Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hluk od sousedů - jak to řešit?

Od: anna* odpovědí: 33 změna:
Zdravím! Prosím Vás moc o radu a zkušenosti. Před pár dny jsme se s přítelem nastěhovali do nového bytu, je krásný, cena dostupná, jsme spokojeni až na jednu věc a to jsou naši sousedi. Bydlíme v bytovce a nad námi bydlí mladý pár s dítětem cca 2 roky. No ve zkratce od 6 od rána slyšíme každý den neskutečné dupání, jako kdyby snad hráli na honěnou.. Malý má asi nějakou kuličku se kterou nonstop háže o zem, takže to vydává příšerné zvuky. Do toho doma všichni strašně křičí... Už jsem se x dní nevyspala, do toho mám noční směny, takže už mám ted strašnou hrůzu jak to bude vypadat. Přes den se potřebuji učit a to řvaní a dupání nad hlavou mi opravdu vadí. Zkusila jsem spát se špunty do uší ale je mi to hrozně nepřijemné, vadí mi celou noc a vlastně ani tolik nepomáhají, hluk slyším pořád jen víc tlumeně. Zažili jste někdo podobnou situaci? Samozřejmě za nimi chci jít a poprosit je, aby alespoň ráno zkusili být trochu potišeji, třeba aspon do 8 neházet s kuličkou a nekřičet.. Ale zároven si uvědomuji, že noční klid je od 22-6 tzn že mě můžou poslat do háje, že? Zárověn se bojím, že mi řeknou, že je to prostě malé dítě.. což já chápu, ale tohle je už moc. Začala jsem už ze zoufalství přemýšlet, že se snad budeme stěhovat.. Napadá Vás jak to zkusit sousedům říct? Jaké argumenty zkusit? Popřípadě jak situaci řešit i jinak, kdyby domluva nestačila? Děkuji Vám moc.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já jsem přesvědčená, že neuděláte vůbec nic. Jestli mají na zemi plovoučky a málo textilu v bytě, zvuk se od stěn odráží a nese se kolem dokola. Nahoru, dolů, vedle k sousedům. Jestli to jsou "Italové" a k tomu malé, živé dítě, tak zklidnění se dá počítat na minuty a vůbec už na na dny a noci. *alene* Smiřte se se stěhováním!

doplněno 04.02.24 07:35:

Každé řešení je jen a pouze na nějakou chvíli. Snad na pár hodin. Ale rodina má domov a chce v něm žít, jak je její přirozenost a nejen dávat pozor, aby nenaštvala sousedy. Dítě je prostě živé a živým zůstane. Věřte, že po mnoho, mnoho let. *alene* Nezastávám se jich, jen vysvětluji. Každý jsme takové sousedy někdy v životě zažil nebo zažíváme. Práávěz toho důvodu říkám, neuděláte vůbec nic. Jen tichounce jsem šťasná, že moji temperamentní mladí, se dvěma draky, nemají pod sebou sousedy. A ještě tišeji věřím, že vaše dítě nebude sousedy dohánět k šíenství.

Babkazov, priklanim se k vasemu nazoru. Meli jsme to v rodine. V garsonce nad hlavou temer cely den jezdilo dite na odrazedle, vlitlo do dveri a zpatky do topeni pod oknem. Kdo to nezazil, ten muze vykladat o toleranci a zvyku. To proste nejde. Dotycny dostal ze vseho infarkt a rychle stehovani jinam. Nevim, proc by si clovek mel zvykat ve s vem byte na bordel od vedle, nebo nad sebou.

anna*
Ja uz jsem tak vystavena, ze bych se snad klidne odstehovala. Pritel o tom ale nechce slyset, protoze jsme sem nekolik dni stehovali tezky nabytek do 4. patra bez vytahu.. takze pri predstave, ze by to znova stehoval by ho asi kleplo. Navic u nas ted nejsou zadne nabidky pronajmu.. no tak ja pocitam ze mi do par dni proste hrabne
Btw. Italove to nejsou.

