Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Poraďte osvědčenou značku indukční varné desky, tak do 15000 Kč. Dík
Já mám spoustu let Electrolux při vší spokojenosti, ale je otázka, jestli se nějakým způsobem nezměnila v průběhu roků kvalita. Kolega už tady doplnil delší elaborát, tak se nebudu opakovat. Nicméně za sebe bych doporučil mrknout i na širší provedení 80 cm namísto běžných 60 cm. Po první zkušenosti jsem se rozhodnul pro větší šířku desky a je to podstatně pohodlnější. Jsou tam 4 stejně velké varné zóny a není tam problém naskládat najednou pekáč na dvojplotnu a vedle něj velkou pánev, u které jsem dřív bojoval s tím, že se okolo ní nic většího nevešlo.
Doporučuji Vám se probrat nabídkou v a.l.z.a.cz, kde je u každého typu varné desky také diskuze. My jsme si vybrali nakonec desku od české značky M... před 2 roky za přijatelnou cenu okolo 8 tisíc a koupilli jsme si ji v jiném e-shopu, který je nejblíže našemu bydlišti z důvodu, že jsem se bál, aby s tím nějaký dopravce při manipulaci náhodou o něco nezavadil, protože je deska "skleněná". Takže jsem si zjistil jaké rozměry má balení a odnesl jsem si ji z té pobočky pod paží domů. Před koupí na e-shopu jsme navštívili tu kamennou pobočku, abychom si prohlédli ty nabízené modely. Ale to je celkem zbytečné. Zvolili jsme nakonec podle technických údajů.
Rozhodující pro volbu jsou počet plotýnek, volili jsme 4, pak ty vhodné funkce jako "bridge" (spojení 2 plotýnek pro ohřev větší obdélníkové pánve. Samozřejmostí jsou snad u všech výrobků v uvedené cenové kategorii funkce: dětská pojistka, rychlý ohřev (voda na čaj atd.), funkce časovače!, funkce stop.and.go, ochrana proti přehřátí, indikace zbytkového tepla, aby se po sundání hrnce člověk nespálil o tu plotýnku aj.
V diskuzích jsem četl, jak si nějaká pani stěžovala, že vaří brambory hodinu a jiná zase, jak velký dělá deska randál. Čas vaření závisí na moc faktorech, velké brambory se musí nakrájet na menší, samozřejmě, ale nejdůležitější je podle mne elektrické připojení. Když má někdo připojení jednofázové, tak může automatika desky omezovat příkon, pokud vaříte na víc plotnách. Také jsem volil plotnu na trojfázové připojení, což přijde samozřejmě také na hezkých pár tisíc (poplatek za nové připojení z 2 na 3-fázový jistič, pokud ho nemáte). Pokud tedy zvolíte plotnu na 3-fáz, automatické snižování příkonu Vám nehrozí až na výjimky. A k tomu hluku: nevím, máme plotnu něco přes dva roky a stále je ten hluk stejný. Myslím, že je rozhodně menší než od ventilátorů mikrovlnky či horkovzdušné trouby. Hlavně záleží na nádobí, jak má dobré dno. Rozhodně se vyplatí investovat větší peníze za rendlík s tlustým dnem, ten tak nedrnčí jako staré plechové smaltované hrnky, i když je také kvůli ceně stále na brambory apod. užíváme. Ale v těch se rozhodně některé pokrmy mohou víc připalovat, když tu omáčku či kaši poř důkladně nemícháte.
Takže Vám přeji, abyste dobře vybrali.
Ještě jedna maličkost. Rozměry desky. Musíte počítat také s tím, že deska je "zapuštěná" do kuchyňské desky a aby vám v řetězci vyřízli otvor do dřevotřísky a ta se při transportu v místě otvoru nezlomila, tak musí být hloubka desky o min. 5 cm jak u zdi tak u přední hrany větší než varná deska. Takže u běžné hloubky desky 60 cm by měla být max. "hloubka" indukční desky (myšleno vodorovně ne výškově) 52 cm (sklo desky, spodek desky má menší rozměr, indukce "sedí" tím okrajem skleněné desky na té dřevotřísce). To je poznámka pro toho, kdo si zařizuje kuchyň ne "na klíč". Samozřejmostí je respektovat také technnické podmínky pro odvětrání desky. Pokud nedodrží někdo při monntáźi doporučené rozměry větracích otvorů pod kuchyňskou deskou, tak se pak lidi diví, že jim zařízení neslouží aspoň 5-10 let, protože ta elektronika (hlavně asi kondenzátory) nemají rády když je někdo moc ohřívá... Doufám, že jsem Vás neodradil od koupi indukce. Je to nádhera, hlavně snadnější čistění desky oproti plynovému sporáku..
M y máme MORA VDIT 653 C, omlouvám se hlídačům, že jsem se dopustil nerespektování pravidel. Plná spokojenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.