Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme zimní zahradu 35 m2 s kachlovými kamny. Zimní zahrada slouží jako obytná místnost. Kamna jsou žrout dřeva, takže bychom chtěli na zimu zateplit střechu.
Střechu tvoří konstrukce z hliníkových profilů cca 80x200 mm (uvnitř profilů jsou tepelné mosty přerušené plastem). Mezi nimi jsou desky z makrolonu. Celá střecha má koeficient tepelného prostupu 1.4 W/m2K (dle projektu). 30 mm pod stropem jsou hliníkové trámky 80x80 mm (visí na nich osvětlení).
Napadlo mě zvýšit na zimu tepelný odpor střechy položením dalších makrolonových desek na ony hliníkové trámky.
Máte někdo tušení, jak se změní vlastnosti střechy přidáním 10 nebo 16 mm makrolonu? Snažil jsem se něco spočítat, ale výsledkem byly evidentně hausnumera. Stačil by mi nějaký kvalifikovaný odhad, třeba že stopíme 10x méně dřeva
Děkuji.
Můj kvalifikovaný odhad je, že se snažíte využívat zimní zahradu jako obytnou místnost a ta jaksi taksi nevyhovuje vyhlášce č.268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby. Primární využití zimní zahrady je odlišné od vašeho využití. O to je situace komplikovanější, než kdyby jste např. chtěli z nevytápěné garáže provést obytnou místnost. Obraťte se na výrobce zimní zahrady, jestli systém profilů umožňuje záměnu např. dvoukomorového polykarbonátu za tříkomorový a hlavně, jestli je to vůbec vhodné používat jako obytný prostor. Polykarbonát má celkem velké dilatace a často při ohřátí vydává praskavé zvuky. Rovněž dochází ke kondenzaci v dutinách polykarbonátu i na kovových profilech. Nepřijde mi to jako nějaká výhoda. Dále pravděpodobně tam mohou být neřešené tepelné mosty, nevhodné i hlukově a co požární řešení? Nevyřešené co se týče údržby střechy atd.
Děkuji za reakci. Využití zimní zahrady jako obytnou místnost bylo v plánu už od prvopočátku, takže jsme to konzultovali se stavební firmou. Mělo by to být v pohodě, konzultovali to s výrobcem dílů a ukazovali nám v katalogu i stavbu nad termálním pramenem. Požární záležitosti jsme taky museli ve stavebním povolení řešit. Prošlo to včetně kamen. Bohužel česká firma, co nám to stavěla, nepřežila generační výměnu. Původně nám nabízeli zateplení markýzou, ale bylo to drahé šeredné monstrum. Při topení se žádné praskání neozývá - jen máme u stropu teploměr, protože teplota by prý neměla často přesahovat 40 stupňů; snažíme se nepřekračovat ani 30-32 stupňů.
Neví přesně, jakou sílu má makrolon na střeše, ale připadal mi strašně tlustý. Hádám, že něco mezi 15 a 20 mm. Výměna je asi zbytečná, to raději ji na zimu zesílím. A právě přidat desky na strop mi připadá nejméně pracné a nákladné.
Pokud to má být obytná vytápěná místnost, izolačnímu trojsklu se nevyhnete. Polykarbonát odpovídá maximálně pergole a technické řešení, které zamýšlíte nebude fungovat. Pokud současná konstrukce unese trojsklo, máte vyhráno.
Na sklo jsme se firmy ptali hned na začátku, ale při rozponu 6 m to nebylo možné. Při plánování jsme si bohužel nemohli moc vybírat. Oslovil jsem asi 15 firem, ale pro všechny byla zimní zahrada 5x6 m buď moc velká nebo naopak moc malej kšeft. Jen jedna firma měla v nabídce vhodné řešení.
Asi se pokusím realizovat nápad uživatele Viliho a dám na doní trámky 2 cm pěnového polystyrenu (místo mnou navrhovaného makrolonu) na který přilepím zespoda mezi trámky další 3 cm polystyrenu; něco ještě udělá vzduchová vrstva mezi polystyrenem a stávajícím makrolonem. No a polystyren zespoda buď natřu nebo něčím obložím - třeba namořenou překližkou. Nebo zavěsím baldachýny
Jelikož jde vlatně o zastřešené atrium, kde jen jedna stěna je skleněná, tak k řešení je jen strop a podlaha. Změnit podlahu je příliš velká námaha a investice, tak máme alespoň dvě vrstvy koberců. Takže řeším strop.
Vili, dík za nápad, ten polystyren se mi líbí. Použiji 2 cm polystyren a na něj zespodu přilepím další desku 3 cm, která bude mezi dolními trámky. A polystyrenový strop polepím palubkami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.