Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych na garáž o rozměru 4x6m udělat krokvový krov, rozpětí pozednic bude 6m a sklon střechy 20 stupňů, délka krokve (od vrcholu k pozednici) tedy cca 3,3m, krytina betonová taška. Zdi zakončeny věncem a v něm kotvy pro uchycení pozednice. Je nezbytné svázat protilehlé krokve kleštinama, nebo se to s takto krátkými krokvemi obejde bez nich? A je potřeba něčím spojit sousedící krokve (samozřejmě budou přitlučeny do pozednice), nebo jejich vzájemnou polohu dostatečně zajistí střešní latě, na kterých pak bude krytina?
Dobře chlapi, děkuju za vaše povětšinou podnětné informace. Možná se hodí doplnit zadání v tom smyslu, že strop tam nebude (v garáži se mi jeví jako nepotřebný, buďto zespodu budou holé trámy, nebo možná na nich sádroš). Čili kotvení do stropu nelze. Předpokládal jsem, že ty boční síly by mohl udržet železobetonový věnec - pozednice budou sedět přímo na něm a budou do něj zakotvené. To teda nefunguje? Pokud teda ne, tak je řešením je buďto vrcholová vaznice podepřená štítama. Nebo kleštiny - do jaké výšky nejlíp ty kleštiny?
(Jinak 20 stupňů betonová taška není problém, podle technických listů je to právě hraniční sklon, pro který není třeba dělat nějaká speciální opatření. A mám to i vyzkoušené.)
Jinak cíl je co nejjednodušší krov při těch 20 stupních a betonové tašce. Krokvová konstrukce není podmínkou, takže klidně sem s nápadama.
Po nějaké době se vracím k tématu. Záležitost s ohledem na řadu okolností vykrystalizovala do podoby, kdy budou dvě středové vaznice podepřené na štítech, ale potřebuji dořešit kleštiny. Dám-li je těsně pod ty středové vaznice, vycházejí na spodní straně 5m, což mi připadá dost. Nebude to dělat neplechu? Počítal jsem s fošnama 50x160. Musí být kleštiny na každém páru krokví, nebo by šlo nějaké vynechat? Jak to pořešit ve štítech, kde takovému umístění kleštin brání (přinejmenším z jedné strany) vyzděný podpěrný sloupek?
Krokve musí ležet vlevo i vpravo na pozednici a spoj krokví na nosném trámu uprostřed. Pokud není tento trám, musí být klešiny.
Nesmí dojít k síle, aby se krokve na pozednicích roztahovaly.
Pochopil?
Bramac MAX 7° je střešní krytina, kterou lze použít na střechy již od sklonu 7° s použitím systémového řešení
Když se vyrobí toto, dvě pozednice a hřebenačka, tak nic nehrozí.
Samozřejmě, kleštiny mají kromě zpevňující funkce střechy ještě výhodu, že se na ně může dát strop.
Pane Milane při této konstrukci a tomto úhlu nebude po umístění tašek střecha šikmá ale rovná.
Krokve se rozjedou a střecha spadne.
Krokve by měly být kotvené jak do pozednice tak i do protilehlé krokve nebo do konstrukce stropu, tředa do I profilů konstrukce stropu pod střechou.
Sám píšete toto: Nesmí dojít k síle, aby se krokve na pozednicích roztahovaly.
Pane Stefane,
nebude po umístění tašek střecha šikmá ale rovná***Když myslíte, ale já nesouhlasím. Jako že krov je šikmý, ale tašky budou vodorovně?
Krokve se rozjedou a střecha spadne***ale to píšete o špatně provedené vazbě.
Krokve by měly být kotvené jak do pozednice *****souhlas,
tak i do protilehlé krokve nebo do konstrukce stropu, tředa do I profilů konstrukce stropu pod střechou.***nesouhlas, klidně lze použít právě kleštiny, nebo hřebenový trám (vaznice), který je uložen na štítech.
"Hřebenový trám" - ano to mění situaci.
Myslíte asi hřebenovou vaznici, že?
Pokud by tam byla a ukotvená ve štítech tak je to OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.