale ne moderní.

Takže suma sumárum, z asi 5 odpovědí, které jsem dostal byly v drtivé většině odpovědi, které pochybovaly o mém vzdělání, nebo reagovali na věci, které jsou zřejmé, jasné, očividiné nebo jsem se na neptal a z toho hlavního co jsem potřeboval vědět, vím zatím minimimum...

Pokud nemíš fotovoltailu, je kWh plynu na polovině kWh elektřiny ... a tekhle by se dalo pokračovat v argumentavi ke kařdému bodu

krtek6
hodnocení

ano, můžeme diskutovat o všem :) ono je to svým způsobem i psychologická hra. Ten byt bude na pronájem a bohužel/bohudík, ti dneska plynovej šporák přidanou hodnotu nepřidá. Hlavně ne u mladých;) Nastěhovat se tam nějaká tetina co vařila celej život na plynu, tak bude ráda, že se nemusí nic učit nového a že jí na to budou pasovat 30let starý kastroly co má po babičce. Ale mladí zas neumí ovládat nic jinýho než tlačítka na elektrice;)

jirib
Každej obyčenej zedník,vezme foťák a vyfotí to pod vanou a za záchodem a bude to jasné hned...
Když tam přiložíš i svinovací metr,tak budeš jednička.
Pokuď to vyzdíš ytongem,akorát si zmenšíš koupelnu...
Budeš muset posunout(zmenšit) kuchyň a nebo zmenšíš chodbu...
Dveře z kuchyně do obýváku asi legálně nepůjdou...tedy ne levně.

Krtku, kdyby jste aspoň neblábolil. Plyn je naopak dobrý pro rychlý ohřev, to vám řekne každý kuchař. Když jsem byl mladší začínal jsem na elektrice a potom jsem přešel na plyn a nyní jsem zase na elektrice. Dá se s tím žít*slunce* Oni ty plotny už nejsou zase tak archaické jako dřív, ale je to už v keramice. Rychlé vaření a naproti tomu o něco horší údržba. Až třeba zjistíte, že vámi propagovaný el. sporák bude vyžadovat posílení el. stoupaček , třífázový proud a že to něco stojí, tak budete třeba rád za ten plyn, že tam vůbec je a že nemusíte nic měnit. Ono se už také neškrtá zápalkami jako dřív. Mladí jsou chytřejší než vy a přizpůsobí se. A jestli tady budete psát a prudit, že jste se nic nedozvěděl, tak pardon.*zed*

krtek6
hodnocení

@ingjirimares: Já vůbec nerozporuju to, že plyn není dobrý na rychlý ohřev! Nic takového jsem nenapsal a netvrdím! Já jsem napsal akorát to, že mladí dneska preferují elektrický šporáky a starší plynové. To je prostě fakt. A víc v tom nikdo nehledejte! Když mi na elektrárně řeknou, že tam 3F nejde, tak ju tam prostě nedám a je to vyřešený. Ale když mi řeknou, že to reálné je, tak do toho nejspíš půjdu.

hodnocení

0x

Udělat se dá hodně věcí, překopat odpady,udělat dveře do nosné zdi, změnit dispoziční umístění místností...jen není dobré dělat to postaru a načerno. Taky dost záleží na konkrétním typu paneláku.Ideálně mát dobrého znímého statika a probrat to s ním.

Všichni řeší vodu a elektriku,ale málokdo ventilaci a s tím pak bývají dost velké problémy .Nejsdou vidět,ale jdou cítit a špatně se řeší.Nebo topení v koupelně..Takovéhle dispozice měly i cihlové "dvouletky" , ale to asi nebude tenhle případ

krtek6
hodnocení

Já nic nedělám na černo ani po staru natož behlavě...administrativa s tím spojená je mi jasná a tu tady teď neřeším :) ale díky za upozornění. Statika mám, ale musím mu dát info min. o tom typu panelu. Když to bude pracné, složité a nebo náročné víc než jsem ochoten tomu věnovat času, tak se samozřejmě na to vybodnu. Nehodlám tady v tom bytě dělat zbytečnýho otroka, když tam nebudu bydlet já. No zrovna topení v koupelně je opich. Trubka jak prase a zavazí hned u dveří. Ono obecně tady toten byt má to topení tak debilní, že mi to hlava nebere...Všechny stupačky jsou přesně v tom místě, kde je nechceš a komplikuje ti to život. Ne, cihla tu není absolutně nic. Mě dokonce překvapilo, že i ta WC/koupelna stěna je beton. Že to není komplet škatule z umakartu. Jako viděl jsem to už, ale tady jsem si to neuvědomil. Má to samozřejmě svoje pro a proti, co si budeme..