Anna, nemusite se stehovat zitra, shanejte jiny byt, nebo se z toho zblaznite. Kazdy jsme jiny, nekomu muzou strilet u hlavy a neprobudi se a jiny, jako treba i ja, lehke spani a potrebuji naprosty klid, ktery v baracku nastesti mam. Lituju kazdyho, kdo ma problemy se sousedy, tedy vas taky. To je peklo.

hodnocení

2x
Neřešit to nijak. Tohle se nedá řešit. Jediná možnost je odstěhovat se. Pokud by docházelo k rušení nočního klidu, tak volat Policii.

Máte svatou pravdu! Všechny možné domluvy apod. - to je tak nekonečně marné. Byt v neposledním patře může být fajn, ale je pouze otázka času, kdy se stane neobyvatelný z důvodu rušení od sousedů shora a kdy se tedy stane špatnou investicí. Problém je ten, že je vždy takto postižena pouze jedna bytová jednotka a ostatní (SVJ) to nikdy zajímat nebude.

Jediné řešení je přestat bydlet v takovém bytě. Lépe nikdy byt v neposledním patře pro účely bydlení nekupovat.

riva
hodnocení

2x

Vše je v hlavě. Pokud se nastavíte, že vám hluk vadí, tak se na něj můžete stát až úplně alergická. Pokud se k tomu nastavíte neutrálně, časem ho nebudete vůbec vnímat. V hluku žije spousta lidí.

rachejtle
hodnocení

2x

S tím bohužel neuděláte nic. Buďte ráda, že si byt jen pronajímáte a není váš. Naši sousedé s malými dětmi provedli neodbornou rekonstrukci bytu, na které šetřili, takže se vybodli na izolaci. Koberce ani bačkory se dnes nenosí, takže slyšíme každý skok děcek, která po celý den běhají jako koně. Stěžovat si nemá cenu, protože je nezvládá ani vlastní matka, která na ně sprostě řve. Občas slyšíme každé jejich slovo, takže víme mimo jiné i to, jak se jejich poklady jmenují. Kvůli jejich bezohlednosti klesla jak kvalita našeho života, tak cena našeho bytu. Na vašem místě bych se odstěhovala. Chudák majitel bytu.

hodnocení

1x

Dobrý den,

obávám se, že to nebude lehké a důvody v podstatě sama zmiňujete - noční klid, malé dítě.

Jestli jste se ještě nijak nebavili a jen maximálně pozdravili na chodbě, tak navrhuju sousedy pozvat na kafe v rámci seznámení a tam se jim o tom zmínit. Nebo třeba při nějakém dalším rozhovoru. Jen tak za někým "cizím" přijít a upozorňovat ho na hluk může spíše uškodit v rámci vztahů v domě.

Pokud se seznámíte a trochu zpřátelíte, budou další "domluvy" mnohem jednoduší a nejspíš budou i vstřícnější.

Z technického hlediska, pokud by z nějakého důvodu nemohli pozdržet řádění prcka na pozdější hodiny, by bylo asi nejlevnější, kdyby si sousedé pořídili hrubé koberce - hodně hluku to utlumí. Vše ostatní by bylo násobně dražší a s nejistým výsledkem - rekonstrukce podlahy u sousedů, protihlukové příčky u vás doma.

Sám mám doma prcka 1,5roku a zhruba kolem 5. nebo 6. hodiny se probouzí a chce řádit. Krom toho, že se mu brzy ráno věnujeme a vše hlučné dáváme z dosahu, tak jsme právě pořídili koberec a je to velký rozdíl. Jak pro nás, tak i pro sousedy :) Takže to jsou rady s praktickou zkušeností ;)

Jinak právně s tím nic nezmůžete - podle popisu se jedná o "běžný" chod domácnosti a tomu nikdo bránit nebude. Pokud by tam dělali koncerty, měli dílnu nebo něco podobného, bylo by to jiné a už by se s tím dalo pracovat. Ale to asi nebude tento případ.

doplněno 03.02.24 12:18:

Ještě doplním, že po nějaké době si na ruchy v domě zvyknete a přestanete je vnímat. Stejně jako např. lid, co bydlí poblíž železnice, letiště, továren. Hluk sluší ale už jej neberou jako rušivý a můžou u toho i spát. Tak tomu dejte čas a bude to lepší ;)

