Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko, jsem mladý klučina (17), a studuji řermeslo. Rád bych si v dospělosti postavil dům, menší plány jsou, a vím jak by měl přibližně vypadat. Počítám podstatě s každou věcí, a jelikož jsem instalatér, nebo učím se ho druhým rokem, tak tomu částečně čím dále více rozumím. Ale ty plány chci nechat co nejvíce osvěžené, takže aby mě to více motivovalo. Proto jsem se rozhodl si vytvořit 3D model, někam na stolek abych viděl co chci v budoucnu mít apod... hlavně si nějak ve volném čase hrát, když to povím takhle. Je tu něco, materiál nebo takového, z čeho si mohu postavit menší domek na stůl?
Jestliže se chápeme, nějaké modelářství, jestli to říkám nějak dobře.
Předem děkuji za odpověď.
Pěkná představa a fandím vám Určitě záleží na rozpočtu a i míře detailů. Např.polystyren je docela tvárný a dají se s ním dělat kouzla. Popřípadě balza, různé dřevěné lišty, modelářská hlína, sádra, tvrdý karton. Kombinace všeho dohromady
Každý materiál má něco ale vyhrát se dá asi s každým. Líbí se mi i tip od Juraja.
Popřípadě zkusit i 3D tiskárnu - na PC si s tím vyhrát a pak vytisknout. Máte možnost ve škole? Popřípadě, v některých městech jsou k dispozici dílny, kde si můžete model vytisknout sám nebo si ho nechat vytisknout na základě zaslaného modelu. Vyjde to levněji než si kupovat vlastní
našel jsem ještě 1 forum, kde řešili něco podobného. Tak tam třeba také najdete inspiraci diskuze.modely.biz/...
Hejtů si nevšímejte a držte se toho, co vás baví a jděte za svými sny. Asi hodněkrát narazíte, půjdete slepými cestami ale to vše vás jen posune dál Jediné negativum toho je, že to zabere více času a asi i financí. Ale osobně to u sebe beru tak, že ty "zbytečné" výdaje, jsou výdaje za studium a pak to tolik nebolí
A tak to měl a má každý, co se chtěl něco naučit, dokázat sám a nenechal se odrazovat jinými.
Klidně z papíru, to vás nenapadlo?
Posledních 30 let se modeluje v CAD, Posledních pár let si to můžete i doma pak vytisknout na 3D tiskárně... Každopádně jako instalatéra si vás neumím představit, že s tímto pracujete. Protože často mají řemeslníci už nějakou problém dodržet technologicky postup popsaný v katalogu výrobce - Takové to klasické paninko, já to tak dělám 30 let tak to přece musím vědět jak se to dělá
Všechno je možné, ale taky mi nejde dohromady ta představa, že instalatér modeluje dům, když sotva zabředl do znalostí o potrubí. Já jsem si taky v pěti letech už míchal maltu a dával na ni cihly, bez jakýchkoliv znalostí. Jen jsem to viděl u strejdy,jak to dělá. Samozřejmě to nemělo žádnou vazbu ani stabilitu...Pustit se do modelování domu bez znalostí o stavařině, o projektování mi přijde úplně stejné. Nemá to žádný obstojný výsledek, jen zůstane ten zápal pro věc a to je snad nejdůležitější. Časem člověk stejně zjistí, že to nějak nejde a je potřeba stále něco nastudovávat a zkoušet. Je to cesta na dlouho.
A co na tom, že si ho vymodeluje? Má nějakou představu, udělá si model a s postupem času, než přejde k realizaci si některé nápady možná přehodnotí, nebo se mu bude líbit něco jiného a na modelu si to předělá. A až se rozhodne pro finální realizaci, tak si může zajít za projektantem, se kterým svůj nápad probere, doladí ho spolu do finální podoby a projektant mu na to připraví projekt, tak aby vyhovoval všem aktuálním normám a předpisům.
Primárně jej nejspíš zajímá vzhled, rozložení místností, oken, dveří, typ střechy a případně okolí domu na pozemku. Pro to nepotřebuje studovat vlastnosti izolací, tepelných součinitelů jednotlivých materiálů, rozdíly mezi pálenými cihlami, ytongem nebo třeba betonem. Ani to, jestli bude mít podlahu betonovou, anhydrid, dřevěnou nebo jinou. Od toho tu jsou jiní, se kterými to pak bude řešit a nechávat si schvalovat stavební povolení. Než přejde k realizaci, nejspíše se x norem změní, budou platit jiné předpisy než nyní a pod. Ale jeho představa vzhledu domu zůstane.
