Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou tyto desky azbestové?

Od: karolinac odpovědí: 21 změna:
Prosím o názor. Jsou tyto desky azbestové?
Jsou tyto desky azbestové?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Je to ono?

Boletický panel

https://cs.wikipedia.org/wiki/Boletick%C3%BD_panel

Panel má základní nosnou konstrukci složenou z malých ocelových částí o standardizovaných rozměrech, které jsou k sobě vzájemně svařeny do rámů z ocelových profilů s průřezem o rozměrech 40×90×3 milimetry. Celý panel je z vnější strany obvykle obložen pohledovým sklem. Pod ním se nachází cementotřísková deska nebo deska z osinkocementu, která je požárně odolná. Dále je přítomna vrstva minerální vlny, jejíž parametry ovšem již neposkytují v 21. století požadovanou tepelnou izolaci, a z interiérové strany se znovu nachází cementotřísková či osinkocementová deska.

Zdravotní potíže

Nevýhodou boletických panelů ve variantě s deskou z osinkocementu (azbestocement) je obsah azbestu, který je v případě uvolňování do prostředí zdraví škodlivý. Navíc jeho účinky se mohou projevit za deset, ale rovněž za čtyřicet let po pohybu v jeho blízkosti. Části obsahující azbest se mohou v panelu nacházet jak ve vnitřní desce, tak rovněž ve vnější desce zakrývané exteriérovým sklem.

karolinac
hodnocení

Dobrý den. To bude ono. Deska hnědé sklo, pod sklem další deska..vše svařené k sobě. Tyto desky jsou po celé budově pod okny a tvoří celou stěnu budovy.
Děkuji Vám moc za Váš čas. Mějte se moc hezky

Mělo by to být toto:

Jsou tyto desky azbestové? #2

Ještě k těm zdravotním rizikům: Zdravotní riziko je samozřejmě přítomnost azbestu, který se uvolňuje do vzduchu a může být vdechnut. Ale je nutno zmínit i jiné látky než azbest. Zdravotní rizika vznikají i při vdechování např. částic minerální vaty, prachu atd. Důležité je při likvidaci těchto látek dodržovat speciální pracovní postupy, které stavební firma musí mít zpracované a musí se jimi řídit. Namátkově uvedu - že minerální vata se nesmí shazovat z výšky dolů ale odebírá se do igelitových pytlů. Dodržování pracovních postupů hlídá stavební firma , každý pracovník musí být s ním seznámen. Rovněž interní audit řízení kvality dle ISO (pokud ho má firma zpracovaný) tyto pracovní postupy namátkově kontroluje. Pokud máte pochyby o odborném zacházení s potencionálně nebezpečnými látkami, kontaktujte místně příslušný stavební úřad nebo oblastní inspektoráty práce , popřípadě Státní úřad inspekce práce , který může provést kontrolu a udělit i pokuty.

hodnocení

4x
Opravdu si myslíte, že by si dělníci strkali pod nohy křehký azbest a ještě by po něm ve výškách chodili?
Lidi, vy se z toho azbestu jednou zblaznite.
karolinac
hodnocení

Bohužel taková je realita. A Vy v tomto případě opravdu nevíte, jaká je každodenní praxe na této stavbě. I tak děkuji za odpověď. Hezký den ve zdraví.
smode2

Juraja: To byste se divil. Nějaké 3 roky zpět jsem měl něco dělat ve velké admin. budově co se zrovna renovovala. Venku dělníci házeli azbestové (ano, tentokrát to byl azbest) desky z lešení normálně na zem, oblaka prachu deset metrů od budovy na všechny strany, a stačilo vidět styl jejich práce, aby bylo jasné, že vůbec netuší s čím pracují. Odjel jsem a odmítl se tam pohybovat. Hlavně že tehdy všichni chytrolíni nosili respirátory po budově, venku se nemuselo a tak když šli kolem venku tak bez respirátoru*smich*...a nemyslete si, budova plná vysokoškoláků a techniků a nikdo nepoznal NIC. Azbest ve skutečnosti (kromě téhle poradny) dávno nikdo neřeší.