Děti jsou děti, všichni jsme dělali kravál a lezli ostatním na nervy :D

anna*
hodnocení

Dobry den, dekuji Vam za radu. Taky jsem si rikala, ze si snad casem na hluk zvyknu a zacnu ho ignorovat. Bohuzel mam celkem slabe spani a vzbudi me temer vsechno, to je ma nejvetsi obava. Na to si asi nezvyknu. :(
nov

Na hluk se zvyknout nedá, možná až mi bude slábnout sluch...

mraf
hodnocení

1x

Za covidu si v bytě nade mnou permanentně hráli 2 malí kluci zřejmě s medicimbalem. Museli být doma. Docela zaúčinkovala nabídka pexesa, tatínek pravil, že pexeso mají a že kluky nějak srovná. Pak se odstěhovali. Je tam jiná rodinka a další mimi, ale to brečí sice v 5 ráno ale docela decentně.

hodnocení

1x
Nic s tím nenaděláte, tohle je daň za společné bydlení.
Trochu by pomohla podlaha s kročejovou izolací, pomud není a nošení papučí.

hodnocení

1x
Na vasem miste bych nabidnul sousedum koberce, na ktere prispejete, nebo koupite,nemusi byt drahe. I na inzeratech jsou ruzny styly, barvy a v peknym stavu
Ti lidi nad vama za to nemuzou. Driv byly nasypy na stropech a na tom ruzna podlahova krytina. To je vina dementu, co nechtej udelat veci poradne a ojebou izolaci.
Tak s tím bych tě poslal někam. Být ten soused. Nabídnout mi, že mi do mého bytu koupíš koberec nebo snad dokonce jen přispěješ a ještě by to měl být levný šunt? Ne každý má rád koberce.
Ty bys me poslal nekam? Neposlal.
Ani se nesnazis poradit.
Levny zachovaly koberec neznamena sunt.
Zalez do...haje
Souziti s ignorantem jako jsi ty musi byt neco...
Nekývnout na všechno a na každou blbost znamená být ignorant? Nemyslím si. Mimo to já ignorant nejsem. Nevíš o mě vůbec nic abys to mohl tvrdit. Do háje bych tě poslal s kobercem. Mám rád vinyl a moje děti taky, takže nabídka koberce od souseda by mě nenadchla.

runner2
hodnocení

1x
K těm ucpávkám do uší- pořiďte si v lékárně voskové místo pěnových. Před vložením do uší vosk v rukou ohřejte, změkne a těsní pak dokonale. Neuslyšíte nic, ani budík. Také jsou příjemnější a netlačí tak jako pěnové.
runner2

Potvrzuji, voskové špunty jsou skvělé, netlačí a mají výborný útlum, bohužel spát se v nich nedá, přesněji řečeno mě to nešlo, vždy mi uprostřed noci vypadly. Pěnové vydrží celou noc.

runner2

Orione možná je potřeba zvolit jinou velikost. Já voskové používám na spaní již delší dobu a úplně bez problémů. Ale každému může vyhovovat něco jiného.

spu
hodnocení

0x

Buďte tolerantní, jednou ty děcka budou dupat vám.

Kdybyste se párkrát nevyspal po noční, rychle by vás ta tolerance přešla.