Mi se naopak jeho přístup líbí - je mladý, už přemýšlí nad domem a má nějakou představu. Chce si ji vizualizovat a tak se ptá na možnosti. A až bude mít model, může s sním dále hrát a ladit. Je to mnohem levnější než postavit barák a pak zjistit, že to či ono okno by bylo lepší jinde nebo ta či ona místnost byla jinak velká. Díky modelu spoustu toho odchytá předem. A že se učí instalatérem je jen velké plus pro něj, protože pokud bude chtít, za tyto činnosti při samotné stavbě ušetří a ze školy asi bude mít i x známých z jiných oborů, kteří mu budou moci při stavbě pomoci.
Možná o tom máte naivní představy ale modelovat dům znamená znát stavební normy. Každý nápad se nejprve skicuje za použití znalostí stavebních norem, skicuje se už v měřítku,aby odpovídalo skutečnosti, poté se dá přenést na papír nebo do počítače a okótovat, pak teprve modelovat nebo stavět. Už i to skicování chce nacvičit, tahat rovné čáry, rovnoběžky - rozcvičit ruku a pokračovat k složitějším tvarům.Takhle bez těch znalostí z toho vzniknou představy odtržené od reality. Ale pokud vám stačí obyčejné dětské hraní, tak se dají nejlépe použít dětské stavebnice např. typu Lego - patrně lze i odkoupit z bazaru, při troše štěstí najít i v popelnici nebo zkusit modelovat z rúzných dobře opracovatelných materiálů dostupných v každém modelářství - např. z balzy. A měřit,řezat,pilovat,brousit ,lepit a natírat
Mě se líbí spojení "studovat řemeslo" . Studovat řemeslo se dá, ale v běžném pojetí to zní směšně, když si představím, že na učňáky se hlásí především ti průměrní a podprůměrní, co jim studium na základní škole moc nešlo..
Když jsem po vystudování vysoké školy nastoupil do projekce, zjistil jsem, že vlastně nic neumím
Máte zajímavý nápad. Pokud stačí model takový, jako jste ho popsal, může být jednoduchý a za pár korun, Hlavně se rozhodněte, v jakém měřítku má model být. čím by byl větší, tím víc detailů by se dalo udělat, ale chtělo by to víc materiálu. Možná 1:20 nebo menší 1:35 nebo cokoliv bude vyhovovat vám a také podle velikosti domku.
Výkresy: Budete potřebovat čtverečkový papír jako do velkého sešitu A4, tužku, gumu, ořezávátko a pak tenkou fixovku centropen dokument (například tenký 0,3 nebo 0,5 mm), černou fixovku na silnější čáry, například popisovač na cédéčka Centropen Marker (F tenký, M středně silný), sešit nebo notes pro kreslení nápadů.
Až budete mít představu jak má model vypadat, pořiďte si velkou čtvrtku formátu A3 (jako rozevřený velký sešit), protože čtvrtka je pevnější, nekroutí se jako papír. Na ní si překreslete půdorys domku - obvodové stěny, příčky. Na další papíry si nekreslete jednotlivé stěny a příčky.
Materál modelu: třeba sololit nebo sololak (jedna strana je hladká)
Nářadí: pilka s jemnými zoubky, lupenková pilka s vhodnými listy., svěráček nebo svěrku, samozřejmě nějaký stůl, pilník na začištění hran, štětec na oprášení a zametání pilin, Lepidlo Herkules nebo můžete spoje lepit tavnou tyčinkou v pistolce.
Nakreslíte si jedndotlivé stěny na papír - ať máte plánek i s rozměry, pak si obrázek nakreslíte na desku - tužku, aby to šlo mazat, vyříznete stěnu, do ní vyříznete okna a dveře,Pak příčky, možná i schodiště, atd. atd. atd
Sestavíte, slepíte, můžete polepit tapetou nebo nalakovat akrylovými barvami. Pak si pohrajete se střechou, buď placka na kterou nakreslíte tašky (krytnu), nebo místo krytiny nalepit hrubý červený nebo hnědý smirkový papír.
Pro začátek zkuste model jednoduchého domečku pro křečka nebo krmítko pro ptáky. Hezkou zábavu.
Náčrtky, domumentace a výkresy si schovávejte, naučte se správně kótovat výkresy, měřit, atd.
Střechu sundávací, aby bylo dovnitř vidět
Mám za to, že vzhled domku je zcela poplatný jeho umístění v krajině. Dům musí do svého okolí zapadnout a souznít s ním. Jinak bude vypadat dům u moře v jižní Francii, jinak dům s džunglí za zády v Brazílii a zase jinak domek v Japonsku.
Také v ČR lze najít řadu zajímavých lokalit, bohužel často znehodnocených právě neuváženou zástavbou.
Začal bych tím, že si vyhlédnete a koupíte parcelu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.