hodnocení

2x

A když jste byl tak blízko, tak proč nevyfotíte detail? Z čeho to bylo sejmuté? Na jakém typu objektu to bylo? Velikost desek, tloušťka? Jak to bylo uchycené? Příliš málo informací na takovýto amatérský dotaz

karolinac
hodnocení

Detail nemám. Byla jsem ráda, že se podařil tento snímek. Přestavba pláštění a výmena oken. Stavba ze 70.let. Toto jsou desky- sklo /deska. Likvidace azbestu při přestavbě je 100%. Papírově přiznané. Likvidace azbestu prý na etapy a jen o víkendech (byla jsem se podívat o víkendu, žádná akce, či dělníci v ochraných oblecích, žádna komora). Papír snese razítko. Každodenní realita je jiná. Sedím v této budově 8h denně i při přestavbě. Hluk, prach na chodbách apod. Jde o tyto desky. Obsahují azbest také?
A ano, instituce jsme upozornili. Papír razítko=vše v pořádku

Nejhorší smrt je smrt z vyděšení- docela k tomu spějete!

I kdyby to byl osinek, pokud se neřeže, neborusí tak se nic neděje a jinak pokud demontují opláštění odhad cca 40 let staré budovy, tak by bylo spíše divné kdyby to neprášilo! Je běžné že,se při rekonstrukcích práší!

karolinac
hodnocení

Ptám se, protože v tom 8h denně sedím, prach dýchám a je to přestavba na další roky.
Ale děkuji. Mějte se moc hezky a hlavně ve zdraví.

aaa
hodnocení

1x

Chce to klídek. Dělal jsem už jako kluk s azbestem běžně a kupodovu jsem v pohodě a zdravej. Ten humbuk dělají lidi, že ti podělaný ekoteroristi roztrušujou všude, aby bylo po jejich a pak se tomu tlemí.

karolinac
hodnocení

Děkuji za Vaši reakci. Ekoterosista určitě nejsem. Nastudovala jsem si likvidaci azbestu a vše o něm (rakovina se může projevit i za 40let), díky tomu, že sedím 8h denně v budově, kde probíhá přestavba a likviduje se i azbest. To vše probíhá 2 roky a min. další 2 roky probíhat bude. Všude po chodbách prach každý den apod. Vy jste byl určitě opatrný a desky nelámal a požíval ochranný oblek. Přeji Vám krásný život ve zdraví.
aaa

Karolinac - ekoteroristou jsem nemyslel Vás. Aby nedošlo k mejlce - ten azbest jsem i brousil, stříhal a to bez jakéhokoli obleku na ochranu i dýchacích cest. Dříve se to tak nebralo vážně. Nebyl jsem vůbec opatrný. Netvrdím, že to nemá vliv na rakovinu, ale opravdu to chce klid. Ta Eurohujeřina to dost nafukuje a teroristi toho využívají. Azbest sám o sobě jedovatý není. *placni*

karolinac
hodnocení

aaa- díky :) . Tak snad se tu za dalších 20let sejdeme..třeba budu potřebovat poradit s opravou myčky na nádobí pomocí sponky a párátka, když youtube selže (u opravy žaluzie mi dost pomohl) A třeba budu v jiném zaměstnání,kde nebudu muset sedět ve stavbě léta a riskovat zdraví. Mějte se dobře a ještě jednou díky.

kmet
hodnocení

0x

Podle mě nejsou

karolinac
hodnocení

Děkuji za odpověď. Hezký den ve zdraví.

hodnocení

0x
Karen, starej se o své.
karolinac
hodnocení

Prozradil jste se. Jste Obadiah Stane. Díky

encino
hodnocení

0x

A kde ta budova je? Ať víme alespoň my čemu se vyhýbat...:(

km
hodnocení

0x

Z té fotky to není dobře patrné, chtělo by to detail. Spíš mi přijde že ne, azbestové desky by nebyly takhle zprohýbané, ty spíš praskaji.

Pokud to azbest je a ty desky jen přesunujou, nebo dokonce jen někde leží, neřešil bych. Pokud je rozlamujou, řežou, brousí, tak to bych fakt řešil z vostra.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]