Ono je dobré to prodiskutovat v nejrůznějších variantých. Ne každý má představu co vlastně chce, a pak si vzpomene během rekonstrukce že tamto by šlo jinak... Řeším teď jeden podobný případ rekonstrukce koupelny ( v rod.domku), kde se dispozice během rekonstrukce změnily asi 3x a nikdo už neví jaká a proč byla poslední platná varianta, na kterou už 2 roky leží materiál ve sklepě...

04.02.24 23:53

*smich*

hodnocení

0x

Este k tej elektrike, napr u mna su 15 cm nosne panely, ked sa vysekne / vyrazi von elektricka krabica, vznikne diera cca d = 8 cm krizom cez cely panel a v strede panelu je zase zvisla diera d = 3 cm. Takto som stare krabice vybural, vytahal von stare kable a volne zasunul nove. Pri strope a nad podlahou sa zase da vyburat stvorcova diera 10 x 10 cm cez cely panel. Niekedy to zatahovanie narazilo na problem, ked povedzme vo vyske 2m bola priprava na svetlo zahodena maltou, to som pozeral endoskopom, preco neviem strkat dalej a stacilo na tom mieste vyburat valcek z malty.

Panely prichadzajuce z vyroby maju hore a dole zopar "zubov" 10 x 10cm a rozne vo vyske zasuviek a vyponacov kruhove diery. To sa potom zahodilo maltou.

krtek6
hodnocení

Výborně, konečně se někde dostáváme a máme i užitečnou radu. Takže tak jak to tam někdy někdo musel do toho panelu dostat, protože to určitě nepřijelo z fabriky osazený kabelama, tak stejným způsobem se to musí vytahat a vyměnit. Tohle jsem chtěl přesně vědět. Respektive potvrdit, že moje úvaha je správná.

Ještě mi jednou vysvětli co znamená "svislá díra" jestli to myslím stejně jak ty a chápu to dobře. Přidám jednoduché schéma.

černá = panel , modrá = el. krabička + trasa kudma vede drát v nějaké průchodce pro ni vytvořenou, zelená = svislá dutina průměru 3cm na celou výšku panelu?

Typ paneláku? A další info #3

S tou modrou čárou si děláte legraci? S vašima znalostma se do ničeho nepouštějte! To jste zkoušel i jinde dělat? *zed*

Krabica moze byt len tam, kde je zvisla dutina. Kable sa nikdy netahaju sikmo !
krtek6
hodnocení

No to já právě vím, že se káble netahají šikmo ,ale vždy jen kolmo...ale když jsem si přečetl tu zprávu, tak tohle mi z toho vycházelo...proto jsem to tak nakreslil... "krizom cez cely panel" ...já jsem jen přenesel do schématu obsah zprávy...

mll

Dělaly se i panely s prefabrikovanou elektroinstalací (popravdě nevím přesně, jak se to na staveništi skládalo, protože podle mě tam muselo být nadbytek spojů, ale vím, že se takové panely dělaly), předtím se v panelech dělaly dutiny pro tenhle účel, aby se nemuselo sekat.

Staré kabely se měly využít pro snadné zavedení nových. Jejich vytaháním bez náhrady ztratíte vodítko a pak máte podobné problémy. Aspoň, že máte endoskop, protože jinak byste uvíznul na mrtvém bodě.

A to píšete o jakých panelech jaké panelové stavební soustavy? Aby to někoho zbytečně nemátlo.

amalka
hodnocení

0x

Tu tvoji špajzku boural jeden tuším tady :

jo tak proto krtečku jsi šil do pronajímatelů (vo si to dovolujou), protože ty sis nikdy vlastní nekoupil ani nepostavil natož pronajímal, a tudle kralikarnu si podědil po rodičích?

krtek6
hodnocení

Nevím kdo jsi a absolutně nechápu tu poznámku na konci...a budeš se možná divit...ale koupil, postavil i zaplatil. Nic jsem nedědil.

A za video děkuji, konečně nějaká další smysluplná rada

km
hodnocení

0x

11/ musí zůstat přívod vzduchu, pokud bude plyn na vaření atd.