anna*
hodnocení

Ja mam byt tolerantni? My si pozde vecer s partnerem septame, snazime se nedupat a TV si davame hodne potichu. Chapu, ze s ditetem je to slozitejsi, nicmene to neznamena, ze ho necham v 6 rano v panelaku hazet kulickou o zem. Pokud breci a chvilku krici, tolerantni jsem a chapu to. Pokud ho rodice nechaji v 6 rano rvat jako na lesy, tolerance me opousti. Myslim, ze spousta jinych lidi by na ne uz davno zacala busit. Ja premyslim, jak situaci resit slusne. ♀ Taky bych u sebe doma mela rada klid a vyspala se.
Taky záleží na dítěti. Máme kluka, který je prostě démon a pusu nezavře a křičí si u hraní, že nás bolí hlava. Můžeme se přetrhnout aby toho nechal a stejně za chvíli začne znova. To ho máme přikurtovat nebo mu zlámat nohy? Někdy to není jednoduché a každé dítě je jiné…pochopíš až budeš mít děti. My naštěstí máme rodinný dům.
anna*
Byla jsem aupair v zahranici nekolik let a zazila ruzne deti a ruzne povahy. Pokud rodice rano spali a ja chystala deti do skoly, snazila jsem se maximalne, aby nebyl obri hluk. Chapu, ze kazde dite je jine. Bohuzel mi neprijde normalni dat v panelaku diteti sklenenou kulicku a nechat ho s ni hazet o zem v 6 rano, kdyz mam sousedy. To uz je jen neohleduplnost. Navic, kdyz se diteti venuju a hrajeme si, nemusi rvat hodinu v kuse na lesy. Neslysim od rodiny zadny pokus o uklidneni, jen na deti zpratky rvou. At si deti klidne pres den hraji, skakaji, dupaji. Ale nechat je delat takovy ramus v 6 rano mi proste neprijde OK. Myslim, ze by je nezabilo je zkusit alespon rano 2 hodiny korigovat.
spu

Dnes to tak je. Dítě si prý takto vytváří osobnost a nějaké omezováni, zákazy nebo snad dokonce ho proplesknout je nepřípustné.

hodnocení

0x

Domluva je nejspíš marná, paneláky jsou plné nepříliš vstřícných lidí, většinou se se sousedy dohodnete jen stylem něco za něco (já nebudu dělat to a ty zas tohle). Ale samozřejmě to zkuste. Nejspíš mají zmršenou podlahu a nemají na koberce. Já bych zkontaktoval firmu, která se specializuje na akustické izolace, že byste si nechali posoudit úpravu alespoň ložnice. Pořádně se nevyspat po noční, to dříve či později způsobí zdravotní problémy.
BTW, divím se, že vám špunty špatně fungují, já jsem jeden čas na spaní špunty z paměťové pěny používal a když jsem je správně zastrčil, slyšel jsem jen opravdu velký hluk.

anna*
hodnocení

Zkusim koupit spunty z pametove peny, doufam, ze si na ne zvyknu, tyto co mam mi dost vadi a je to neprijemne, casto jsem se budila. Dekuji Vam za radu. :)

Určitě zkuste, pár jsem jich vyzkoušel a nejméně tlačí tyto. Nicméně i na ně je třeba si zvyknout, ráno jsou uši vždy trochu otlačené.

ltz
hodnocení

0x
Co třeba pro to dítě koupit nějakou hracku, zazvonit u nich, že byste se rád na něčem domluvil. Popsal byste, že vám hluk docela vadí, nevyspite se. Možná takto budou vstřicnějši a něco budou pro to dělat. Že víte, že dítě je malé, ale stejně, jestli by to nešlo trochu řešit. Uvidíte co jsou to za lidi, buď budou vstřícní, omluví se, nebo s vámi vyběhnou.

lira
hodnocení

0x

Špunty do uší, přestěhovat se... Případně existuje nějaký reproduktory, který simulují proti zvuk, takže, ale nemám vyzkoušeno

Vtipné je, že je někdo tak..., Možná asi většina, nebo všichni, kdo si jde koupit za X 1 000 000 nemovitost aniž si jí třeba na den či týden pronajme a vyzkouší :))

Ps: Ve stávající situaci si zjisti, co je to zač ty lidi, jestli jsou tam nájmu, nebo jsou zkrátka hlučný od přírody jako některá etnika atp. Pokud ten hluk není v době nočního klidu, tak s tím zvenku neuděláte vůbec nic, Jedině zevnitř, nebo pár let počkat až dítě vyroste

pps: Tak už asi víte, proč ten byt prodali

Vyrábí se sluchátka s aktivní redukcí hluku, kdy je snímačem vyhodnocována intenzita okolního hluku a do sluchátek je pouštěn zvuk o stejné frekvenci, ale v protifázi, takže zvukové vlny se navzájem vyruší. Ve sluchátkách to funguje, nic podobného na odhlučnění místnosti jsem ale neviděl. Jestli někdo má info, tak sem s ním.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]