13/ nivelačka běžně proteče skrz patra, tak na to pozor (je třeba utěsnit)

krtek6

11) já nevím jestli pro paneláky je zas nějaká vyjímka, ale obecně platí, že když je v kuchyni okno, jakože ho má snad každej, tak to tuhle podmínku splňuje. Ale plynu bych se pokud možno rád zbavil jestli bude ta možnost

13) jo jo...to už tu někdo taky psal, ale jsem s tím obeznámený..bude se tmelit jak o závod

tak či tak...děkuji za podnět

krtek6
hodnocení

Kolegové...nemá prosím někdo pro mě nějaké info nebo vědomost o tom jak jsou v paneláku vedeny zvonky?:) Na chodbě v bytě mám, viz. foto, starej zvonek, kterej zvoní z tlačítka na společné chodbě. Zvonek je napojen 2 tenkými vodiči, které netuším kudma mohou vést. Logicky vedou do tlačítka na společné chodbě a tam někde nějak, ale v šachtě je takovej bordel kabelů, že se mi nepodařilo vysondovat kam přesně to vede a odkud. Potřebuju udělat svislou drážku na vypínač na chodbě, ale mám takový tušení, že ten káblík od zvonku vezmu. To bych nebyl já, aby se mi to nestalo. Chtěl bych si zvonek poté přepojit na stávající "kecafon", ale potřebuju informace jak to tam funguje a co si můžu dovolit.:) Díky za každý podnět

PS. byty mají stávající jističe na společné chodbě, v bytě je jen zvonek samotný

Typ paneláku? A další info #4
Typ paneláku? A další info #5
Typ paneláku? A další info #6

Zvonek v bytě a domovní telefon+otevírání dveří jsou zpravidla dvě různé věci.

Zvonek v bytě má své tlačítko na chodbě před bytem a zvoní třeba v bytové rozvodnici. Je to součást bytu.

Domácí telefon slouží ke spojení se zvonkovým tablem u venkovního vchodu a otevírání domovního vstupu elektrickým zámkem. Je to součást domu a nedoporučuje se v tom rýpat bez domluvy se správcem.

Obě zařízení mají každé své vlastní napájení.

krtek6
hodnocení

díky za reakci, ale je mi s prominutím úplně k ničemu, protože to neříká nic o tom nač jsem se ptal :)

a prosím, neřešme co je čí...není to předmětem dotazu a i bez upozornění to vím

Ptal jste se "nemá prosím někdo pro mě nějaké info nebo vědomost o tom jak jsou v paneláku vedeny zvonky?"

Moje odpověď je k tématu.

Vaše reakce "Neřešme co je čí...není to předmětem dotazu a i bez upozornění to vím..." je poněkud neoblyklá a nepředpokládám, že budete mít v paneláku nebo kdekoliv ve společném bydlení štastný život. To není pro vás.

Kupte si samotu.

krtek6
hodnocení

odpověď je úplně mimo mísu...místo technického řešení dostanu majetkoprávní reakci...

hodnocení

0x

Vy kladete otázky jak školák. Kabely jsou vedeny svisle a vodorovně. Zbytek si musíte vystopovat nebo vyměnit za jiný kabel .Vždyť je to jen dvojlinka.

krtek6
hodnocení

Jestli tohle jsou dotazy školáka...tak to je to asi úhel pohledu..kdyby to bylo tak jednoduchý tak se neptám...zrovna nedávno (naposled včera) jsem si na tebe a tvé "obecné rady" vzpomněl... "kabely jsou vedeny svisle a vodorovně"...vůbec to tak nebylo a bylo to náhodně jak prase a jak se tu kdosi vysmíval, že to nemůže jít šejdrem...tak to tak všechno šlo..tam kde bys kabel nehledal...tak just...tam byl... ;)

zpátky k tématu...

to, že je to dvojlinka vím, to jsem jaxi zjistil když jsem odmontoval zvonek na stěně...jak funguje dvojlinka vím (plus a mínus)...mě spíš zajímá jestli od Zvonku samotného to vede přímo do tlačítka zvonku nebo v tom bordelu co jsem vyfotil v té šachtě je ještě nějaký mezikus(zařízení-rozvaděč nebo něco), který tam nevidím a který mi způsobí případné potíže... tzn...jestli je mezi zvonkem a tlačítkem něco...logicky by být nemělo, ale raději se ptám...protože můj plán je potom případně takovej, že natáhnu od tlačítka zvonku novou dvojlinku až do "kecafonu" a tam to napojím na bzučák"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]